Közélet

Alkotmányozás - Szegeden vitáztak a parlamenti pártok képviselői

Alkotmányozás - Szegeden vitáztak a parlamenti pártok képviselői

2011. március 24., csütörtök
Alkotmányozás - Szegeden vitáztak a parlamenti pártok képviselői

Az alkotmányozásról szervezett kerekasztal-beszélgetést a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerdán este, Szegeden. Az SZTE jogi karán megrendezett eseményen a Fideszt Bohács Zsolt, az MSZP-t Bárándy Gergely, míg a Jobbikot Gaudi-Nagy Tamás képviselte. A KDNP és a LMP nem vett részt a rendezvényen, utóbbi párt „Alkotmány a jövőnek” címet viselő koncepciója minden résztvevő számára kiosztásra került.

Az elsősorban egyetemistákból álló, közel 250 fős hallgatóság előtt a Fidesz szegedi országgyűlési képviselője

Bohács Zsolt

kijelentette: az 1949-es alkotmányt az 1936-os szovjet alaptörvény mintájára alkották meg, melyet 1989-ben alig három hónap alatt módosítottak. A kormánypárti politikus szerint a rendszerváltás idején elfogadott alkotmány nem tekinthető legitimnek, ezért mindenképpen új alaptörvényre van szükség. A Fidesz képviselője hangsúlyozta: a tavalyi választások után a magyar polgároknak köszönhetően lehetővég nyílott az alkotmányozás folyamatának megkezdésére, és a Fidesz álláspontja szerint társadalmi elvárás, hogy széles körben, komoly szereplők bevonásával végre megalkossák Magyarország új alaptörvényét. A nagyobbik kormánypárt szegedi politikusa szerint a múlt héten benyújtott javaslat - a magyar közjogi berendezkedés felforgatása nélkül - komoly hiányosságok pótlására biztosíthat lehetőséget. Hozzátette: van értelme az alkotmány vitájának, már csak azért is, mert az alaptörvény szövegéhez számos módosító indítvány várható, valamint a választópolgárok által visszaküldött kérdőíveket is figyelembe fogják venni. Bohács Zsolt ugyanakkor sajnálatát fejezte ki aziránt, hogy az MSZP, a Jobbik és az LMP sem terjesztette be saját alkotmánytervezetét. Az MSZP politikusa

Bárándy Gergely

hangsúlyozta: a szocialisták az Alkotmány-előkészítő bizottságban végzett munkájuk során beterjesztették javaslataikat, a kormánypártok részéről azonban teljes kompromisszum képtelenséggel találkoztak. Hozzátette: a Fidesz - KDNP arra kívánja felhasználni az ellenzéket, hogy részvételével legitimálja a kizárólag a kormányoldal értékei szerint készülő alkotmányt. Az ellenzéki képviselő azon törvényjavaslatuk elutasítását is sérelmezte, mely alapján az alaptörvényt csak négyötödös parlamenti többséggel fogadhatnák el. Kijelentette: a kompromisszum reális lehetősége, és a jogállami alkotmányozási folyamat biztosítása mellett visszatérnének az alaptörvény vitájába. A szocialista politikus kiemelte: Európában még nem volt példa arra, hogy népszavazás, vagy az ellenzék részvétele nélkül alkotmányoztak volna. Bárándy Gergely az alaptörvény tartalmi részével kapcsolatban elmondta: az alkotmányt harminc sarkalatos törvény töltené meg tartalommal, melyek részleteiről még semmit sem lehet tudni. Így kérdéses, hogy mi lesz a bírósági szervezetrendszerrel, vagy éppen a határon túli magyarok szavazati jogával. A Jobbikot képviselő

Gaudi-Nagy Tamás

kiemelte: pártja már a választási programjában is kinyilvánította alkotmányozási szándékát, míg a Fidesz-KDNP ezzel szemben nem hozta nyilvánosságra az új alkotmány megalkotásával kapcsolatos alapelveit. Az ellenzéki politikus ugyanakkor jó döntésnek tartja a Jobbik alkotmányozási folyamatban való részvételét, hiszen a parlament elé beterjesztett normaszövegben számos általuk kezdeményezett javaslat is megtalálható. Gaudi-Nagy Tamás példaként az állam Magyarországként való elnevezését, a Szent-Korona tanra való utalást, valamint a történelmi alkotmány tiszteletét hozta fel. Az ellenzéki képviselő kijelentette: az elmúlt húsz év vagyonvesztésének felülvizsgálatával, a kommunista időszak bűneinek büntethetőségével és az előző rendszerben vagyonukat vesztett polgárok kárpótlásával kapcsolatban a Fidesz-KDNP számíthat a Jobbik támogatásra. Gaudi-Nagy Tamás végül hangsúlyozta: pártja programjával összhangban szükségesnek tartja az alaptörvény népszavazás általi megerősítését.

Gömbicz Nándor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.