Közélet

Kuncze: Orbánék csak az ellenzék összefogásával válthatók le + FOTÓK

Kuncze: Orbánék csak az ellenzék összefogásával válthatók le + FOTÓK

2011. november 7., hétfő
Kuncze: Orbánék csak az ellenzék összefogásával válthatók le + FOTÓK
Másfél hónapja megkeresték a szervezők Kuncze Gábor volt belügyminisztert és az SZDSZ egykori elnökét, tartson lakossági fórumot Szegeden. Mire ideért – tréfálkozott Kuncze –, alakult egy párt, nevezetesen a Demokratikus Koalíció, így hát már annak vendégeként lépett fel a Novotelben, ahol a Liberalizmus értékrendje és kapcsolódási pontja a baloldalisághoz címmel meghirdetett előadás helyett inkább a jelenlévők kérdéseire válaszolt. A sajtótájékoztatón Szabó Bálint, a Demokratikus Koalíció szegedi csoportjának szóvivője elmondta, azzal a nem leplezett szándékkal keresik meg a demokratikusan gondolkodó konzervatív, liberális és baloldali értelmiséget, hogy megnyerjék őket politikájuknak, és magukhoz vonzzák a jelenlegi politizálásból kiábrándult tömegeket. Miután tegnap hivatalosan is megalakult a Demokratikus Koalíció, néhány nap múlva a helyi szervezetekben is megkezdődik a tagtoborzás. Szeged és a megye kiemelkedően fontos a párt számára, fogalmazott a szóvivő, ezért a következő hetekben „fel fogják szántani” Csongrád megyét, hogy cselekvésre ösztönözzék azokat, akik különböző okok miatt eddig távol maradtak a politikától. A liberálisokra is számítanak, mert Szabó szerint Orbánék rendszerét le kell váltani, ebben mindannyian egyetértenek.

Kuncze nem csatlakozik Gyurcsányék pártjához

Kuncze külön nem adott interjút senkinek, viszont néhány perc erejéig válaszolt az újságírói kérdésekre. Azért jött, hangsúlyozta, hogy emberekkel beszélgessen. Nem fontolgatja, hogy csatlakozzon a Demokratikus Koalíció, a szegedi fórumon kérdésekre fog válaszolni, arról pedig halvány fogalma sincs, hogy egykori SZDSZ-es párttársai csatlakozni szándékoznak-e Gyurcsányék új pártjához, mint mondta, nyugodtan tud a nevükben nyilatkozni. Arra a kérdésre, hogyan értékeli az alkotmányügyi bizottság ülése után a kormánypárti képviselők szájából elhangzott kijelentést, miszerint lehet, hogy 6 hónap lejárta után sem tudnak majd Gyurcsányék frakciót alapítani, Kuncze elmondta: nagyon kisstílű, pitiáner bosszúnak tartja az esetet. Ellentétes a parlamentarizmus szellemével, a magyar rendszerváltás szellemével, és ellentétes a Parlament korábbi gyakorlatával is. Nem szerepel Kuncze tervei között, hogy haknisorozatba kezdjen az országban, és bőszen kampányoljon az új párt mellett. „Emberek hívtak meg beszélgetni én meg általában elmegyek, ha hívnak, de nem akarok ilyen módon, ahogyan kérdezték, rendszert csinálni belőle” – fogalmazott a politikus

Hiányzik a liberalizmus a Parlamentből

A fórumon 10 percet engedélyeztek az újságíróknak, addig maradhattak bent. Több udvariaskodó kérdés hangzott el Kuncze politikai pályafutásáról, sikerének titkairól, a liberális politikai értékrend hiányáról a mai magyar Parlamentben. Annak, hogy ma nincs liberális párt a politikai palettán, több oka van. Kuncze szerint hibás a volt SZDSZ, a rendszerváltás utáni politikai események, és talán az országban uralkodó politikai klíma is, hiszen valóságos szitokszóvá sikerült degradálni a liberalizmust. Úgy tudjuk tisztelni Szent Istvánt, hogy intelmeiről tudomást sem veszünk, továbbá Széchenyit is csak a „Hitel” nélkül tudjuk elfogadni. A politikus szerint jó lenne, ha a liberális gondolatok beépülnének a jobb és a baloldal politikai értékrendjébe, ez sajnos ma nincs így. Az új választójogi törvényről szólva kiemelte, ebben a formában a kis pártok nagyon nehezen tudnak majd érvényesülni. Ha le akarják váltani Orbánékat, egy jelölt mögött kell felsorakozniuk a pártoknak, kivéve a Jobbikot, mert csak így lehet legyőzni a Fideszt. Erős önfegyelemre és nagyfokú önmérsékletre van szükség, akkor sikerülhet. Ha az LMP továbbra is azt hangoztatja, mi vagyunk a jó srácok, senkivel sem kötünk koalíciót, és megszereznek, mondjuk 9 százalékot, attól még Orbán marad a miniszterelnök. Az MSZP is örülhet, ha 18 helyett 20 százalékot kap, de ettől ugyancsak nem változik semmi, mint ahogyan Gyurcsányéknak sem szabad elbízniuk magukat. Akik le akarják váltani a mostani kormányt, azoknak össze kell fogniuk, egy jelölt mögé sorakozniuk, mert csak így van esélyük. A személyes ambíciókat természetesen félre kell tenni. Csak az a kérdés, van-e ilyen közös cél?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.