Közélet

Akár ötmillió forintot is fizetnek egy elítélt nyilatkozatáért

Akár ötmillió forintot is fizetnek egy elítélt nyilatkozatáért

2011. október 17., hétfő
Akár ötmillió forintot is fizetnek egy elítélt nyilatkozatáért

Jelenleg ötszázezertől ötmillió forintig terjedő összeget is fizetnek azoknak az elítélteknek, akik elmondják a médiának, hogyan hajtották végre a jogsértéseiket - írja a Magyar Nemzet a hétfői számában a szaktárcához eljuttatott jelzésekre hivatkozva.

Rétvári Bence

, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a lapnak elmondta, hogy egyes civil szervezetek és médiaszereplők kifogásolták: a jogerősen elítélt személyek képviselői időnként végigtelefonálják a szóba jöhető szerzőket és kiadókat, s pénz ellenében felajánlják a sztorit. Az államtitkár a Magyar Nemzetben leszögezi: a szólásszabadság mindenkit megillet, de az nem lenne helyes, ha jogerősen elítélt személyek megélhetési forrásként tekintenének a nyilatkozattételre. Ezért a parlamenthez benyújtott törvénymódosítás úgy rendelkezik, hogy az ilyen szerződések semmisek, az ellenszolgáltatásként kifizetett összeget az állam javára kell megítélni. A tilalom addig állna fenn, amíg az elkövető nem mentesül a büntetett előélet hátrányai alól. Arra kérdésre, hogy miként fogják ellenőrizni az ilyen megállapodásokat, Rétvári Bence azt mondta a Magyar Nemzetnek: "a leleplezésnek is megvannak a maga eszközei".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.