Közélet

Lázár: Állami pénz kell a választási kampányokhoz

Lázár: Állami pénz kell a választási kampányokhoz

2012. május 21., hétfő
Lázár: Állami pénz kell a választási kampányokhoz

Lázár János szerint a választási kampányokat döntően állami pénzből kell finanszírozni. A Fidesz frakcióvezetője, aki a jövőben a miniszterelnökséget irányítja majd államtitkárként, hétfői sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy a képviselőcsoport jövő kedden dönt az utódjául jelölt Rogán Antal megválasztásáról.

Orbán Viktor

pártelnök-miniszterelnök a Fidesz országos választmányának múlt heti ülésén ajánlotta megfontolásra, hogy a következő két évben - az ország nehéz gazdasági helyzete miatt - függesszék fel a pártok költségvetési támogatását. Ez a kérdés még nem került szóba a kormánypárti frakciószövetség hétfői frakcióülésén - válaszolta

Lázár János

az ezt firtató kérdésre, hozzátéve, a jövő héten tájékoztatni fogja a Fidesz elnökségét az ellenzéki pártokkal és civil szervezetekkel a párt- és kampányfinanszírozásról folytatott egyeztetésekről. Szintén újságírói kérdésre felelve elmondta, a társadalomnak tudomásul kell venni, hogy a többpárti demokrácia pénzbe kerül és a választási kampányokat döntően állami pénzből kell finanszírozni. Arra a kérdésre, hogy akár Orbán Viktorral is vitába száll-e ebben a kérdésben, úgy válaszolt: ha valakivel, a kormányfővel lehet értelmes vitákat folytatni. A frakcióvezető ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő országokban rendre felvetődik a pártok költségvetési támogatásának csökkentése. Véleménye szerint azonban a pártok két választás közötti támogatását és a kampányfinanszírozást külön kell választani. Kitért arra, hogy a pártok több megbeszélést is folytattak már a párt- és a kampányfinanszírozás átalakításáról, és a főbb kérdésekben egyetértésre jutottak, így a Transparency International kezdeményezésére a hat parlamenti párt közös nyilatkozatban vállalta, hogy ősszel olyan törvényt fogadnak el, amely biztosítja az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot ezen a területen. Az MTI kérdésére Lázár János arról is beszélt, hogy a választási eljárási törvényt "belátható időn belül" belül az Országgyűlés elé terjesztik, s arról szeptember-októberben folytathat vitát, majd dönthet a Ház. Ez rendezheti a határon túli magyarok szavazati jogával összefüggő további kérdéseket. Orbán Viktor ugyanis vasárnap Chicagóban, helyi magyarok előtt azt mondta, hamarosan megszületik az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy levélben is szavazhassanak a kettős állampolgárok a magyar parlamenti választáson. Lázár János elmondta még, hogy a hétfői frakcióülésen az új büntető törvénykönyv (Btk.) is téma volt. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: több nyitott kérdés van még, és a képviselőcsoporton belül is vita várható a jogos védelem határairól. Közölte továbbá, hogy a Fidesz-frakció jövő kedden reggel dönthet Rogán Antal frakcióvezetővé választásáról. A belvárosi polgármestert, a parlament gazdasági bizottságának elnökét Orbán Viktor jelölte a Miniszterelnökség élén Varga Mihályt váltó Lázár János helyére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.