Közélet

Újabb arany- és ezüstbánya épül a szomszédban + FOTÓK

Újabb arany- és ezüstbánya épül a szomszédban + FOTÓK

2011. szeptember 29., csütörtök
Újabb arany- és ezüstbánya épül a szomszédban + FOTÓK

A románok szerint Magyarországot semmilyen veszély nem fenyegeti

A Hunyad megyei Felső- Csertés (Certej) közelében fellelhető arany- és ezüsttartalmú ércek kitermeléséről tartottak nyilvános fórumot a román és magyar szakemberek részvételével az Ifjúsági Házban. Az eseményen jelen voltak a két ország illetékes minisztériumainak képviselői, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, a beruházó, az S.C. Devaold S.A. cég, valamint több intézmény, kutatóközpont és civil szervezet szakemberei. A 17-től 20 óráig tartó fórum elsődleges célja az volt, hogy megismertesse az érintett terület nyilvánosságát, közvéleményét a határ mindkét oldalán a bányaberuházás során alkalmazott technológiával, a környezetvédelmi hatásokkal, az esetleges veszélyekkel, hiszen a szegediek még élénken emlékeznek egy hasonló romániai aranybánya által okozott, közel 11 évvel ezelőtt történt ciánkatasztrófára, amely milliárdos károkat idézett elő, és hosszú időre teljesen kipusztította az élővilágot a Marosból és a Tiszából. A hozzászólások a helyszínen történtek, előzetes regisztráció után mindenki kapott egy sorszámot, ezzel maximum 3 perces kérdésfeltevésére volt jogosult. A válasz sem haladhatta meg az 5 percet. A fórumon elhangzott véleményeket, kérdéseket, hozzászólásokat beépítik a román félnek eljuttatott hivatalos magyar válaszba, amit ezután dolgoz majd ki a minisztérium.

Minimális a természeti katasztrófa kockázata

A beruházó képviselője egy 20 perces előadás keretében ismertette a projektet, közben kivetítőn is követhettük a csak szakemberek számára érthető számokat, adatokat, technikai megoldásokat és szakkifejezéseket. Megtudtuk, a 32,6 hektáron fekvő területen egy év alatt 28,2 millió tonna nyersanyag kitermelését tervezik - ebből 15 millió tonna érc - és két zagytározó felépítését. A Déva városa közelében található bányaterület a Csertés folyó mellett fekszik, amelyet már annyira tönkretettek a kommunista érában zajló bányakitermelések, hogy az élővilág teljesen kipusztult belőle. A folyó a Marosba ömlik, a terület pedig közel 250 kilométerre található a magyar határtól. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a román szakemberek érvelése szerint egy esetleges természeti katasztrófa kockázati esélye 10 a mínusz hetediken, azaz minimális. Ha mégis bekövetkezne, elsősorban Romániában fejtené ki elenyésző hatását, mire Magyarországra érne, teljesen felhígulna, így számunkra semmilyen veszélyt nem jelentene. Eleinte főleg a házigazdák, a vízügyi felügyelőség szakemberei kérdeztek, Lovászi Péter például azt, hogy egy esetleges katasztrófa esetén figyelembe vették-e a Natura 2000 hálózatot, amely értékes természeti területeket, élőhelyek többé-kevésbé összefüggő láncolatát foglalja magába és az eredeti európai élővilágot őrzi. A kijelöléssel hazánk területének közel 21%-a lett Natura 2000 terület. Készültek-e erre vonatkozó katasztrófatervek? Nagyné Korek Katalin a területre jellemző csapadékmennyiségről készült felmérést hiányolta, Balatonyi Zsolt pedig arra volt kíváncsi, hogy a feldolgozó tevékenység során keletkezett zagy, amelyet csővezetékeken továbbítanak a medencébe, üzemzavar esetén nem okoz-e környezetszennyezést, továbbá hogyan történik a mentesítés. Mader Balázs kifogásolta, hogy a dokumentumba nem került be a részletes kockázatelemzés, reméli, a román partner ezt a hiányosságot mielőbb pótolja. Rakonczai János egy EU-s irányelvre hivatkozott, miszerint 2015-ig az unió országai kötelesek vizeiket - amennyire csak lehet - feljavítani és jó állapotba hozni. Egy ilyen beruházás nem rontja-e a vizek minőségét, kérdezte az egyetemi tanár. A román fél alaposan felkészült, minden kérdésre az adott szakterület felelőse válaszolt. Nem léteztek kényes, megválaszolatlan kérdések, a felszólalók igyekeztek meggyőzni, megnyugtatni mindenkit a beruházás biztonságáról, arról, hogy minden a legnagyobb körültekintéssel, a neves külföldi szaktekintélyek meghallgatásával készült, maximálisan szem előtt tartva a legszigorúbb technológiai, környezetvédelmi szabályokat, előírásokat. A kérdésekből ítélve a jelenlévők aggódva figyelik a szomszédban zajló bányaépítést, sőt úgy tűnt, a válaszok sem győzték meg őket teljes mértékben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.