Közélet

Szegedi közgyűlés: leöcsizett alpolgármester, elhasalt üzleti tervek + FOTÓK

Szegedi közgyűlés: leöcsizett alpolgármester, elhasalt üzleti tervek + FOTÓK

2012. május 3., csütörtök
Szegedi közgyűlés: leöcsizett alpolgármester, elhasalt üzleti tervek + FOTÓK

Csak az IKV 2011-es beszámolóját fogadták el, s egyik városi cég idei üzleti terve sem kapott többséget. A polgármester szerint összeomlott a Fidesz-Jobbik koalíció, hiszen "a rablóhordák természetesen történelmi vége, hogy összevesznek a koncon". Június 22-én következik a folytatás a céges ügyekkel.

Bohács Zsolt: Június 22-éig tisztázni lehet minden részletkérdést

16.10:

Botka László után Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője tart sajtótájékoztatót. A mai közgyűlés szerinte nem hozott teljes sikert a Fidesz-KDNP részéről. Megerősíti, a polgármesterrel és a cégvezetőkkel folyamatos lesz az egyeztetés június 22-éig, hogy minden részletkérdést megnyugtatóan tisztázni lehessen. Bízik benne, a következő közgyűlési ülésen minden cég beszámolóját és üzleti tervét el lehet majd fogadni. A cégbírósági adatszolgáltatásnak addig is eleget tudnak tenni a vállalatok. Az előterjesztések ma egyszerű többséget kaptak a minősített helyet, tiszteletben tartják, hogy van olyan képviselőjük

(Farkas László - a szerk.)

, aki ma nem értett egyet az indítványokkal. Reméli, a következő ülésre olyan anyagokat készítenek a cégvezetők, melyek minden képviselőjük tetszését elnyerik, s rendezni lehet az esetleges félreértéseket is.

Botka szerint összeomlott a Fidesz-Jobbik érdekszövetség

16.00:

Botka László szerint látványosan megdőlt az a rendszer, amit a Fidesz és a Jobbik többséget szerezve elért a közgyűlésben. Ő most is azt mondja, történelmi lehetőség van, hogy a város érdekében a teljesítmény alapján széles körű együttműködés alakuljon ki. Hiába hívta a Fideszt a városvezetésbe, ők az egy jobbikos politikussal összeállva csak a városi cégekkel foglalkoztak, nem volt a város fejlesztését szolgáló, például pályázatokkal foglalkozó javaslatuk. A Fidesz, KDNP és a Jobbik elosztogatta a cégeket egymás között, azt kommunikálva, hogy hatékonyabb működésre van szükség. Ma eljött az igazság pillanata: a 2011-es beszámolókból kiderült, nem mond igazat a Fidesz, nem csökkent az önkormányzati cégek támogatása, sőt, sok esetben nőtt. Emellett világossá vált, a cégek nyeresége és hatékonysága csökkent, a kiszervezett szolgáltatások díja viszont emelkedett, tanácsadók jelentek meg valamennyi társaságnál, hasonló szerződő felekkel, összességében több száz millió forintnyi kiadást jelentve. Ma összeomlott az érdekszövetség, a beszámolók és üzleti tervek nem kaptak többséget. A következő közgyűlésre június 22-én kerül sor, addig folyamatos lesz az egyeztetés a cégek működéséről. Botka kijelentette: kötelessége szólni, ha a cégek több mint 200 milliárdos vagyonával, közszolgáltatásaival baj van, herdálják a pénzt. Bízik benne, a Fidesz rádöbben, a rablóhordák természetesen történelmi vége, hogy összevesznek a koncon... Sok tisztességes politikust lát a Fidesz-frakcióban, ezért reményei szerint belátják, hogy tisztességesen, a város érdekében kell működtetni a cégeket, melyeknek a város, a közgyűlés a gazdájuk, nem pedig egy-egy képviselő. Miután nincs beszámoló és üzleti terv, a prémiumfeladatokról sem lehetett szavazni. Ezeket szerinte egyébként is cinikusan akarta meghatározni a jobboldal, így további egyeztetés szükséges e kérdésben is. Megismétli: összeomlott a Fidesz és a Jobbik koalíciója, együttes felelősségen alapuló, szoros együttműködésre van szükség. A cégek élére pedig szakembereket kell állítani, nem rokonokat, pártembereket, mert ez az adott politikai szervezeteknek is kárt okoz, nem csak a városlakóknak. Törvénysértésbe egyébként nem mennek át az önkormányzati cégek, de június végéig mindenképpen szükség lesz a 2011-es beszámolók és 2012-es üzleti tervek elfogadására. Fontos azonban kiemelni: az IKV 2011-es beszámolóját ma elfogadta a közgyűlés, ez tartalmazza a 300 milliós osztalék visszafizetését is.

