Közélet

Eurorégiós katasztrófavédelmi gyakorlat Szegeden

Eurorégiós katasztrófavédelmi gyakorlat Szegeden

2011. szeptember 10., szombat
Eurorégiós katasztrófavédelmi gyakorlat Szegeden

Háromnapos közös katasztrófavédelmi gyakorlatot tart a DKMT (Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió) Resuce Team mintegy háromszáz szerb, román és magyar tagja Szegeden.

Egy uniós támogatással lezajlott képzési programot záró gyakorlat szombati napján a résztvevők többfajta imitált veszélyhelyzet elhárításában is közreműködtek. Az egyik feltételezett szituációban egy gátszakadás nyomán lakott területeket öntött el az árvíz. Az együttműködő háromnemzetiségű egységeknek a szegedi medencés kikötőben vízzel körülvett épületeket utánzó pontonokról kellett kimenteniük az embereket. Ugyanitt egy magasból lezuhant, súlyos sérüléseket szenvedett fiatal lány kimenekítése és ellátása is a feladatok közé tartozott. A szombati gyakorlat második felében az egykori szegedi szovjet laktanyában megrendezett helyzetben a rendkívüli esőzések nyomán egy fa dőlt egy gépkocsira, majd ebbe a járműbe belerohant egy másik autó, amely kigyulladt. Ezt követően egy többszintes épületben ütött ki tűz. Az oltásban magyar és román tűzoltók vettek részt, az épületben rekedtek kimentésében román speciális mentők is közreműködtek, a sérülteket pedig a Vajdasági Vöröskereszt szakemberei látták el.

Csókási Eszter

, a DKMT Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője elmondta, az eurorégió közös katasztrófavédelmi egységének kialakítását a 2005-ös Temes megyei árvíz után határozták el, amikor szerb és magyar szakemberek is bekapcsolódtak a mentési munkákba. A DKMT Resuce Team műszaki eszközeinek beszerzését egy 2007-2008-as uniós projekt tette lehetővé. Ekkor egyebek között egy négyszáz fő befogadására alkalmas mobilfaluhoz sátrakat, ágyakat, más berendezéseket, aggregátorokat, illetve kommunikációs eszközöket és egy mentőhajót vásároltak. A most záruló szerb-magyar határ menti program célja pedig egy részben önkéntesekből álló hatékonyan működő csapat kialakítása volt. A projekt részeként az eurorégió önkormányzatainál dolgozó szakembereknek tartottak képzéseket az árvízzel és belvízzel kapcsolatos tennivalókról, majd pedagógusoknak szerveztek felkészítő kurzust, és egy a katasztrófavédelmi ismeretek oktatását segítő tanagyag csomagot is kidolgoztak. A program része volt egy ifjúsági verseny és egy tábor is. Magyarkanizsán önkéntes civil mentőszervezetek tagjai számára rendeztek elméleti felkészítő foglalkozásokat, majd zárásként következett a pénteken kezdődött szegedi gyakorlat – tudatta az igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.