Közélet

Hétfőig kell megerősíteni az MSZP-tagságot

Hétfőig kell megerősíteni az MSZP-tagságot

2011. október 14., péntek
Hétfőig kell megerősíteni az MSZP-tagságot

Mesterházy Attila arra szólítja fel az MSZP-frakció tagjait, hogy a képviselőcsoport jövő hétfői ülésén nyilatkozzanak, a szocialista képviselőcsoportban maradnak-e.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője csütörtökön újságíróknak elmondta: az 58 fős frakció minden tagjának elküldött egy nyilatkozatot, amelynek aláírásával a képviselők vállalnák, hogy továbbra is az MSZP képviselőcsoportjában politizálnak, és elfogadják a szocialista párt alapszabályában az országgyűlési képviselőkre vonatkozóan megfogalmazott szabályokat.

Mesterházy Attila

ezt arra hivatkozva kérte, hogy

Varju László

- a

Gyurcsány Ferenc

vezette Demokratikus Koalíció Platform igazgatója - szerdán a Magyar Rádiónak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy új frakció alakításán dolgoznak, és biztos benne, hogy meglesz az ehhez szükséges tíz képviselő támogatása. A pártelnök elmondta, ezek a szavak a sajtóban és a szocialista pártban is találgatást indítottak el arról, hogy "kik lehetnek a tízek", akik távoznak az MSZP-frakcióból. Mesterházy Attila szerint azonban ebben az ügyben nincs helye titkolózásnak, háttéralkuknak, a nyilatkozat aláírásával pedig hétfőn világossá válik, hogy a jövőben kikből áll majd az MSZP-frakció. A politikus - aki a sajtótájékoztatón szignálta a nyilatkozatot - hozzátette: aki maradni akar, annak a papír aláírása nem jelent kockázatot, a távozni szándékozókat pedig azok között kell keresni, akik ezt nem teszik meg. Arra a kérdésre, hogy a nyilatkozat milyen időtartamra jelent kötelezettséget - vagyis elképzelhető-e, hogy valaki aláírja, majd néhány hét múlva kilép -, Mesterházy Attila úgy válaszolt: a politikában minden elképzelhető, de "ez nem játék", az ország jövőjét is befolyásolja, hogy a legnagyobb ellenzéki párt sorsa hogyan alakul, és neki frakcióvezetőként tudnia kell, hogy kire számíthat a továbbiakban. Kérdésre válaszolva közölte: nem tartóztat vagy presszionál senkit, aki menni akar, menjen, ez mindenkinek a személyes döntése. Beszélt arról is, hogy másfél évig a pártegység fenntartására törekedett, mára azonban világossá vált, hogy vannak az MSZP-ben, akik nem akarnak tovább annak tagjai maradni. "Ha ez a döntés megszületett, és ennek valóban tartalmi, ideológiai, hitbeli, politikával kapcsolatos okai vannak (...) a távozás nem attól függ, hogy nyolc, kilenc, tíz vagy tizenegy képviselője van" a Demokratikus Koalíciónak - reagált arra az észrevételre, hogy Gyurcsányék a frakció tagjai maradhatnak, ha nincs meg az önálló képviselőcsoport alakításához szükséges tíz képviselő támogatása. (A Demokratikus Koalíció tagjai közül heten tagjai a szocialista frakciónak: Gyurcsány Ferencen kívül Baracskai József, Ficsor Ádám, Molnár Csaba, Vadai Ágnes, Varju László és Vitányi Iván.) Gyurcsány Ferenc közelmúltbeli szavait kommentálva azt mondta: míg a volt kormányfő szerint "az MSZP a Dunai Vasmű, a Fidesz pedig az Apple", ő inkább olyan kőbányának látja a Fideszt, "ahol az embereket haszonállatnak tekintik és tulajdonképpen egy diktátor irányítja a folyamatot". Hozzáfűzte: ha valakinek annyira rossz a képe az MSZP-ről, mint Gyurcsány Ferencnek, akkor nem érdemes sokat kínlódnia vele, kivált, ha csakugyan megvan benne az a hit és a lelkesültség, amelyről beszél, és amellyel egy másik politikai szervezet építene fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.