Közélet

Több százezer külföldi katona nyugszik Magyarországon

Több százezer külföldi katona nyugszik Magyarországon

2011. október 27., csütörtök
Több százezer külföldi katona nyugszik Magyarországon

Több százezer, az I. vagy a II. világháborúban meghalt külföldi katona nyugszik Magyarországon - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI érdeklődésére.

A HM tájékoztatása szerint az I. világháború idején - bár pontos adatokkal nem rendelkeznek - körülbelül 30-40 ezer külföldi katonát temettek el Magyarországon. Napjainkra számos, ebből az időszakból származó katonasír az enyészetté vált - tették hozzá. Mint írták, a II. világháború idején mintegy 120 ezer szovjet, 55 ezer német, 5 ezer román, 4 ezer bolgár, 200 brit és 100 jugoszláv katonát helyeztek örök nyugalomra az országban. A tárca utalt arra, hogy Magyarország eddig Németországgal, Oroszországgal, Ukrajnával, Moldovával, Olaszországgal, Szlovéniával és Romániával kötött a hadisírgondozásról szóló kétoldalú kormánymegállapodást. A közeljövőben várhatóan megállapodást köt az ország a Brit Nemzetközösséggel és Lengyelországgal, illetve tárgyalások folynak Szerbiával, Szlovákiával és Bulgáriával. A megállapodások végrehajtásával - vagyis a hadisírok gondozásával - megbízott szervezet a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatala. A HM több fővárosi és vidéki rendezvényt szervezett csütörtökre, a halottak napja alkalmából. Kegyeleti gyertyagyújtás és koszorúzás lesz Budapesten az Imádkozó Katona szobránál, az olasz és a román katonai sírkertben, a lengyel és a török katonai parcellánál, valamint a szovjet katonai síroknál. Megemlékezést tartanak továbbá a rákoskeresztúri Új köztemetőben, az amerikai hősi emlékműnél, a Budaörsön lévő német katonai temetőben, illetve a solymári angol, ausztrál, dél-afrikai, francia, kanadai, lengyel és új-zélandi közös katonai temetőben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.