Közélet

Kinevezték az új minisztert és államtitkárokat

Kinevezték az új minisztert és államtitkárokat

2012. május 29., kedd
Kinevezték az új minisztert és államtitkárokat

Varga Mihály miniszteri munkája során a mihamarabbi IMF-megállapodásra fog törekedni, a külügyi és külgazdasági kérdések tartoznak majd a Szijjártó Péter alá, Lázár János tartja majd a kabinet nevében a kapcsolatot a kormánypárti frakciószövetséggel.

Varga: minél hamarabb tető alá kell hozni az IMF-megállapodást

Varga Mihály

miniszteri munkája során arra fog törekedni, hogy Magyarország minél hamarabb tető alá hozhassa azt az IMF-megállapodást, amelyik jelentős mértékben segítheti a gazdaság működését, és biztosítja a stabil finanszírozást. Az IMF-tárgyalásokat tárca nélküli miniszterként felügyelő politikus - miután kedden átvette kinevezési okmányát a Sándor-palotában - újságíróknak azt mondta, minél hamarabb egyeztetéseket kezd elődjével

Fellegi Tamással

, a jegybank magyar delegációhoz tartozó tagjával és a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőivel. Ezt annak érdekében teszi, hogy már egy olyan egyeztetett állásponttal kereshessék meg a nemzetközi intézményeket, amelyet Brüsszelben és Washingtonban is képviselni tudnak. Arra a kérdésre, hogy mikorra zárulhatnak le a tárgyalások, időpontot nem mondott, amit azzal indokolt, hogy a megbeszélések jelentős része nem rajtuk múlik, ugyanis az ügyben két másik fontos intézménynek kell egymással egyeztetnie. Hozzátette: abban bízik, hogy már a nyár folyamán elindulhat az érdemi párbeszéd. Megismételte, ő maga arra fog törekedni, hogy a szerződést minél hamarabb aláírhassák.

Szijjártó külügyi és külgazdasági kérdésekkel foglalkozik majd

Külügyi és külgazdasági kérdések tartoznak majd a

Szijjártó Péter

vezette államtitkársághoz a Miniszterelnökségen. A politikus - aki jelenleg

Orbán Viktor

kormányfő szóvivőjeként is dolgozik - ezt azután mondta újságíróknak, hogy

Áder János

államfő kedden a Sándor-palotában kinevezte őt a miniszterelnök külkapcsolataiért felelős államtitkárnak. Szijjártó Péter hozzátette: az a héten fog eldőlni, hogy az eddig az ezen a területen dolgozók közül kik folytatják majd nála a munkát. Orbán Viktor közeljövőbeli külföldi programjai közül példaként említette "a jelen helyzetben különösen fontos", pénteki bukaresti látogatást, amelynek során a kormányfő részt vesz a kohéziós alapokról szóló csúcstalálkozón. Emellett júniusban lesz Európai Tanács-ülés, továbbá meghívták Orbán Viktort egy azerbajdzsáni fórumra is, ahol a térség legfontosabb üzleti döntéshozói tanácskoznak majd, és a Kereszténydemokrata Internacionálé is tart vezetőségi ülést Rómában - sorolta.

Lázár lesz a kapcsolattartó a kormány és a frakciószövetség között

Lázár János

tartja majd a kabinet nevében a kapcsolatot a kormánypárti frakciószövetséggel az elkövetkező időszakban. A politikus, a Fidesz-frakció leköszönő vezetője ezt azután mondta újságíróknak, hogy Áder János köztársasági elnök kedden kinevezte őt a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak, Varga Mihály helyére. A Miniszterelnökség szervezeti struktúrája és feladatai is megváltoznak majd - jelezte Lázár János, hozzátéve, "azt gondolom, hogy a miniszterelnök talán mint vidéki képviselőre és némi tapasztalatot szerzett polgármesterre" is számít rá a következő időszakban. A legfontosabb, hogy minél több siker szülessen Magyarországon a következő két évben - mondta. A szintén államtitkárrá kinevezett

Győri Tibor

újságíróknak elmondta: elsősorban a kormány tevékenységével, döntéseivel kapcsolatos jogi koordinációt irányítja majd, és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) irányítása is átkerül hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.