Közélet

Lakossági összefogással születő fasor Szentmihályon + FOTÓK

Lakossági összefogással születő fasor Szentmihályon + FOTÓK

2011. április 12., kedd
Lakossági összefogással születő fasor Szentmihályon + FOTÓK
Közel harmincéves álom vált valóra, amikor lakossági összefogással egy új fasor telepítését kezdték meg Szeged-Szentmihály lakosai. Közel harmincan gyűltek össze szombat reggel, hogy elültessék azt a 36 fát – köztük gömbkőrist, berkenyét, magas növésű, és lehajló ágú díszcseresznyét –, melyet egyelőre közadakozásból, 400 ezer forintért vásároltak meg. Nógrádi Tibor, a településrész önkormányzatai képviselője is aktívan segédkezett a telepítésben.Kartal József atya, nyugalmazott röszkei plébános – aki jelenleg 91 éves – fél emberöltővel ezelőtt álmodta meg ezt a fasort, melynek a telepítése eddig váratott magára. Mártáné Szalma Margó szentmihályi lakos elevenítette fel a régi vágyat, melyhez Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő segítségét kérve a különböző fafajokat úgy válogatták össze, hogy a színek és a virágzási idejükkel a lehető legtovább díszítsék a főutcát. Az újonnan megalakult részönkormányzat már nem egy esetben bizonyította, hogy az összefogás sokkal többet ér, mint bármiféle pályázatnál, dolgos kezek tucatjai mozgósíthatók a közvetlen környezet szépítésére, építésére. „Különböző városházi huzavonák miatt a képviselői keretek még nem nyíltak meg” – vázolta a faültetés anyagi hátterét Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő. „Ezért a falu lakossága és a részönkormányzat tagjai együtt adták össze a fák árát, megelőlegezve ezt Szeged városának. Reméljük, az elszámolást is meg fogjuk tudni csinálni, és néhány héten belül visszakapjuk ezt a négyszázezer forintot. A szegedi Abéliás dísznövénykereskedéstől, Zsótér Zsuzsanna tulajdonos átérezve a közcélokat, a piaci ár feléért adta a facsemetéket a településrész közösségének. Remélem, hogy ezek a fák engem politikusként és emberként is túl fognak élni, és évtizedekig fogják díszíteni Szentmihályt.” A lehető legkevesebb gondozást igénylő fajokat válogatták össze – Szeged városával egyeztetve –, azonban a vízhiány a növekedés időszakában nagy problémát jelenthet, de a főút mellett lakók nagy örömmel vállalták, hogy a jövőben egy-egy kanna vízzel segítik majd a cseperedő fasor fejlődését.

„A falunak eddig nem volt gazdája…”

„Most van először a településnek részönkormányzata” – mondta el Fejes Ferenc, az egyházközségi képviselő-testület világi elnöke. „A falunak eddig nem volt gazdája, azért váratott ennyit a fasor ültetése. A Szegedhez való tartozást pedig csak abban tapasztaltuk, hogy a korábbi önkormányzati képviselő Szeged elgondolásait érvényesítette, nem pedig a lakosság akaratát, és ez nem szolgálta a Szentmihályon élők javát. Én a születésem óta itt élek, nagyapám is itt élt, és én abban a házban lakom, ezért nagyon jó, hogy végre a saját elképzeléseinket, saját magunk meg tudjuk valósítani.” „Nagyon jó, nagyon helyös ez a dolog itt a faluban” – vette át a szót a házából kilépő idős Kónya János. „Én ugyan nem tudok már felvinni egy kanta vizet oda, de a gyerökök, meg az unokáim majd locsolják, szépítgetik a fákat.” Az önkormányzati képviselő szerint az egyik legnagyobb tett az, ha valaki fát ültet, hiszen ezzel a jövő nemzedéknek tesz jót, ezért az őszi szezonban a faültetést Kecskés István-telepen folytatják, a Szabadkai út kifelé vezető oldalán. Reméli, hogy mind a város, mind pedig a helyi lakosok segítségét és támogatását megkapja majd ennek a díszfasornak a kialakításához is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.