Egyeztetés a polgármesteri irodában

15.50:

A Tisza Lajos-teremben Botka László polgármester sajtótájékoztatójára készülünk. Minden bizonnyal rendkívüli közgyűlésre kerül sor a közeljövőben, hiszen a mai ülés egyik legfontosabb pontja éppen a beszámolók és az üzleti tervek elfogadása lett volna, amire viszont nem került sor...

15.41:

Botka László egyeztetésre hívja irodájába az alpolgármestert és a frakcióvezetőket! További információk ezt követően!

Csak az IKV-nak van érvényes beszámolója

15.40:

A szavazások végére érkeztünk, érdekes politikai helyzetet teremtett, hogy nem fogadták el a városi cégek beszámolóit (kivétel az IKV), üzleti terveit, illetve ennek kapcsán a prémiumokról, prémiumfeladatokról nem is születhetett döntés... Hamarosan további részletekkel jelentkezünk!

15.38:

A Gyimesi László-féle előterjesztés a költségvetés végrehajtási rendeletének módosításáról 14 igennel nem kapott többséget (Farkas László nem szavazott).

15.30:

Elfogadott beszámolók hiányában a prémiumértékelésekről és prémiumfeladatokról nem lehet szavazni, ezek a kérdések lekerülnek a napirendről. Döntés született viszont a Dömötör-torony eladásáról, valamint a Sándorfalvi úti hulladéklerakó bővítéséről.

15.25

A városi cégek gazdálkodása kapcsán nem fogadták el az SZKT üzleti tervét, melyet a városüzemeltetési bizottság által meghatározott módon kell újra elkészíteni. Az IKV üzleti tervét sem fogadták el, tehát ezt is újra be kell majd hozni. Az IKV 300 milliós osztalékfizetésével kapcsolatos javaslat 14 igen és 15 tartózkodás mellett nem ment át. Botka bejelenti: felfüggeszti valamennyi nem kötelező pénzügyi alap működését! Vita robban ki, hiszen Bohács Zsolt szerint üzleti terv hiányában nem tud osztalékot fizetni a cég. Lesz-e új szavazás? Mózes Ervin: félreérthetőség miatt lehetséges újraszavazás. Meg is történik! Az új eredmény: 27 igen, 1 tartózkodás - tehát a cég fizeti a 300 milliós osztalékot. A cégek beszámolóit és üzleti terveit végül nem fogadta el a közgyűlés (kivétel az IKV beszámolója), azaz ezenkívül semelyik gazdasági társaságnak nincs érvényes 2011-es beszámolója és 2012-es üzleti terve... 14 igen született egyébként a Fidesz-KDNP és a Jobbik részéről, Farkas László nem nyomta meg az igen gombot.

15.18:

A 2011-es költségvetés zárszámadását elfogadták, illetve az egyszerűsített költségvetési beszámolót is. Emellett megkapta a többséget a Szőregi úti egykori nevelőotthon területének átminősítése is.

15.15:

A közgyűlés elfogadta a rendvédelmi szervek beszámolóit. Két nem (Keresztúri, Szentistványi) mellett elfogadták a szemétszállítási díj emelését. Nem alakult meg a kormányzati döntések végrehajtását előkészítő bizottság, mert a Fidesz-KDNP tartózkodása mellett nem kapott többséget a polgármesteri előterjesztés.

15.10:

Döntéshozatal következik.

Zavarta a cirkusz a rókusiakat?

14.35:

Interpellációk, kérdések következnek. Kalmár Ferenc abban az ügyben interpellált, hogy a rókusiakat zavarja a cirkusz zaja és az állatok bűze - különösen az oroszlánok zavaróak a Tesco parkolójában. Ezért kellene szerinte szabályozni, hol és hogyan lehetne cirkuszi rendezvényt tartani Szegeden. Zárt ülés következik, majd szavazások.

14.32:

Szentistványi István hozzászólása alapján Botka László indítványozza, a júniusi közgyűlésen önálló napirendi pontban tárgyalják a Szegedi Hőszolgáltató Kft. helyzetét, hiszen az önkormányzat vállalt kezességet a többségi tulajdonában álló cég hiteléért.

14.29:

Botka konstruktívnak tartja Juhász Gyula hozzáállását, egyébiránt támogatja a javaslatot.

14.27:

Juhász Gyula, Tápé képviselője szól arról, hogy több körben egyeztettek Solymos alpolgármesterrel az üzemeltetővel, akinek a figyelmét a költségtakarékos működésre hívták föl. Ő mindig azonnali pénzügyi támogatást kért. Jelenleg 64 réti lakos veszi igénybe ingyenesen a szolgáltatást, illetve 100 nyugdíjas kapott ingyenes átkelési igazolványt. A várostól pedig 17,9 millió forintot kap a cég. Nem tudja, ez arányos-e...

