Közélet

Parlament előtt a víziközmű-szolgáltatási törvényjavaslat

Parlament előtt a víziközmű-szolgáltatási törvényjavaslat

2011. december 9., péntek
Parlament előtt a víziközmű-szolgáltatási törvényjavaslat

A víziközmű-szolgáltatók szakmai és gazdasági felügyeletét, valamint az ármegállapítást is a Magyar Energia Hivatal gyakorolja, szolgáltatót magán cégnek eladni nem lehet, de a korábbi eladások nem tehetők semmissé - egyebek mellett ezeket tartalmazza a víziközmű-szolgáltatási törvény javaslata, amelyet Bánki Erik (Fidesz) nyújtott be a parlamentnek pénteken.

Az ország 3.209 településén 5 többség állami tulajdonban lévő, továbbá 2 fővárosi és 390 önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltató biztosítja a víz- és csatorna szolgáltatást. A hét nagy cég látja el a lakosság 35 százalékát, míg a 65 százalékot az önkormányzati társaságok. A javaslat szerint a jövőben egységes elvek mentén történne a kommunális szolgáltatás, de az egyes szolgáltatók - üzemeltetésre - vagyonkezelésbe, koncesszióba vagy bérbe adhatják eszközeiket. Ennek legrövidebb ideje 15 év, míg a leghosszabb 35 év lehetne. A szolgáltatás nyújtását felügyeleti engedélyhez kötik. Az árhatósági jogkör központosítását - az önkormányzatoktól való elvételét - azzal indokolja a javaslat, hogy ezzel az kikerül a helyi politika alól, ahol a víz- és csatornadíj alacsonyan tartása az érdek, miközben az nem fedezi az amortizációt és a fejlesztéseket. Az energiahivatal az árképzésnél ezeket, sőt a szerény nyereséget is kalkulálja az árban. A szolgáltatóknak 15 éves gördülő fejlesztési tervet kell készíteniük, amit minden évben bemutatnak a felügyelő hatóságnak, amely azt jóváhagyás után ellenőrzi is. A társaságot a felügyeletért díjat fizetnek. Előbb a megadott képlet alapján ki kell számolni a felhasználói egyenértéket, majd azt kell megszorozni 150 forinttal. Amennyiben valamely szolgáltatónál veszélybe kerül a szolgáltatás, a hivatal közérdekű üzemeltetőt jelöl ki. A díj továbbra is két részből állna: az alapdíjból és a fogyasztással arányos díjból. A lakossági fogyasztónál - amennyiben 60 nappal késik a díjfizetéssel - szűkítővel korlátozható a fogyasztás, de előre fizető mérő felszereléséről is meg lehet állapodni a fogyasztóval. A lakossági díj alacsonyabb lehet a nem lakosságinál, de ez utóbbi csoportba tartozók az előbbiek díjának legfeljebb a másfélszeresét fizethetik. A nem lakossági fogyasztók víziközmű-fejlesztési hozzájárulást is fizetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.