Közélet

Mudi, az "elfeledett juhász" – magyar kutyafajták 5. rész + FOTÓK

Mudi, az "elfeledett juhász" – magyar kutyafajták 5. rész + FOTÓK

2012. június 26., kedd
Mudi, az "elfeledett juhász" – magyar kutyafajták 5. rész + FOTÓK

Sokan egyszerű keveréknek nézik hazánk legritkább pásztorkutyáját, a mudit. Ez a vidám tekintetű, életerős eb méltatlanul burkolódzik az ismeretlenség homályába, kiváló tulajdonságai mellett ragaszkodó, családszerető állat. Hazai kutyafajtákat bemutató sorozatunk ötödik részében ezzel a fajtával foglalkozunk.

Fényes Dezső

, a balassagyarmati Palóc Múzeum egykori igazgatója a pásztorok életét, szokásait kutatta éveken át. A bugaci pusztákat járva, néprajzi gyűjtőmunkája során megakadt a szeme egy különleges eben: az álló fülű, gyors mozgású, tűzrőlpattant vidámságú állat különbözött az ottani keverék kutyáktól. Vásárolt is néhány példányt, majd hazatérve tenyészteni kezdte őket. Néhány évre rá, 1936-ban a budapesti tenyészállatvásáron mutatta be először ezt a fajtát, benyújtva az első hivatalos standardot, amit a szakértők el is fogadtak. Innentől egy új hazai kutyafajtával bővült szűkös, de annál értékesebb listánk - az ebek az első tenyésztett példány után a mudi nevet kapták.

Méltatlan közöny

"Rendkívül rossz magyar szokás, hogy kevésbé ismerjük, kevésbé becsüljük saját értékeinket, mint másokét. A szocializmus belénk nevelte, hogy az import az értékes, az itthoni gagyi - talán ez lehet az oka, hogy a magyar pásztorok is külföldi kutyákat használnak a kiváló hazai tenyésztések helyett" - mondta

Vanyó Sándor

(

képünkön jobbra

), a Tápai-Tekergő Mudi Kennel tenyésztője, akit a fajta jellegzetességeiről, sajátosságáról faggattunk. Mint megtudtuk, a három pásztorkutyánk - a puli, pumi és mudi - közös őssel bír: a pumik vérébe terrier típusú kutyák keveredtek, míg a mudi a német spicc és a magyar puli szerelemgyereke lehet. Pontos adatok azonban nincsenek, a mudi múltját, és az érthetetlen közöny miatt sajnos a jövőjét is homály fedi. Az állat pedig kiváló tulajdonságokkal bír, mely nagyrészt annak is köszönhető, hogy sosem vált divatkutyává, így elkerülték a túltenyésztéssel járó betegségek. Intelligenciája a többi pásztorkutyához hasonlóan a mudinak is magasabb az átlagosnál, gazdáját félszavakból is megérti. Emellett rendkívül gyors mozgású, energikus kutya, bár szinte árnyként követi gazdáját, sosincs láb alatt. Gyorsasága a legveszélyesebb állatok terelésére is alkalmassá tette, munkakutyaként is jól teljesít, egy igazi energiabomba. A tenyésztő korábbi kiskutyája már kilenc hónaposan vaddisznókat tartott sakkban. Megismerkedhettünk még

Rácz László

kanjával, a négyéves Betyárral is, aki az otthoni nyájat terelgeti, a szavak mellett kézjelekből is tudja követni az utasításokat. Betyár póráz nélkül is szépen halad az utcán gazdája mellett, a munka után pedig jól eső labdahajkurászással vezetik le a feszültségeket. A fölös energiákat mindig ki kell futtatni az ebből, különben ezt a mudi teszi meg, melyet kint felejtett cipőink, papucsaink bánhatnak.

Kutyahűséggel

Vanyó Sándor két mudijával, Tápai-Tekergő Csutival és Nyírségfia Gubanccal kiállítások mellett az iskolákat is járja, ahol a fajta bemutatása mellett a gyerekeket tanítja, hogy miként kell viselkedni a kutyákkal - akár ismerős, akár ismeretlen állatról van szó. A mudik kiváló tanítók, gazdájuk minden parancsát lesik, a gyerekeket pedig nagyon szeretik. Szökéstől nem kell félni, még elhagyni sem lehet őket - tipikus, hogy a rossz körülmények között tartott, megvert mudi is kitart gazdája mellett. A pásztorembernek tanulékony és igénytelen kutya kellett, kinézete csak sokadlagos szempont volt a tenyésztés során, de erre sem lehet panaszunk: szinte minden színben "kapható" a mudi feketétől a fehéren át egészen a mostanában keresett tarkáig. Hullámos szőrzete semmilyen ápolást nem igényel, tetőtől talpig összesarazhatja magát az eb, egy fél óra alatt lerázza a piszkot. A sok állatra jellemző erős, faggyús szag sem érezhető rajta, ráadásul termetre sem túl nagy, így a lakásban is könnyen tartható - persze csak ha naponta kifutkározhatja magát. Neszes házőrző, de nem csahol sokat, emellett a betegségekkel szemben is ellenálló, hosszú életű kutyafajta.

A sorozat eddigi részei:

Puli, a “támadva terelő” – magyar kutyafajták 1. rész A “vadásznak vadászó” rövidszőrű magyar vizsla – magyar kutyafajták 2. részPumi, a “tehetséges terrier” – magyar kutyafajták 3. részKuvasz, a “büszke védelmező” – magyar kutyafajták 4. részErdélyi kopó, a „szenvedélyes vadász” – magyar kutyafajták 6. részKomondor, a “kutyák királya” – magyar kutyafajták 7. rész Drótszőrű vizsla, a “mindenes vadász” – magyar kutyafajták 8. részMagyar agár, a “leggyorsabb vadász” – magyar kutyafajták 9. részSinka, a “simaszőrű hajtó” – magyar kutyafajták 10. rész

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.