14.25:

A tápéi komp ügyében Kalmár Ferenc tett előterjesztést. Az üzemeltető jelezte, finanszírozási gondjai akadtak. Javasolja, az ez évre szánt keretből most 3 milliót utaljon át az önkormányzat, amivel júliusig megoldható a működés. A további problémák kapcsán azonban egyeztetést javasol, hiszen hosszú távú megoldásra lesz szükség.

Egymásnak ugrott Botka és Szentistványi

14.22:

A kérdés a városüzemeltetési bizottság elé kerül majd.

14.21:

Szentistványi István gratulál Botka javaslatához, mely szó szerint benne van az ő előterjesztésében. Végső megoldás lehet a városi cégnek történő többletforrás-juttatás, amikor indítványát fogalmazta, még nem volt szó a díjtételemelésről.

14.17:

Botka László: a Tisza-part rendben tartása az állam és az Atikövizig feladata. Tudja azonban, hogy erre nincs pénzük. Javasolja, hogy a környezetgazdálkodási kft. 60-70 milliós pluszbevételében (amit a mai díjemeléssel kap) keressen forrásokat a munkálatokra, illetve egyezzen meg az Atiköviziggel, milyen arányban tudják vállalni a takarítás költségeit.

14.13:

Újabb napirendi pontok következnek. Szentistványi István a költségvetést is módosítaná. Javasolja, hogy a környezetgazdálkodási kft. kapjon 4,1 millió forintot a szegedi szabad strandok rendben tartására, takarítására, mert ez a kérdés az utóbbi években egyáltalán nem volt megoldva.

14.11:

Szentistványi István nem érti, miért ilyen cinikus a polgármester és az egykori alpolgármester ilyen kicsiny kérdésekben. Ő azt szeretné, hogy négy plusz csomag irat készüljön a frakcióknak és a frakciókhoz nem tartozó képviselőknek. Közli továbbá: nem történt meg az átállás az elektronikus működésre, hiszen minden külsős bizottsági tag papíron kapja az anyagokat.

14.06:

Nagy Sándor (Szabad Város) szerint kis összegből megvalósítható wifis fejlesztésekre lenne szükség, olyan fejlesztésbe azonban nem kellene belehajtani a hivatalt, amire most nincs pénz.

14.04:

Póda Jenő (Fidesz-KDNP) reagál: nem álltak át teljes egészében az elektronikus ügyintézésre. A bizottságok munkájának átállása nem sikerült például, a külső tagok papíron kapják meg az anyagokat. Javasolja, lépjenek tovább a teljes elektronizálás irányába belső szervezési kérdésekkel.

14.02:

Botka László emlékeztet, a város teljes egészében át kívánt térni az elektronikus közigazgatásra, így nem érti a papíralapú anyagkezelés bővítéséra vonatkozó indítványt, különösen egy zöld képviselőtől.

14.00:

Önálló képviselői indítványok következnek. Szentistványi István módosítaná az SZMSZ-t, segítendő a közgyűlési és bizottsági tagok különböző előterjesztésekhez, anyagokhoz történő hozzáférését. Javasolja, a képviselők és külsős bizottsági tagok is egy példányban minden paksamétát kaphassanak meg, illetve bizonyos bizottsági előterjesztések elektronikus közzététele is történjen meg.

1153 elsős kezdi meg Szegeden ősszel az iskolát

13.55:

A lejárt határidejű közgyűlési határozatok tárgykörében Pocsai Blanka (Fidesz-KDNP) kér szót. Az oktatási bizottság elnöke kiemeli, véglegessé válik Szegeden az első osztályok beiskolázása, 1153 elsős 43 osztályban kezdi meg tanulmányait ősszel. Biztonságos, nyugodt feltételek között tanulhatnak szeptembertől a nebulók. A nyár folyamán a bizottság és a szakiroda majd áttekinti a beiskolázási körzeteket is, hogy a továbbiakban ne legyen semmiféle feszültség az iskolaválasztást illetően. Botka László: örömteli, hogy nő a lakosságszám, s az elsősök száma is Szegeden.

13.50:

Haladunk tovább, a drogstratégiai és gyermekvédelmi beszámoló nem vonz jelentkezőt.

13.48:

A Pető Ferenc-mellszobor kihelyezéséről Haág Zalán szól, ismertetve, Pető volt az első, aki Houstonban professzorként először vitt be afroamerikaiakat egy fehérek által látogatott templomba, bizonyítva, Isten előtt minden ember egyenlő.

13.47:

Az épülő Agóra központ üzemeltetését átvevő Százszorszép Gyermekház alapító okiratát módosítják, nincs hozzászólás, ahogy a következő néhány oktatási-kulturális előterjesztéshez sem.

13.46:

Juhász Gyula (Fidesz-KDNP): ezek százszázalékos támogatású projektek, tehát a mindenkori fenntartót valószínűleg nem terheli majd semmiféle anyagi kötelezettségvállalás.

