Közélet

Kilencven százalék feletti a hajléktalanszállók kihasználtsága

Kilencven százalék feletti a hajléktalanszállók kihasználtsága

2012. január 30., hétfő
Kilencven százalék feletti a hajléktalanszállók kihasználtsága

Kilencven százalék feletti a hajléktalanszállók kihasználtsága országosan; Budapesten csaknem teljes kihasználtság mellett körülbelül még másfél ezer hajléktalan ember tölti az éjszakáit közterületen - tájékoztatta a Menhely Alapítvány hétfőn az MTI-t.

A mindenki számára hozzáférhető hajléktalanszállók kihasználtsága országosan 95, Budapesten 94 százalékos volt vasárnap este - írta

Matlári Ferenc

, az alapítvány munkatársa az MTI érdekélődésére küldött tájékoztatóban. Közölte, a korábbi évek felmérései alapján úgy tudják, hogy egy átlagos téli éjszakán, amikor a szállók csaknem teljes kihasználtsággal működnek, még legalább ezerötszáz ember tölti éjszakáit közterületen Budapesten. Az alapítvány arra számít, hogy a következő fagyos napokban minden rendelkezésre álló helyre szükség lesz, hogy a segítséget kérők meleg helyen vészelhessék át a zord időt. A november 1-jén kezdődő krízisidőszak első két hónapjában az utcán dolgozó szociális munkások 569, közterületen élő embert helyeztek el szállókon, közülük 250-et az idei szezonban elindított Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium által finanszírozott szálláshelyen - olvasható a tájékoztatóban.

Vecsei Miklós

, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, és a konzorcium egyik társelnöke az MTI-nek elmondta: a szervezetek felkészültek a hajléktalan emberek téli ellátására, de a gyors lehűlés miatt több hajléktalan szeretne egyszerre szállásra kerülni. Emiatt fontosnak nevezte a Volánbusz Zrt. azon felajánlását, amelynek köszönhetően a XI. kerületi Etele téren egy, körülbelül negyven ember befogadására alkalmas szállást napokon belül igénybe lehet venni. Közölte, a szeretetszolgálat a fővárosi hajléktalanoknak 350 férőhelyet tart fenn. Ezek mind a budai oldalon vannak, és még vannak szabad kapacitásaik. Vecsei Miklós elmondta azt is, hogy a főváros budai oldalán kilenc utcai szociális szolgálat biztosítja folyamatosan az utcán élő hajléktalanok ellátását. Az utcai szociális szolgálatok mellett egy, mindennap működő teajárat (szendvics, forró tea), és a mozgó orvosi rendelő nyújt egészségügyi ellátást heti hat alkalommal, csatlakozva a teajárathoz. A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) hétfőn tudatta az MTI-vel: a Fővárosi Önkormányzat vezetőivel egyeztetve úgy döntöttek a nagy hidegre való tekintettel, hogy - átmenetileg - azonnal megnyitják a 150 férőhelyes új, átadás előtt álló Aszódi úti éjjeli menedékhelyet a fedél nélküli nők, férfiak és párok befogadására. Az új menedékhely, amelyben négyágyas szobák vannak, kedd este már fogadja a beköltözni szándékozókat.

Jenki Szilvia

, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hétfőn az MTI-nek azt mondta: folytatódik az igen hideg téli idő, péntektől pedig többfelé havazásra is számítani lehet. "Igen csípősek" lesznek az éjszakák, kedd reggel mínusz 8, mínusz 13 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet, de a szélvédett, hóval borított részeken mínusz 15 foknál is hidegebb lehet. A maximum-hőmérséklet 0 mínusz 3 fok között valószínű. A hét folyamán hajnalban mínusz 9, mínusz 16, de kora délután is csak mínusz 4, mínusz 10 fok lesz jellemző - mondta Jenki Szilvia.

Győri Péter

, a BMSZKI szakmai igazgatója, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke a kihűléses halálesetek kapcsán korábban az MTI-nek elmondta, a legveszélyeztetettebbek az otthonukban egyedül élő idősek, és nem a hajléktalanok. Az ilyen halálesetek kétharmada saját lakásban, egyharmada közterületen történik. Mint mondta, a kihűléshez az elhagyatottság és az oda nem figyelés vezet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.