Közélet

Az 5. honvéd gyalogezred hőseire emlékeztek + FOTÓK

Az 5. honvéd gyalogezred hőseire emlékeztek + FOTÓK

2011. december 12., hétfő
Az 5. honvéd gyalogezred hőseire emlékeztek + FOTÓK

A magyar királyi 5. honvéd gyalog ezred világháborúban elesett hőseire emlékeztek hétfőn délután a fogadalmi templomnál lévő domborműnél.

Az 5. honvéd gyalogezred hőseinek emlékművét koszorúzták meg hétfőn délután a dóm nyugati tornyánál a Szegedi Bajtársi Klub, a belvárosi egyházközség és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület által szervezett megemlékezésen. Az 1932-ben felavatott bronz dombormű híven ábrázolja az I. világháború véres gyalogos rohamait, az ezred hősi halottainak áldozatára emlékeztet.

Mosek Rudolf

, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület területi vezetője portálunknak elmondta, azért is fontos, hogy minden évben megemlékezzenek, mert akinek nincsenek gyökerei, mint a fának, az elpusztul. A rendezvényen elhangzott, a szegedi honvédek helytállása kitűnő példa, 1914. december 16-án valóra váltották a várparancsnok álmát, a katonai szempontból megerősített, bevehetetlennek tartott Paportenka erődöt rohammal bevették, ezzel áttörték az ostromgyűrűt. Az elhunyt hősökért

Kondé Lajos

pasztorális helynök imát mondott, majd elhelyezték a domborműnél az emlékezés koszorúit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.