13.45:

A pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései következnek. Szentgyörgyi Pál (MSZP) az oktatási intézményeket érintő pályázatok kapcsán elmondja, az önkormányzatnak ötéves fenntartási kötelezettséget kell vállalnia. Bízik benne, hogy az állami kézbe kerüléskor ez nem okoz majd megoldhatatlan problémát.

13.37:

Az ingatlanok közgyűlési döntést igénylő kérdéseihez nincs hozzászólás. A Sándorfalvi úti hulladéklerakó telep tervezett bővítéséről Szentistványi István mond véleményt: indokolt a projekt, ám a következményeiről jó lett volna pontosabb képet kapni. Védelmi rendeltetésű erdőzónából kivenni például egy, a bővítésre kiszemelt területet, ami problematikus lehet. Konkrét és komoly garanciákat hiányol az LMP-s politikus.

13.35:

Mindenki jóllakott, s kipihente magát, következhet a folytatás.

Mindezek szellemében ebédszünet következik 13.30-ig.

Az SZKT-igazgató "leöcsizte" Solymos Lászlót?

11.49:

Szentgyörgyi Pál úgy összegez: az SZKT vezetése folyamatosan zsarolja a városvezetést nyilatkozataival. Nem érti, hogyan merte az igazgató "leöcsizni" az alpolgármestert egy szakmai vita végén, mikor nem tudta meggyőzni... Akinek nincs stílusa, céget sem tud vezetni - mondja.

11.45: Solymos László és Nagy Sándor kritizálják az SZKT tevékenységét többek között azért, hogy nem tett meg megfelelő tervezési lépéseket az útvonalakat, járatokat érintő változások kapcsán. 11.42: Botka László szerint furcsa kinevezni olyan igazgatót az SZKT élére, aki láthatóan utálja a tömegközlekedést. 11.38: Nemes László, az SZKT ügyvezető-helyettese is kiegészíti az írásbeli beszámolójukat. 11.35: Zelena András, a VTV Szeged ügyvezető-főszerkesztője a következő. (Botka közbeszól: ez melyik cég?) Ismerteti: mindennemű papíralapú dokumentáció nélkül számlázott korábban jogi tanácsadást egy fővárosi cég a VTV-nek (egyéb szolgáltatás során), ezt az állapotot szüntették meg. 11.31: Mihálffy Lajos, a Ritek Zrt. vezérigazgatója kezdi (Botka eljátssza, hogy nem ismeri, bemutatkozást kér tőle...). Kiemeli: cége támogatása négy év alatt a felére csökkent, 80-ról 40 millióra, közben év közben elvonják az eredménytartalékot is tőlük. Így tényszerűen nem igaz, hogy ne lenne csökkenés. 11.30: Kalmár Ferenc ügyrendi javaslata: hadd szólhassanak hozzá az igazgatók.

Haág: Egy bizonyos szint alatt nem érdemes vitatkozni...

11.27: Haág Zalán: a Fidesz-KDNP-s képviselők többsége úgy ítéli meg, hogy egy bizonyos szint alatt nem érdemes vitatkozni... Emlékeztet: a VTV nonprofit cég, elsődleges feladata a műsorkészítés. Maga a korábbi ciklus négy évében egyszer sem került be a tévébe, ellenben most nincs olyan képviselő, aki ne kapott volna még meghívást, s a hírműsorokban a polgármester a leggyakoribb szereplő. 11.24: Solymos László ismét az SZKT-ról. Nem értette, hogy a 300 milliós tervezet veszteség után hogy jelentek meg megoldási javaslatok az igazgató részéről, majd ezt követően a Kalmár tanácsnokkal közös egyeztetésen megtiltott nosztalgiajármű-értékesítés reális alternatívaként jelent meg a megyei napilapban... 11.21: Botka László ismerteti: a prémium általában az éves fizetés 80 százaléka. A vadaspark, a temetkezési kft. és a környezetgazdálkodás nyújtott be szerinte olyan prémiumfeladatokat, melyek túlmutatóak, törvényesek. A polgármesteri előterjesztés ezzel szemben megfelel a korábbi évek gyakorlatának. 11.17: Törvényességi észrevételeket tesz Mózes Ervin címzetes főjegyző a prémiumfeladatokat illetően. Bizonyos tervezett prémiumfeladatok nem túlmutatóak, azaz törvénysértőek - ezeket sorolja cégenként. 11.14: Szentgyörgyi Pál közgazdászként szólal föl. A Ritek a leépülés üzleti tervét rakta le, veszteséget tervez, ezt nem tartja elfogadhatónak. Fontosnak tartaná, hogy komoly prémiumfeladatokat állítsanak föl, melyek legalább akkora bevételt hoznak, amit a prémiumkifizetések majd elvisznek... 11.12: Botka László: nem az a baj, hogy a képviselők nem értenek a gazdasághoz, hanem az, hogy a kinevezett cégvezetők se...

