Közélet

Kinek éri meg előre fizetős mérőórát igényelni?

Kinek éri meg előre fizetős mérőórát igényelni?

2012. június 7., csütörtök
Kinek éri meg előre fizetős mérőórát igényelni?

A dorozsmai cigánytelepen közelmúltban leleplezett áramlopás után felmerült az érintett felek részéről az előre fizetős mérőórák felszerelése a lakásokban, így ugyanis nem halmozódik fel százezres tartozás, mindenki csak annyi áramot fogyaszthat, amennyit kifizetett. Utánajártunk, mivel jár egy ilyen óra felszerelése kinek éri meg.

Információink szerint április végéig mintegy 5200 kártyás órát szerelt fel az EDF DÉMÁSZ. A jogosultak köréről megtudtuk, a „védendő fogyasztók" körét a villamos energiáról szóló törvény határozza meg, amely szerint a szociálisan rászorulót megillető kedvezmények egyike az előre fizető mérőhöz való jog. Azok a védendő fogyasztók, akik az áramszolgáltatónál szociálisan rászorultként regisztráltak, bármikor kérhetnek előre fizetős mérőt. Számukra kiküldött fizetési értesítőkben felhívják a figyelmet az ilyen óra felszerelésének lehetőségére. A szociálisan rászorultak elkerülhetik a kikapcsolást, ha a részletfizetésben vállalt tartozást törlesztik , és előre fizetős mérő felszerelését kérik. A cég illetékesei azt is megerősítették, hogy 2010 elejétől folyamatosan emelkedik az EDF DÉMÁSZ által kihelyezett előre fizetős mérőórák száma.

Az új mérőórával akár 10 százalékot spórolhatnak

Ha van a kártyás mérőóra felszerelése előtti időszakból áramdíjtartozása az ügyfélnek, akkor annak fizetését részletfizetési megállapodásban kell vállalni, és rendszeresen törleszteni az új mérőeszköz beszerelése után. A felszerelt mérőt minimum a tartozás kiegyenlítéséig, de legalább egy évig ajánlatos meg is tartania. Sokuknak bevált az új óra, a tartozásuk részletekben való kifizetése után sem kérik az előre fizetős óra cseréjét hagyományos mérőórára, hanem továbbra is figyelemmel kísérik fogyasztásukat. Általánosan azoknál vált be leginkább, akik csak ezen a módon tudnak takarékoskodni, és így újabb hátralékuk nem keletkezik. A korábbi villamosenergia-fogyasztásukhoz képest így 5-10 százalékot tudnak megspórolni. Az előre fizetős mérőhöz – a nevéből eredően – előzetesen kell megvásárolni a feltöltő kódot, ami a villamosenergia-felhasználást lehetővé teszi. Az úgynevezett kódvásárlás a fogyasztó részéről és kódkiadás a szolgáltató részéről költségesebb a hagyományos mérésnél alkalmazott számlázási-leolvasási módszerhez képest. Az előre fizetős mérővel fogyasztott villamos energia ára különben megegyezik a hagyományos mérőn keresztül értékesített áraméval.

A költségeket a szolgáltató fizeti

Az új eszköz nélkül is rendszeresen figyelhetik az ügyfelek a fogyasztásukat. Az EDF DÉMÁSZ elfogadja a mérőállás bediktálását a számlázási időszakban, és annak megfelelően elszámolást készít a becsült fogyasztáson alapuló számlázás helyett. Így elkerülhetők a nagy összegű éves elszámoló számlák. A szociálisan rászorulók részére felszerelt mérőóra-cserét az elosztói engedélyes EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. fizeti teljes egészében, ez a költség tartalmazza a mérőóra és a kiszállás költségeit, illetve a felszerelési munkadíjat is. A fogyasztói körről szólva el kell mondani, könnyebb helyzetben vannak, akik rendszeresen külső támogatáshoz jutnak, például, ha lakásfenntartási támogatást kapnak az önkormányzattól, és ezt feltöltő kód vásárlására fordítják, még ha a támogatás összegét ki is kell egészíteniük, hogy fedezze a tényleges fogyasztásukat. Az önkormányzatokkal együttműködve a szolgáltató kezeli a beérkező támogatást, amelyet a fogyasztó számlájának kifizetésére, vagy előre fizetős mérő esetén feltöltő kód vásárlására lehet felhasználni. A dorozsmaihoz hasonló áramlopások miatt – mint megtudtuk – az EDF DÉMÁSZ vesztesége egy kisebb település áramfogyasztásával megegyező.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.