Közélet

Martonyi Szegeden: Hazánk nem érdekelt az unió széthullásában + FOTÓK

Martonyi Szegeden: Hazánk nem érdekelt az unió széthullásában + FOTÓK

2012. július 9., hétfő
Martonyi Szegeden: Hazánk nem érdekelt az unió széthullásában + FOTÓK

A külügyminiszter a IV. Európai Nyári Egyetemen azt mondta, reálisan nézve is kockázatos az európai integráció helyzete, ám nem fordulhat elő, hogy felrobban az unió vagy az eurózóna.

Negyedik alkalommal rendezi meg Európai Nyári Egyetemét a Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központja és a Europe Direct Szeged európai uniós információs iroda. A július 9. és 14. között sorra kerülő esemény az „Európa: mélyülő integráció vagy fokozatos széthullás?” címet viseli. A programsorozat – melyen mintegy 10 országból érkezett 40 kiemelkedő tehetségű, az európai integráció aktuális kérdései iránt érdeklődő egyetemista vesz részt – a 2012-es év aktuális kérdéseire és az EU előtt álló kihívásokra keresi a válaszokat. A nyári egyetem nyitó kerekasztal-beszélgetése az SZTE Rektori Hivatalának dísztermében zajlott, a diákok többek között

Martonyi János

, Magyarország külügyminisztere és a Szegedi Tudományegyetem professzora, Roland Galharague budapesti francia nagykövet, Johan Indekeu budapesti belga nagykövet és Trócsányi László, az SZTE egyetemi tanára, párizsi magyar nagykövet gondolatait ismerhették meg.

Martonyi: Azonnali és határozott intézkedésre van szükség!

Az európai integráció történetében 2012-re olyan helyzet állt elő, ami azonnali és határozott intézkedést igényel, nincs választási lehetőség – hangsúlyozta a nyári egyetem kapcsán tartott sajtótájékoztatón Martonyi János külügyminiszter. Hozzátette, ha ez nem történik meg, akkor két eset lehetséges: vagy szétrobban az eurózóna és az egész Európai Unió, vagy pedig lassú széthullásnak, bomlásnak lehetünk tanúi. Az Európai Uniónak azonban ezt el kell kerülnie, s Magyarország sem akar dezintegrációt – jelentette ki határozottan. A politikus szerint az Európai Tanács legutóbbi ülésén történtek pozitív irányba mutatnak, érezhetően megnyugtatták a piacokat és a közvéleményt. Fontosnak nevezte azonban, hogy konkrét lépések is következzenek, például megszülessen az európai bankfelügyelet, ami lehetővé tenné, hogy a stabil pénzintézeteket közvetlenül is feltőkésíthessék, ne csak tagállami pénzfelvételeken keresztül. Martonyi János sürgette az unió kifelé történő erősítését is. Mint mondta, a közös kül- és biztonságpolitika határozottabbá tételével, illetve egységesebb fellépéssel kell növelni Európa szerepét a nagyvilágban. Hogyan viszonyuljon Közép-Európa a kialakult helyzethez? – tette föl ezután a kérdést. Saját és kormánya álláspontja világos: ha bármilyen differenciálódás is ütné fel a fejét, a régiónak, hazánknak Európa, az integráció szívéhez kell tartoznia. „Túl sokáig éltünk a periférián, ebből már nem kérünk” – magyarázta. A politikus kifejtette, a nehézségek megoldásában segíthet, ha megoldódnak a magyar gazdaság problémái. Gazdaságunkat egyébként már most is rendkívül versenyképesnek tartja, mindezt azzal támasztotta alá, hogy jelentős külkereskedelmi többletet mutatunk fel.

Egyensúlyt teremthet az alkotmányos identitás

Az alkotmányos identitás kérdéskörét is boncolgatta sajtótájékoztatóján a külügyminiszter. Kijelentette: ezt a nyugat-európai alkotmánybíróságok dolgozták ki, s mára az Európai Bíróság is elfogadta. Ennek értelmében az unió tagállamai érinthetetlen, kulturális, vallási és történelmi örökségükből fakadó alkotmányos identitással rendelkeznek. Martonyi János szerint ez segíthet megteremteni az egyensúlyt az uniós hatáskörök szükségszerű bővülése és a nemzeti identitások megőrzése között. Újságírói kérdésre válaszolva a politikus úgy fogalmazott: reálisan nézve is kockázatosnak tűnik most az európai integráció helyzete, de biztos benne, hogy nem fog szétrobbanni az unió és az eurózóna. Hangsúlyozta: bizonyos területeken mélyíteni kell az integrációt, valamint bővíteni az unió egyes intézményeinek hatáskörét, ám ez nem történhet anélkül, hogy ezeket az intézményeket demokratikus politikai legitimációval ruházzák fel. A nyári egyetem vendégei egyébként a Szegeden eltöltött csaknem egy hét alatt a pénzügyi krízis, az európai polgárság, az imigráció és a védelem témaköreit vizsgáló előadásokon vesznek részt, és betekintést kapnak az európai integráció folyamatába unión kívüli szemszögből nézve is. Egy budapesti kirándulás keretében a magyar Országházzal, majd Ópusztaszeren hazánk történelmi értékeivel és kultúrájával is megismerkedhetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.