Mihálffy: Nem szakmai, hanem politikai vita folyik

11.11: Mihálffy Béla (Fidesz-KDNP) felhívja a figyelmet, a közgyűlés most nem szakmai, hanem politikai vitát folytat, hiszen nem közgazdászok elemzik például a számokat. 11.08: Nagy Sándor folytatja: érdekesnek tartja, hogy egyedül Haág Zalán védi a cégvezetőket, a többiek a jobboldalról hallgatnak, nem tudják mentegetni az igazgatók munkáját. Hangsúlyozza: ma például arról kell döntenie a közgyűlésnek, hogy tiltsa meg az SZKT-nek a nosztalgiajárművek értékesítését. 11.05: Kónya Gábor (MSZP) a VTV-ről mint kis helyi Hír TV-ről beszél. Szerinte a közpénzből működtetett tévé a szegedi Fidesz szócsövévé válik, miközben piaci pozíciói romlanak. A legnagyobb partnerek itt is az önkormányzati cégek a reklámszerződésekben. Durván kiegyensúlyozatlannak nevezi a műsorpolitikát. 11.03: Solymos László: a városvezetés egyetlen célja megvédeni az önkormányzati vagyont. 11.01: Szentistványi István (LMP) kér szót. Bizonyos értelemben örömtelinek tartja, hogy már nem minden cégvezetőt tartanak dilettánsnak az egyik oldalon, illetve mindenkit teljesen alkalmasnak a másik táborban... Úgy fogalmaz: a cégek mindannyiunk cégei, ezzel tisztában kell lenni. Érdekes logikai bukfencet fedez föl Botka László kommunikációjában, annak kapcsán, hogy a polgármester 30 milliós nyeresége miatt támadta a SZINT Kft-t... 11.00: Ismét Haág Zalán szól Ménesi Imréhez, illetve Solymos Lászlóhoz. Meglepve hallja, miért probléma, hogy új partnerek jelentek meg a SZINT életében, illetve érthetetlennek tartja, korábban miért nem működtek együtt a többi önkormányzati céggel... 10.56: Solymos László szerint nem igaz, hogy a SZINT Kft. növelte üzleti bevételeit a korábbiakhoz képest: önkormányzati berkeken belül szerzett új partnereket, nem a külső vállalati szektorból. Az SZKT pedig - húzza alá - egyik napról a másikra, perspektíva nélkül él. Kapkodó döntéseket hoz a menedzsment, például a tulajdonos hozzájárulása nélkül adott volna el nosztalgiajárműveket. 10.53: Párttársa, Ménesi Imre kapcsolódik: a Fidesz korábban azt állította, óriási tartalékok vannak a cégek működésében. Nem gondolta viszont, hogy ez a tartalék új tevékenységi körökben rejlik, mint például a szponzorálás, melyben a SZINT Kft. jár élen a 600 milliós városi támogatásával. 10.50: Szentgyörgyi Pál arról beszél, hogy csökkent az önkormányzat kontrollja, ami veszélyeket rejt magában. Idénre is csökkenő árbevétellel terveznek a cégek. Tarthatatlannak nevezi, hogy olyan döntéseket hozhatnak a vállalatok, melyek nehézségeket okoznak az önkormányzatnak. A SZINT Kft. kapcsán elemzi a jogi és egyéb tanácsadás, illetve a marketing költségeinek növekedését... 10.47: Botka László válaszol: tarthatatlan és a városnak kárt okozó embereket akarnak védeni a fideszesek, ez pedig elfogadhatatlan. 10.43: Haág Zalán reagál a Fidesz-KDNP részéről. Erőlködésnek nevezi az MSZP és a korábbi SZDSZ képviselőinek kritikáit. Az IH kapcsán elmondja: a 60 milliós többlettámogatás mindössze helyreállította a 2010-es finanszírozást, azaz visszapótlásról volt szó! Másrészt a SZIN korábbi vezetője szervezte ki magáncégbe a rendezvény lebonyolítását, ezzel nehéz helyzetbe hozva az új menedzsmentet - erről persze az MSZP-sek tudhatnak szerinte részleteket... Hozzáteszi: a SZINT Kft. most produkálta a legnagyobb nyereséget fennállása során. Eközben kevesebbet fordított szponzorációra, mint korábban. 10.38: Nagy Sándor (Szabad Város) folytatja: az IH az egyik állatorvosi lova a vállalati működésnek. A másik pedig az SZKT, ahol súlyos kompetenciahiányokat fedez föl a cégvezetésben. Folyamatosan veszteséget tervez a vállalat, romlik a teljesítménye, szolgáltatási színvonala - vázolja. Álságosnak és hazugnak tartja azokat a nyilatkozatokat, melyek szerint a 2-es villamos átadása okozna pénzügyi problémákat a társaságnál. 10.35: Tóth Károly (MSZP) úgy véli, a valóságos cél a zsákmányszerzés volt a cégvezetők leváltásával, nem a hatékonyabb működtetés. Kirívó példa szerinte az IH, melynek 60 millió többlettámogatást kellett tavaly adni. 10.30: Botka László visszautasítja a Fidesz állítását, hogy csökkent volna az önkormányzati cégek támogatása. Az új cégvezetők szerinte döntően nem szakemberek, hanem Fidesz-KDNP-s, jobbikos pártemberek és rokonok, ami problémát okoz. A kiszervezett szolgáltatások díjai jelentősen növekedtek. Baj van, rettentő nehéz gazdasági helyzetben ésszerűtlen, feladatkörükbe nem tartozó költségeket növeltek a cégek, nem a hatékonyság felé mozdultak el. Ő is hangsúlyozza: kiemelkedő szakmai munka folyik a környezetgazdálkodásnál.

