Közélet

Határ menti együttműködés – bürokráciamentesen

Határ menti együttműködés – bürokráciamentesen

2011. május 30., hétfő
Határ menti együttműködés – bürokráciamentesen

Először 1997 májusában nyílt meg a hármas határ Kübekházánál, s azóta is a település a Duna-Maros–Körös-Tisza regionális együttműködés jelképévé vált - immár 14 éve. Molnár Róbertet, Kübekháza polgármesterét arról kérdezzük, jelent-e előnyt a határmentiség, Románia és Szerbia közelsége, a regionális együttműködésnek vannak-e kézzelfogható eredményei.

Nem ragadhatunk le a megyék kapcsolódási pontjainak kérdésénél, véli a polgármester, inkább Szerbia, Románia és Magyarország közös prioritásait kellene meghatározni, amit ő elsősorban strukturális fejlesztésekben lát megvalósulni. Mert ahol utak vannak, ott hidak is lesznek, s elindul valami. "A legnagyobb problémája ezeknek az országoknak, hogy egymás mellett élnek és nem egymásért. Pedig rá vagyunk kényszerítve az együttműködésre. Erre kell a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetni, hogy összefogjunk, új dolgokat találjunk ki, elősegítsük az emberek közötti kapcsolatok kialakulását" - érvel

Molnár Róbert

. Megterveztek egy utat Kübekháza és Óbéba között, az engedélyezési hivataloknál vannak a papírok. A falubeliek remélik, hogy Schengennek köszönhetően hamarosan át tudnak majd járni egymáshoz a falu polgárai, tanulhatnak egymástól, elleshetik a jó dolgokat. "Az uniónak is ez a lényege, hogy összefogjunk, közösen építsük, tanuljunk egymás hibáiból. A határ menti övezeteknek ez a legnagyobb kitörési pontjuk, hogy kihasználják a helyzetükből adódó lehetőségeket. Most már nem szögesdrótok vannak, melyek elválasztanak bennünket, hanem falak, melyeket mi magunk húztunk" - véli Molnár úr.

Olyan közös kapcsolódási pontok kellenek, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy sikerre tudjuk vinni az együttműködést. Ha nem lesznek ilyen célok, a fejlődés, a fellendülés is elmarad. A polgármester meggyőződése, hogy életünknek többnek kell lennie annál, minthogy csak gazdasági prioritásokban gondolkodunk. Nem ér az egész semmit, ha nincsenek olyan más jellegű kezdeményezések, amelyek az embereket is közelebb hozzák egymáshoz. Az önkormányzati, intézményi együttműködés fontos, hogy közelebb kerüljön egymáshoz két ország, két település. Ahhoz azonban az embereknek is össze kell jönniük, hogy létrejöjjön a közös gondolkodás, hogy elinduljon a valódi együttműködés, megkezdődjön a gazdasági fellendülés. Molnár szerint az EU-nak pont nem az volt a lényege, hogy itt gazdasági fúzió legyen, hanem egységes Európa alakuljon ki, s közösen gondolkodjunk arról, hogyan tegyük jobbá, szebbé az életünket. Az európai uniós gondolat, amely már a 15. században megjelent Erasmusnál, sem szimplán a gazdaságra épült. Így semmi értelme nem lenne az egésznek, állítja Molnár úr. "Ez egy nagy rakás adminisztrációs halmaz, belefulladunk a bürokráciába. Sajnos ez a problémája Európának és Magyarországnak is. A világban nem tudom, de az USA-ban, ahol hosszabb időt töltöttem, nincs bürokrácia. Bár láttam, egy riportban ők is panaszkodtak. El kéne jönniük hozzánk, meglátnák, mi az igazi bürokrácia" - zárja gondolatait a polgármester.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.