Közélet

Gőzgép, sült libamáj és borsor - Szabó Gábor rektor karácsonya

Gőzgép, sült libamáj és borsor - Szabó Gábor rektor karácsonya

2011. december 22., csütörtök
Gőzgép, sült libamáj és borsor - Szabó Gábor rektor karácsonya

A közelgő ünnepek kapcsán kérdeztük a Szegedi Tudományegyetem rektorát, hol és hogyan tölti a karácsonyt. Szabó Gábor elárulta portálunknak, hogy különleges borsorral készül az ünnepi asztalra.

„Gyerekkoromból hoztam magammal a karácsony fontosságát. Hatan voltunk testvérek, s nekem a karácsony azt a szépséges, meghitt hangulatot jelentette, amikor 10-12 ember nyüzsgött a fa körül” – mondta el portálunknak

Szabó Gábor

. „Általában komoly ajándék mindegyikünknek nem jutott. Emlékszem, a legkedvesebb ajándékom egy gőzgép volt, amit a bátyám kapott. Most is magam előtt látom azt a csillogó, pöfögő szerkezet. Ezt az érzületet sikerült átmenteni a gyerekeim felé is, a karácsony most is nagyon fontos ünnep családunkban, még így is, hogy kirepültek a gyerekek” – tette hozzá az akadémikus, aki a elmesélte, hogy idén az ünnepekre Grazba utaznak. „A középső lányom él kint, akinek a kisfia tizenegy hónapos, így ők nehezebben mozdulnak, ezért megyünk mi el hozzájuk, hogy mégis csak legyen a fa körül komolyabb sürgés-forgás” – mosolygott Szabó Gábor. A készülődéssel kapcsolatban a lézerfizikus elmondta, hogy általában ő szokott sütni libamájat, halat, melyekhez finom salátákat készítenek. „Szüleim mélyen vallásosak voltak, nálunk a hal valóban a karácsony tradicionális étele, mi karácsony előtt 24-én mindig böjtös napot tartottunk. Egyébként amit mindig gondosan össze szoktam állítani az ünnepi asztalra, az egy borsor, a sarokpontjai már meg is vannak. Biztos, hogy a legvégén tokaji aszúval zárul majd, előtte egy nagy vörösbort bontunk, a legesélyesebb erre a ’szerepre’ Dúzsitól a Görögszó. A boros ’vonal’ közepe táján egy kékfrankos válogatást terveztem Szekszárdról, és biztos, hogy kerül közé fehér is - ezt kezdjük Magyarországon elfelejteni, viszont én nagyon szeretem a fehéret,

Bolyki

egri leánykája vagy egy tokaji furmint pályázik e posztra

Ács Károlytól

. Az Alföldről esélyes

Frittmann

idei rozéja” – avatott be egyetemünk rektora a családi gasztronómia rejtelmeibe.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.