Solymos: Mindenki vegyen példát a környezetgazdálkodási kft.-ről!

10.26: Előterjesztőként Solymos László (MSZP) alpolgármester nyitja a sort. Három önkormányzati cég nem küldte be időben a terveket, másik három pedig mínuszos tervekkel nyitott, ezek korrigálását kellett kérnie a hivatalnak. Állítása szerint a cégek önkormányzati támogatása nem kevesebb, mint 2011-ben vagy 2010-ben. Kijelenti: ehhez képest egyes önkormányzati cégek komoly elmaradásokat mutattak fel a 2010-es bázisévhez képest, csak négy cég nyújtott többet, mint egy évvel korábban. Megemlíti az SZKT-t, melynek vezetője 300 milliós veszteséget vizionált... Az látszik szerinte, hogy megfontolt gazdálkodással működő cégek is akadnak, úgy, mint a környezetgazdálkodási kft., szemben a kevésbé hatékonyan dolgozókkal. Az összes többi cégvezetőnek azt kívánja, vegyenek példát erről a társaságról, hogyan lehet és kell együttműködni a hivatallal és a városvezetéssel. 10.23: Több napirendi ponton szaladunk át, már meg is érkeztünk a százszázalékos önkormányzati tulajdonú cégek 2011-es beszámolóihoz, 2012-es üzleti tervéhez, illetve a tavalyi és az idei prémiumfeladatokhoz... 10.20: Szentgyörgyi Pál (MSZP) ismerteti az önkormányzat gazdasági helyzetét. Emlékeztet: két közgyűlés volt tavaly, mely nem vette napirendre a költségvetés módosítását, illetve több alkalommal nem fogadták el a polgármester bevételnövelő javaslatait. A pénzügyi helyzet ennek ellenére stabil, az intézmények működtek, a városüzemeltetési feladatokat megoldották, minden közalkalmazott időben megkapta a pénzét. Ugyanakkor az uniós források csúszása miatt igénybe kellett venni a hitelkeretet. A jövőt bizonytalannak látja, mert a fennálló hitelekhez képest nagy arányban csökkenhet az önkormányzat vagyona...

Eseti bizottság alakulhat a kormányzati döntések végrehajtásának előkészítésére

10.18: A 2011-es zárszámadás kerül terítékre, eddig nem túl aktívak a képviselők. Botka előrebocsátja: ha nem fogadja el ezt a testület, akkor felfüggesztik az önkormányzat finanszírozását a hatályos jogszabályok szerint. 10.15: Az új szabálysértési törvény miatt a helyi szintű szabálysértési tényállásokat felül kellett vizsgálni, új rendelet készült. A polgármester elmondja: amit az országos szabályozás kivett ebből a körből, azt közigazgatási bírsággal tervezik sújtani. 10.13: A kormányzati döntések végrehajtását előkészítő eseti bizottság létrehozását ismerteti a polgármester, aki szerint az önkormányzatiság leépítése, kiüresítése folyik. Az önkormányzatok nem tudják, jövőre milyen intézményeik, milyen forrásaik, milyen bevételeik lesznek... Fenyegető veszély a város vagyonvesztése azzal kapcsolatban, hogy szinte minden állami gondoskodásba kerül a törvényi változásokkal - emeli ki. Mint korábban jeleztük, Botka László ötfős bizottság javasol, míg a jogi bizottság további két (jobbikos és LMP-s) tagot javasol. 10.08: A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról, a fizetendő térítési díjakról szóló rendelet is módosul. Ezt Solymos László alpolgármester ismerteti. Az Erzsébet-utalvánnyal is be lehet majd fizetni az étkezési térítési díjakat! 10.05: Rendeletek hozatala következik. Emelkedne a szemétszállítás díja. Botka László ismerteti: decemberben 8,1 százalékos növelés történt a díjtételben. Ezután a Parlament befagyasztotta az emelést, majd mire a közgyűlés erre februárban reagált, a Tisztelt Ház ismét lehetővé tette az emelést. Ezért kerül ismét napirendre az ügy. A polgármester szerint nemes, ha a kormány befagyasztja a szolgáltatási díjakat, ám elfogadhatatlan, hogy ezekhez nem ad kompenzációt...

