Közélet

A gazdaságpolitika áldozatává válik az oktatás?

A gazdaságpolitika áldozatává válik az oktatás?

2011. szeptember 25., vasárnap
A gazdaságpolitika áldozatává válik az oktatás?

Ma Magyarországon nagyon rossz adó- és gazdaságpolitika van, amelynek áldozatává válik - egyebek mellett - a köz- és a felsőoktatás rendszere is - mondta vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja.

Az ellenzéki politikus hozzátette: a kormány azért akarja elzárni a fiatalok elől a felsőoktatást, mert úgy véli, hogy túl sok az egyetemista.

Kunhalmi Ágnes

felidézte

Orbán Viktor

2008 februárjában a köztévében adott interjúját, e szerint a jelenlegi kormányfő azt mondta, nem az a baj, hogy Magyarországon túl sokan járnak egyetemre, hiszen nem érjük el az európai átlagot az egyetemre és főiskolára járók arányát tekintve. A szocialista politikus szerint a felére akarják csökkenteni az államilag finanszírozott felsőoktatási hallgatók számát és átlagosan a duplájára emelni a költségtérítéses hallgatók hozzájárulását, szinte önköltségessé téve a rendszert. Kunhalmi Ágnes úgy látja, így csak egy nagyon szűk elit számára lesz elérhető a felsőoktatás. Az ellenzéki politikus hozzátette: a kormány erőszakosan akarja elterelni a ma még egyetemre járókat, vagy az oda jelentkezőket a szakmunkásképzés felé, hiszen drasztikusan, közel 40 százalékkal csökkenti a gimnáziumi férőhelyek számát. A legnagyobb baj, hogy egy olyan szakképzési rendszert akar a kormányzat létrehozni, amelyet időben és a tudás megszerzésében is csökkent. Kunhalmi Ágnes emlékeztetett rá, hogy a tervek szerint a szakképzés időtartama 4-ről 3 évre csökkenne, amint a közismeretei órák száma is. Kunhalmi Ágnes hazugságnak nevezte, hogy az oktatási rendszer államosítása kiegyenlíti az esélyeket. Ehhez minőségi oktatás és pénz kellene, ám csak elvonásokról érkeznek hírek - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.