Közélet

Szemben a halállal - bemutató és felvonulás a mentősjubileumon + FOTÓK

Szemben a halállal - bemutató és felvonulás a mentősjubileumon + FOTÓK

2012. május 12., szombat
Szemben a halállal - bemutató és felvonulás a mentősjubileumon + FOTÓK

Mentők napi rendezvényt szerveztek a szegedi mentőállomáson abból az alkalomból, hogy 125 éve indult meg Magyarországon a szervezett mentés a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület (BÖME) keretein belül, valamint május 10-én ünnepelte az Országos Mentőszolgálat megalakulásának 46-dik évfordulóját.

A mentőállomáson az érdeklődőknek bemutatták a szakemberek a gépparkot, valamint filmvetítéssel és előadásokkal tekintettek vissza a mentés történelmébe, emellett a katasztrófavédelemmel közösen bemutatót is tartottak a Huszár Mátyás-rakparton, majd kéklámpás felvonulás zárta a napot. Mindez egyben azt a célt is szolgálta, hogy az oda látogatók közelebbről megismerhessék a mentők áldozatos munkáját.

Zentay Attila

regionális orvos igazgatótól megtudtuk, a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet közel ezer dolgozójával három megyében lát el szolgálatot: Békésben, Bács-Kiskunban és Csongrádban. Egy hétköznap nappal 109 mentőegység dolgozik azon, hogy az európai norma szerint maximum 15 percen belül minden bajbajutotthoz elérkezhessen a segítség.

Kettős jubileum

Bazárban, lovaskocsival

Jóllehet fél évvel korábban már Temesváron működött hasonló egység, szervezettsége és szakmai felkészültsége miatt mégis a budapesti volt a későbbiekben meghatározó, utána Kolozsváron az egyetem irányításával alakult hasonló szervezet - magyarázta az orvos igazgatót. Szó szerint egy bazárban kezdték meg tevékenységüket az egyesület tagjai egy lovaskocsival, de már a fogathajtó akkor is rendelkezett elsősegély-nyújtási ismeretekkel, a kivonuló állomány vezetője pedig mentőorvos volt, akit akkor még orvostanhallgatók segítettek, akikből később úgynevezett orvossegédek lettek, majd mentőtiszt II-es szakemberek.

Az orvos igazgató köszöntőjében elmondta, május 10-e kétszeres fontos a mentőszolgálat életében, hiszen 1887-ben e napon alakult meg Európában elsők között a fővárosban az első szervezett önkéntes mentőegyesület

Kresz Géza

szervezőmunkája révén, majd később a BÖME, valamint a Városok és Vármegyék Önkéntes Mentőegyesületének fúziójából jött létre 1948. május 10-én az Országos Mentőszolgálat. Kresz Géza orvos nevéhez fűződik a magyar mentés szakmájának megalapozása - a fővárosi mentőmúzeumot is róla nevezték el. A második világháború után kormányzati döntés hívta életre az Országos Mentőszolgálatot. A magyar mentés történetének egyik legmeghatározóbb alakja

Gábor Aurél

belgyógyász, oxiológus volt, aki rövid időn belül az OMSZ szakmai főtanácsadójává vált. Fejlődtek a helyszíni ellátás tárgyi feltételei, 1954-ben létrehozták a rohamkocsiszolgálatot, azaz a helyszínre vonulhatott az akkori csúcstechnikai felszereléssel egy háromfős csapat, melynek vezetője egy mentésben jártas - ma úgy mondjuk - oxiológus szakorvos. "A világon elsők közt alkalmaztunk olyan beavatkozásokat, mint például az életet veszélyeztető szívritmus-zavarok elektromos kezelése. 1984-ben az izraeli mentőszolgálat után a világon másodikként az akut koszorúér-elzáródás specifikus terápiája, a vérrögoldás is megvalósult" - sorolta Zentay Attila. A magyar mentés mind a mai napig a világ élvonalába tartozik.

A biztonság letéteményesei

"Ünnep a mai nap! Mi a társadalmi biztonság és biztonságérzet letéteményesei vagyunk, és az a célunk, hogy minél gyorsabban eljusson a segítség a rászorulókhoz. Mindezt szerelemmel és odaadással, a szervezetben megvalósuló kohézióval tudjuk művelni a jelenleg gazdasági helyzetben is" - hangsúlyozta Zentay Attila, aki kitért arra is, uniós pályázat révén 11,6 milliárd forint értékben fejlesztéseket, felújításokat tudnak végrehajtani, illetve új mentőállomásokat létesítenek, új járműveket és mentéstechnikai, valamint a továbbképzéshez oktatási eszközöket tudnak beszerezni.

Megbecsülni...

"Szeretném, ha minden bajtársam és bajtársnőm az őt megillető erkölcsi megbecsülésben, és a megélhetését biztosítani tudó anyagi elismerésben részesülhetne, hogy ne kelljen más helyen is munkát vállalniuk" - zárta gondolatait a szakember. Kimagasló teljesítményükért és szakmai helytállásukért a szegedi mentőállomás több dolgozóját orvosigazgatói dicséretben részesítették, köztük Rácz Tibort, a mentőállomás kivonuló állományának ápolóját, harmadéves mentőtiszt-hallgatót és egészségtantanárt, aki a Mentő-Öv Csoport Alapítvány elnöke. Rácz Tibor portálunknak elmondta, gyűjtést szerveztek és a mentők napján külsősök és a mentős dolgozók által felajánlott ruhát, játékot, könyvet, tartós élelmiszert tartalmazó segélyszállítmányt juttattak el a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Dr. Foltán József Lakóotthonnak - egy teherautó telt meg az adományokkal. Az alapítvány idén alakult, fő tevékenységi köre a drogprevenció oktatása drámapedagógiai módszerekkel. Emellett a szervezet a mentődolgozók szociális helyzetén igyekszik javítani - egy-egy munkatársnak olykor egy számla befizetése is problémát jelenthet.

Megküzdeni a halállal

A szegedi mentőállomás elsősegély- és oxiológiai oktatást végez magas szinten, mind a laikusok, mind az orvostanhallgatók tanulhatnak a szakemberektől. Hangai József, a szegedi mentőállomás vezetője elmondta, az OMSZ 230 mentőállomásából Szegeden működik a harmadik legnagyobb, a városban 12 kocsi van szolgálatban hétköznap nappalonként, és évi 23 ezer mentési feladatot látnak el, ez visszaosztva napi 60-65 mentést jelent Szegeden és a környező 15 településen. Egy 2009-es statisztika szerint minden harmadik napra jutott egy újraélesztés, melyek sikeressége meghaladja az európai átlagot. Az állomás országosan kimagasló szaktudással, közel 110 kivonuló dolgozóval rendelkezik. Mint a mentőtiszt elmondta, a kórházakban az életminőség javításán fáradoznak az orvosok, az ő feladatuk nap mint nap megküzdeni a halállal: kihozni az embereket az életveszélyből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.