Kozma szerint növekszik a feszültség

10.00: Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) nem érti, Kozma József az előző ciklusokban miért nem aggódott a feszültségek növekedése miatt. 09.57: Hüvös László (Fidesz-KDNP) választókörzetében, Gyálaréten körzeti megbízotti iroda működik a művelődési ház könyvtárépületében. Ez lakossági igényre történt. Az emberek szeretik közel tudni magukhoz a rendőrséget, az új fejlemények ezért megnyugtatóak a gyálarétiek számára. 09.55: Bohács Zsolt (Fidesz-KDNP) bízik benne, a következő időszakban is javul majd a lakosság biztonságérzete akár a belvárosban, akár a külterületeken. Kiemeli: a határ közelsége megnehezíti a munkát, de reményei szerint a lakosság nyugalmát meg tudják őrizni a továbbiakban is a rendvédelmi szervek. 09.52: Párttársa, Tóth Károly folytatja, külön köszöni a 340 városőr és 230 polgárőr munkáját Szeged biztonságának megőrzésében. 09.48: Kozma József (MSZP) szól hozzá. Nőtt a garázda jellegű cselekmények száma - szerinte ez annak köszönhető, hogy nő a társadalmi feszültség, mivel egyre nagyobbak az emberek közötti különbségek. Ennek kapcsán a kormány politikáját bírálja. Ha a kormányzati és helyi politika nem nyújt gyógyírt, akkor a feszültség konfliktusokba fordul az anyagi problémák megoldatlansága miatt - figyelmeztet. 09.46: A vízirendészet és a katasztrófavédelem következik, utóbbi állami kézbe kerülvén új struktúrában dolgozik tovább. A közgyűlésnek köszönik a támogatást és a korrekt működést. A polgárőr szervezetek csatlakoznak hozzájuk, országosan is példamutatónak nevezik azt a támogatást, amit a szegedi önkormányzat nyújt számukra. 09.42: Zélity László városi rendőrkapitány elmondja, az elmúlt évben is nőtt a bűncselekmények száma, ezek közül azonban soknak nincs közvetlen hatása Szeged közbiztonságára: ezek között többrendbeli csalások, határon felderített bűnesetek említhetők. Nagy sikerrel adtak át körzeti megbízotti irodákat, melyek növelik a lakosság szubjektív biztonságérzetét. 09.39: A rendvédelmi szervek városi és megyei vezetői tartják meg szokásos éves beszámolójukat.

Nógrádi: A kormány támogatja a beruházásokat

09.38: Elfogadták az ülés napirendjét. 09.35: Szentistványi István (LMP) a szociális népszavazási kezdeményezésükről - megyeszerte 10 ezren írták alá, amit sikerként könyvel el. Országosan nem jártak messze a 200 ezres kezdeményezői határtól. Szerinte rengeteg ember sodródott az utóbbi években létbizonytalanságba, őket akarja segíteni a párt. Kiemeli: az egy órára jutó munkaerőköltség igen ingadozó Európában, de hazánk az alsó régióban kullog. 09.32: Nógrádi Tibor (Fidesz-KDNP) válaszol, pozitív dolgokról beszél. Nagyon büszke a 4-es választókerület (Szentmihály, Kecskéstelep, Móraváros) közösségére, polgáraira, akik rengeteg dolgot teremtettek az iskolától a kispostáig az utóbbi hetekben. Magyarország kormánya és miniszterelnöke széles lehetőséget teremtett a beruházásokra a társasági adókedvezmények révén. Bohács Zsolt és B. Nagy László parlamenti képviselők vezetésével erős lobbicsoport dolgozik azért, hogy Szegeden stadionberuházás, uszoda- és jégpályafejlesztés történjen, miközben az utóbbi két ciklusban a város csak aludt...

Ménesi: Széll Kálmán-terv dupla nulla...

09.25: Napirend előtt Ménesi Imre (MSZP) szólal föl. Arról szónokol, hogy két éve az ígéret földjének számított Magyarország, ahol mindenki jól fog járni. Szerinte mára bebizonyosodott, hogy a lakosság 90 százaléka rosszabbul járt, a Fidesz-kormány csúnyán becsapta az embereket, miközben a gazdagok zsebébe 600 milliárdot nyomott. A szocialista politikus kijelenti: a fogyasztás nem nőtt, új munkahelyek nem jöttek létre, az adózási változások miatt elszórt 600 milliárd pedig hiányzik a kasszából. A Széll Kálmán-terv 2.0 dupla nullának nevezhető - összegez. 09.05: A közgyűlés ülésének elején a március 15-e alkalmából állami kitüntetést kapott szegedieket köszöntik. A Szegedért Emlékérem kitüntetést vehetik át valamennyien Botka László polgármestertől.

