Közélet

Szegeden is tombol az influenza

Szegeden is tombol az influenza

2012. február 16., csütörtök
Szegeden is tombol az influenza

Már csaknem száz fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a Szeged-Kistelek-Mórahalom kistérségből, ez a szám meghaladta a járványos értéket. A vírust még nem mutatták ki, így járványügyi intézkedések sincsenek érvényben.

Az elmúlt napokban ismét megemelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma.

Szerdai közleményében

az Országos Epidemiológiai Központ kiemelte: Európa több országa után már hazánkban is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma. Az influenzavírust tíz beteg szervezetében mutatták ki, hat esetben a B, négy esetben pedig az idényszerű A-típusú vírust azonosították.

Sok a megbetegedés Szegeden

"A múlt héten 96 fő kereste fel az orvost influenzára jellemző tüneteket produkálva a Szeged-Kistelek-Mórahalom kistérségből, ami már meghaladja a járványos értékeket. Az elmúlt hetek statisztikáit nézve ez a szám még jócskán emelkedőben van" - tájékoztatott

Tombácz Zsuzsanna

Csongrád megyei tiszti főorvos. Az influenza jelenléte megyei szinten eddig itt Szegeden a legerősebb - a Hódmezővásárhely-Makó kistérség négy, a Szentes-Csongrád kistérség pedig tizenhat influenza-gyanús esetet regisztrált csupán. "Ugyan a megbetegedések száma már elérte a járvány küszöbét, a vírust laboratóriumi körülmények között még nem sikerült kimutatni. Amíg ez nem történik meg, látogatási tilalmat sem tudunk kihirdetni" - emelte ki a főorvos. Elsődleges járványügyi intézkedésként a csecsemőosztályon, a gyerekklinikán, valamint az intenzív osztályon korlátoznák a látogatók számát.

Ingyenes oltóanyagot még lehet kapni a háziorvosoknál és a patikákban is, erre a krónikus betegek, az egészségügyben dolgozók, valamint a 65 év felettiek jogosultak. "Továbbra is buzdítok mindenkit arra, aki élni szeretne az oltás lehetőségével, hogy ne várjon tovább, hiszen a járványos időszak még csak most kezdődik. Ha úgy kapjuk meg az oltást, hogy már bujkál bennünk a vírus, az hatástalanítja az ellenanyagot, sőt a megbetegedést is elősegíti" - húzza alá Tombácz Zsuzsanna. Bár az oltás a leghatékonyabb, számos egyéb dologgal is védekezhetünk a megbetegedés ellen. Fontos a tél miatt legyengült immunrendszerünket vitaminokkal felerősíteni, emellett szellőztessük gyakran a lakást és kerüljük a zsúfolt, zárt légterű helyiségeket. Ha lehet, tartózkodjunk sokat a friss levegőn - az enyhülő időjárás jó alkalom egy sétára, természetesen csak rétegesen öltözködve, sapkával és sállal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.