Közélet

A Tisztelt Ház előtt a módosított médiatörvény + HANG

A Tisztelt Ház előtt a módosított médiatörvény + HANG

2011. március 2., szerda
A Tisztelt Ház előtt a módosított médiatörvény + HANG

Hajnali vita néhány tucat képviselővel

Az elmúlt időszakban a médiatörvénytől volt hangos nemcsak a hazai sajtó és közélet, hanem Európa számtalan médiumában is élénk vita folyt a magyar szabályozásról. Itthon többen már Magyarország unióból való kirekesztését, vagy épp a soros elnökség visszavonását vizionálták, és utcai, sőt parlamenti performanszok sorával fejezték ki ellenérzésüket a törvénnyel kapcsolatban. Persze azt már kevesen vették a fáradtságot, hogy el is olvassák a szabályozást, így félreértések és félreértelmezések sokasága lengte körül a témát. A parlament kulturális és sajtóbizottsága általános vitára alkalmasnak találta a médiatörvény és a médiaalkotmány tervezett módosítását, melyben az Európai Bizottság által kifogásolt rendelkezéseit változtatnák meg. A bizottsági munkát követően az MSZP képviselői nemmel szavaztak, a Jobbik és az LMP pedig tartózkodott.

Brüsszeli kérések

A szakbizottsági, majd a parlamenti vitára azután került sor, hogy Magyarország és az Európai Bizottság megállapodott a magyar médiatörvény módosításában, melyekről múlt héten beszélt Brüsszelben Jonathan Todd, a médiaügyekben eljáró Neelie Kroes EU-biztos szóvivője. Közleményében kifejtette, hogy a magyar kormányzat a korábban felvetett mind a négy kérdésben az EB számára megfelelő módon fogja megváltoztatni a törvényt. A megváltoztatott három pont – a törvény érvényének a külföldi médiavállalkozásokra való kiterjesztése, a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének túl széles körre történő előírása, valamint a túl szigorú regisztrációs kötelezettség – már korábban ismert volt. A negyedik esetében a törvény tanulmányozása közben merültek fel változtatási igények, melyek az egyének, illetve a többség és a kisebbség „megsértésének” tilalmára vonatkoztak. Ez utóbbit a gyűlöletkeltés vagy diszkriminációra felszólítás tilalmára fognak változtatni, amivel persze a kirekesztés tilalma nem módosul.

Hajnali vita néhány tucat képviselővel

A kedd hajnalig tartó parlamenti ülés során néhány tucat képviselő vitázott a médiatörvény és a médiaalkotmány Európai Bizottság által kezdeményezett módosításáról. A felszólaló ellenzéki képviselők nem értettek egyet a kormány előterjesztésével, azonban Répássy Róbert (Fidesz-KDNP) igazságügyi államtitkár a médiatörvény és a médiaalkotmány módosításáról szóló általános vitában elmondta, az EB részletes vizsgálata nem igazolta a sajtószabadság megsértésének vádját, így szerinte a kabinet sikerrel védte meg a médiaszabályozást és annak konkrét tartalmát. A vitában felszólaló Lendvai Ildikó (MSZP) szerint nem elégségesek az Európai Bizottság által javasolt módosítások, mivel a brüsszeli elvárások nem tértek ki a „kilenc évre bebetonozott médiatanács”-ra vagy a közmédiumok tervezett, és a szakszervezetek által kifogásolt összevonására. Pálffy István kereszténydemokrata képviselő szerint azonban a módosítások után összhangba kerül a törvény az uniós irányelvekkel. Novák Előd (Jobbik) azt kifogásolta, hogy míg pártja korábban kérte egyes pontok módosítását és ezeket a kormány figyelmen kívül hagyta, addig Brüsszel kérésére ezt azonnal megtette. Bírálta továbbá a kizárólag fideszes összetételű tanácsot, előrevetítve egy esetleges „öncenzúra” lehetőségét. Karácsony Gergely (LMP) felszólalásában kiemelte, ugyan jó irányban történtek meg a változtatások, azonban nem elég mélyen érintették a törvény egészét, így az Alkotmánybíróság médiatörvényt érintő későbbi határozatai miatt további változtatásokra is szükség lehet. A jobbikos képviselő aggályait ő is megalapozottnak látta, és szintén megfogalmazta azt az elvárást, hogy az ellenzéki oldal is kapjon helyet a médiatanácsban.

„Már szakmai viták vannak”

„Kimozdult abból az állapotából a törvény, hogy érzelmi kérdést kreáljanak belőle és már a szakmai vitáknál tartunk” – mondta el portálunknak Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke. „Mi már január elején megkezdtük az egyeztetést az érdekeltekkel, a televíziósokkal, rádiósokkal, majd a nyomtatott sajtó részvételével folytak a tárgyalások. A párbeszédet természetesen kiterjesztjük az online internetes portálokra is, lefedve ezzel a teljes hazai médiaspektrumot. Ezeken a beszélgetéseken jó és értékelhető felvetések születtek, így reményeik szerint a jogalkalmazást mindenki számára egyértelműen és jól sikerül majd folyamatában végigvinni. A hírszolgáltatás is alaposan megújul, így egységessé válik a közmédiumok szerepe, amivel egy időben sokkal több hírt képesek összegyűjteni és ezeket ingyenesen eljuttatni az állampolgárokhoz akár a nyomtatott vagy épp az elektronikus csatornákon keresztül.”
Hallgassa meg a Szalai Annamáriával készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.