Közélet

Brikettgyártó üzem épült Kisteleken + FOTÓK

Brikettgyártó üzem épült Kisteleken + FOTÓK

2011. november 3., csütörtök
Brikettgyártó üzem épült Kisteleken + FOTÓK

A biobrikett piaca szinte korlátlan

Ha nem is az egyetlen brikettgyártó a Dél-Alföldön, méretével és teljesítményével (500 kg/óra) mindenképpen egyedülálló a Forrás Centrum Kft. által a kisteleki ipari parkban létesült brikettáló üzem, amely 14 millió 770 ezer forint uniós támogatást nyert a DAOP-1.1.1/G-09-2010-0008 kódszámú pályázatán.

A projekt címe: A környezetipar fejlesztése brikettgyártó üzem létesítésével a Forrás Centrum Kft.-nél, amelyet a Komplex programmal segítendő leghátrányosabb kistérségek üzleti infrastruktúra fejlesztése tárgyú felhívásra adtak be. A 2006-ban alakult cég fő tevékenysége a pénzügyi tanácsadás, ezen belül is a pályázatokkal kapcsolatos szolgáltatások - több mint 500 nyertes pályázattal dicsekedhetnek -, vezetői mégis gondoltak egy merészet, és nekivágtak egy új projektnek, amely a környezet védelmével egyidejűleg a megújuló energia területén megvalósuló fejlesztést is eredményezett.

Ifj. Pigniczki Sándor

ügyvezető szerint a biobrikett és piaca jelenleg szinte korlátlan, hiszen minden hazai üzem a termelési kapacitása sokszorosát tudná értékesíteni akár belföldön, akár az EU piacain. A gazdasági számítások igazolták, a megfelelően száraz alapanyagból gyártott biobrikett fűtőértéke legalább kétszerese a tűzifáénak, vetekszik a barnaszénével, ráadásul az elégése után nagyon kevés hamu keletkezik, továbbá könnyű tárolás és kezelhetőség jellemzi.

Az üzemben éves szinten kb. 300-500 tonna brikett előállítását tervezik, ugyanakkor gyors, 5 éven belüli megtérülésre számítanak. A beruházással új munkahelyeket teremtenek, s ezzel is elősegítik a hátrányos helyzetű kistérség fejlődését. „A projekt eredményeként új tevékenységi körünket tudjuk fejleszteni, így vállalkozásunk piaci pozíciója megerősödik, a technológia és infrastrukturális színvonal emelkedik, javulnak cégünk mutatói, melyek a beruházás megtérülését gyorsítják, illetve megfelelő alapot teremtenek a további fejlesztések megvalósításához” – állítja Pigniczki Sándor. Az ügyvezetőtől megtudtuk, több asztalos üzemmel és erdőgazdasággal állnak kapcsolatban, ők szinte korlátlan mennyiségű alapanyagot tudnak biztosítani a vállalkozáshoz. Brikettet lehet gyártani puha- és keményfából egyaránt, majd a piac és a vevők eldöntik, melyik lesz a befutó. Pigniczki úr a Dél- Alföldön nem tud hasonló kapacitású üzemről, országosan is csak 2-3 komolyabb teljesítményű működik. Az üzemüknek lesz kis- és nagyker részlege, a terméket pedig elsősorban helyben vagy a környéken szeretnék értékesíteni. A messzebbre történő szállítás ugyanis jelentősen megdrágítaná a fabrikettet. Az éves szinten előállított brikettmennyiség elegendő 200-500 ház fűtésére. A beszállító asztalos üzemekkel olyan megállapodást kötöttek, hogy az alapanyagért cserében kész brikettet szállítanak. Ilyképpen a termelés egy része tulajdonképpen már startban el van adva. A legkorszerűbb, német gyártmányú Weima típusú brikettprés, szállító szalag és csomagoló gépek működtetéséhez elegendő teret biztosít a 220 négyzetméteres csarnok. A házigazdák elmondása szerint hamarosan beüzemelnek egy daráló gépet is, továbbá megpályáztak egy újabb projektet: egy 300 négyzetméteres feldolgozó és csomagoló üzemet terveznek 2012-ben építeni. A brikettüzem megnyitása alkalmából rendezett ünnepségen jelen volt Kistelek két alpolgármestere, Darabos Gábor és Dr. Pálinkás Pál, továbbá a jegyző, Dr. Somodi Lilla. A polgármester, Nagy Sándor külföldi elfoglaltsága miatt maradt csak távol. Darabos Gábor üdvözlő beszédében nem győzte hangsúlyozni a brikettgyártó jelentőségét, hiszen ez az ipari park első befejezett és működő vállalkozása. A város minden munkahelyteremtésnek örül, mint ahogy annak is, hogy helyi vállalkozó volt a beruházás kivitelezője. Az alpolgármester szerint, aki itt dolgozik, itt fektet be és vállalkozik, az helyben marad, és a közösséget is gazdagítja. Ez pedig nagyon számít egy 7-8 ezer fős településnek. Darabos úr reményét fejezte ki, hogy egyre több ilyen és ehhez hasonló sikeres vállalkozás alakul Kisteleken, majd a jókívánságok után közösen átvágták a nemzeti színű szalagot. A termelés már november elején megkezdődik a brikettgyártó üzemben, melyet Csókási József tulajdonos-ügyvezető fog irányítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.