Közélet

Régészeti terület az egykori Szabadkai úti tangazdaság + FOTÓK

Régészeti terület az egykori Szabadkai úti tangazdaság + FOTÓK

2012. június 13., szerda
Régészeti terület az egykori Szabadkai úti tangazdaság + FOTÓK

Most már több mint két éve üresen áll a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar technika tanszékének egykori gyakorlókertje a Szabadkai úton, amit 1933-ban kapott meg az akkori főiskola igencsak elhanyagolt állapotban. Három évig tartott, amíg rendbe hozták, s gazdasági mintateleppé alakították. A tangazdaság egyedülálló volt, hiszen bezárásáig az országban már csak az SZTE rendelkezett ilyennel.

Gaztenger borítja most a jobb sorsra érdemes egykori tangazdaságot, ahol magvetést, palántázást gyümölcsfák gondozását, növénytermesztést gyakorolhattak az egyetemisták. Előadó, bemutatóterem, háztartás-technikai és agrotechnikai laboratórium, valamint kertészeti és agrotechnikai tankert működött a két helyrajzi szám alatt bejegyzett gazdasági mintatelepen, ahol 150–200-féle növényt termesztettek, ugyanakkor volt üvegház rengetegféle és fajta cserepes virággal, a fólia alatt pedig primőr paradicsomot és paprikát neveltek. A kert hátsó felében rendezett gyümölcsös állt. Az első helyrajzi szám alatt bejelölt terület nagysága 3184 négyzetméter, a másiké pedig 1 hektár és 966 négyzetméter. Az egykori mintagazdaság most teljesen kihalt. Csöngetésünkre kijött a biztonsági őr, aki főnöke utasítására nem járult hozzá az ingatlan belső fotózásához, ezért kívülről „lőttük” körbe az elhanyagolt és igencsak lepukkant állapotban lévő gazos telket. Ismeretlenek többször is betörtek, s elvittek mindent, ami mozdítható, még az egyik fóliasátor tartóvázának is lába kelt. Az egyetem számára értékes dolgokat elvitték a Boldogasszony sugárúti épületébe, ide került a preparált madárgyűjtemény, a konyha, a laborok, s a növények egy része is. Mint megtudtuk, a technika szakon a tananyagban már nem szerepel olyan mértékű mezőgazdasági rész, ami miatt indokolt lett volna megtartani a gyakorlókertet. A mezőgazdasági menedzserasszisztens felsőfokú szakképzésre járók ma üzemlátogatásra Makóra és Vásárhelyre mehetnek. A gyakorló általános iskolának egyébként van egy kisebb kertje a Boldogasszony sugárúton, amelynek művelésében az egyetem hallgatói is részt vehetnek.

2010. május 10-én az egyetem elcserélte a gyakorlókertet és még három másik ingatlanját a várossal, helyette megkapta a Brüsszeli körút 37. szám alatt található Zalka Máté Általános Iskola épületének tulajdonjogát (az Eötvös József Gimnázium is székelt itt) - tudtuk meg Csúzdiné Deák Ildikótól, a városüzemeltetési iroda vagyongazdálkodási osztályvezetőjétől. A közgyűlés még ugyanebben az évben az IKV hasznosításába adta a területet. Azóta nem született döntés a terület sorsáról. Jelenleg közpark zóna, tehát beépítésre nem szánt terület, ami jelentősen megnehezíti a hasznosítást. Az iroda kezdeményezte a helyi építési szabályzat, a SZÉSZ soron kívüli módosítását, hogy beépítésre szánt területté minősítsék át. Várhatólag a jövő év első félévében kerül sor erre. Azt követően dönthet a közgyűlés az ingatlan hasznosításáról. Elsősorban nyilván az értékesítés jöhet szóba, ez függ attól is, milyen zónabesorolásba kerül át az ingatlan, hogy milyen beruházás valósulhat meg. A tulajdonosnak is az az érdeke, minél szélesebb irányú hasznosítási lehetőséggel tudja meghirdetni az értékes telket. A terület régészeti lelőhely, ami még inkább bonyolítja a SZÉSZ módosítását. A lelőhelyen ismeretlen korú csontvázak kerültek elő. Ezt a Móra Ferenc múzeum egyik munkatársának tanulmányából tudjuk, aki a szegedi régi napilapok cikkeit bogarászva gyűjtötte össze, milyen régészeti adatok szerepelnek erre vonatkozóan. 1895. július 4-én számolt be róla a szegedi sajtó, hogy a „Bódvai-féle telken a kőművesek 3 méter mélyen több emberi csontvázat találtak, ezek a telek különféle pontjairól kerültek elő. A csontokat ládákba téve kiszállították a temetőbe.” Ezek a középkori Alszeged, az Alsóváros temetőjéhez tartozható csontvázak lehettek - véli Szarka József, a múzeum régészeti osztályvezetője. A középkorban általában szegényes mellékletekkel vagy mellékletek nélkül temetkeztek az emberek éppen a kereszténység terjedése és puritanizmusa miatt. Talán a kundombi lelőhelyekhez is köze lehet ezeknek a leleteknek - valószínűsíti a szakember. Nyilvántartott lelőhelynek számít a volt tangazdaság területe, a törvény ilyenkor minden esetben előírja a régészeti kutatásokat, a kivitelezési munkálatok régészeti megfigyelését, ha pedig bármi előkerül, akkor a megelőző feltárását ennek a területnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.