Közélet

Balogh: az MSZP hamarosan kiheveri a vereség okozta sokkot

Balogh: az MSZP hamarosan kiheveri a vereség okozta sokkot

2011. március 17., csütörtök
Balogh: az MSZP hamarosan kiheveri a vereség okozta sokkot

A Szegfű Klub vendége volt Balogh András, az MSZP elnökhelyettese, aki „Mit tehet a baloldal Magyarországért?” címmel tartott előadást, előtte pedig a sajtónak mondta el álláspontját a szocialisták jövőjével és az ország helyzetével kapcsolatban, kiemelve többek között azt is, hogy nemzetközi tapasztalatok szerint 1-1,5 év alatt heverheti ki egy párt a választási vereség okozta sokkot, és hogy a szocialistáknak csak egy feje van.

A párt második embere először a kormány teljesítményét elemezte. Kitért többek között arra, hogy több jel is azt mutatja, hogy a jobboldali kormányzat nem követi a modern demokráciafelfogást, melyben akkor is figyelembe kell venni a kisebbségben lévők véleményét, ha a Parlamentben a vezető pártnak olyan nagy hatalmat szavazott meg a nép, mint ami most van. „Sajnos az alkotmányozás folyamata, az alkotmánybíróság szerepének csökkentése és a médiatörvény is azt mutatják, hogy egy arrogáns hatalom került az ország élére, aki talán a félelemtől, hogy nem lesz mindig ekkora ereje, próbálja magát s embereit bebiztosítani” – mondta a politikus, hangsúlyozva azt is, hogy az ország mozgástere kezd beszűkülni Európában, hiszen az unió felől komoly jelzések érkeztek hozzánk, hogy nem haladunk jó irányba. Az MSZP-s képviselő az egykulcsos adórendszert szélsőségesen liberális, kapitalista képződménynek tartja, hiányolja a valós munkahelyteremtést. Összegzésként elmondta, hogy országunkat egy rossz gazdasági út, a szabadságjogok megkurtításának lehetőségei és a nemzetközi pozícióink romlása jellemzi.

Nincs kétfejű sárkány…

A baloldal jövőjével kapcsolatban kifejtette, hogy az MSZP a választási veresége utáni sokkos állapotból ki kell törnie. Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez 1-1,5 év alatt megtörténik, és akkor a párt ismét magára talál. „Tanulni kell a múltból is, és akkor a szocialista párt ismét a magyar közélet első számú szereplője lehet” – hangoztatta. A Mesterházy-Gyurcsány szembenállásról úgy vélekedett, hogy nincs szó kétfejű sárkányról, a kongresszus az elnökválasztáson egyértelműen kifejezte döntését:

Mesterházy Attila

az MSZP első számú embere.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.