Miklós Péter cége eredményeit mutatta be

08.50: Szintén rendkívüli sajtótájékoztatón ismertette a SZINT Kft. eredményeit Miklós Péter ügyvezető, aki elmondta: civil szervezeteket büdzséje mintegy 1 ezrelékével támogatott, miközben vállalkozásból származó bevételét 15 százalékkal, nyereségét 30 millióval tudta növelni. Részletek itt, külön cikkünkben!

Keresztúrit támadta a Gyurcsány-párt

08.45: Az ülés előtt sajtótájékoztatót tartott a Demokratikus Koalíció szegedi csoportja. Filó András szentendrei korábbi jobbikos, jelenleg független önkormányzati képviselő levelére hivatkozva tiltott pártfinanszírozással vádolták meg Keresztúri Farkas Csabát. Mondván: a szegedi képviselő egy szentendrei beruházásban részt vevő cég számára kért tőle segítséget (konkrétan egy interpelláció visszavonását), mely finanszírozta a Jobbik kampányát.

Közgyűlési előhang:

A csütörtöki ülésen egyebek mellett elhangzanak a közrendvédelmi és közbiztonsági feladatokat ellátó szervezetek beszámolói, szó lesz az önkormányzat 2011. évi zárszámadásáról, a 100%-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ügyvezető igazgatóinak, vezérigazgatóinak 2011. évi prémiumfeladat-értékeléséről, a 2012-es prémiumfeladatok kitűzéséről, értékelik a cégek 2011-es gazdálkodását, valamint 2012-re vonatkozó üzleti tervét. Eseti bizottságot állítanak föl a kormányzati döntések végrehajtását előkészítendő, ennek elnöke Bohács Zsolt, tagjai Hüvös László, Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP), Nagy Sándor (Szabad Város), Szentgyörgyi Pál (MSZP), Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) és Szentistványi István (LMP) lehetnek. Dönthetnek arról, hogy kisvárosias lakózónának minősítik át a Szőregi úti egykori Árpád Nevelőotthon (eddig különleges intézményi zóna) területét, utat nyitva bizonyos kereskedelmi, szolgáltató és vendéglátó funkciók megjelenéséhez.

Solymos: Az igazgatók nem gondos gazdák

A legélesebb szópárbaj a Partfürdő ügye mellett a városi cégek (illetve a Fidesz-KDNP-s többség által tavaly kinevezett új igazgatók) munkájával, gazdálkodásával kapcsolatban várható. Solymos László (MSZP) alpolgármester előterjesztéseinek summázata: a cégvezetők többsége nem gondos gazda módjára, költségtakarékosan és hatékonyan gazdálkodik a közvagyonnal, hanem új, drágább beszállítókkal és szolgáltatókkal dolgoztat, a korábbiaknál többet költ például jogi tanácsadásra, vagyonvédelemre, takarításra. A pénzügyi bizottság legutóbbi ülésén a szocialisták heves támadásokat intéztek az igazgatók ellen, miközben a jobbikos Keresztúri Farkas Csaba nemcsak a Solymos-leltár visszásságaira hívta fel a figyelmet, hanem egyenesen "szennynek" minősítette az anyagot... A városüzemeltetési bizottság szerdai ülésén hozott döntés alapján elképzelhető, hogy a Szegedi Közlekedési Társaságot új, legalább nullszaldós üzleti terv kidolgozására szólítja majd föl a közgyűlés, s megtiltja neki a nosztalgiajárművek értékesítését. Az MSZP-s városvezetés egyébként ahol csak lehet, megnyirbálná a direktorok prémiumát, miközben a jobboldali többség bizottsági módosítókon keresztül a felügyelőbizottságok javaslatainak elfogadását kezdeményezte.

Bohács: Botka Lászlóék ellehetetlenítenék a cégek működését

Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője egyébként a napokban több alkalommal is úgy nyilatkozott a városházi irányvonalról: az önkormányzati cégeket érintő idei elvonások már a működőképesség határát súrolják, s Botka Lászlóéknak nem pártpolitikai alapon kellene megközelíteniük ezt a kérdést. Kiemelte ugyanakkor: az igazgatók a folyamatosan csökkenő önkormányzati támogatás, a nehéz helyzet és az ellenséges környezet ellenére is megállják helyüket. Álláspontja szerint a polgármesternek és csapatának be kellene fejeznie a cégek és cégvezetők munkájának ellehetetlenítését, hiszen egy normális városvezetésnek az alapvető érdeke az lenne, hogy minél eredményesebben és hatékonyabban működtesse saját vagy többségi tulajdonában lévő vállalatait, melyek a szegedieknek szolgáltatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.