Közélet

A kormányablakokban is intézhetőek lesznek a honosítási kérelmek

A kormányablakokban is intézhetőek lesznek a honosítási kérelmek

2011. március 9., szerda
A kormányablakokban is intézhetőek lesznek a honosítási kérelmek

Harmadjára lesz magyar állampolgár az egyik 1920-ban született honosítási kérelmet benyújtó erdélyi ügyfél – tudtuk meg Zatykó Gyulától, az Erdélyi Demokrácia Központ Partium régióért felelős igazgatóhelyettesétől, aki szerdán Szegeden, a kormányhivatalban tárgyalt. A látogatás apropója, hogy március 15-étől már a kormányablakoknál is be lehet nyújtani az egyszerűsített honosítási kérelmeket.

Ahogy már beszámoltunk róla

a kérelmeket eddig a 2200 magyar anyakönyvi hivatalban, több mint kilencven külképviseleten, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáiban lehetett beadni, ez bővül március 15-étől a kormányablakokkal. A szegedi kormányhivatal főigazgatójával,

Polner Eörssel

és a hivatal vezetőjével,

B. Nagy Lászlóval

az egyszerűsített honosítási kérelmek benyújtásáról és az ügyintézés részleteiről is tárgyalt szerdán

Zatykó Gyula

. Az Erdélyi Demokrácia Központ Partium régióért felelős igazgatóhelyettese portálunknak elmondta, hogy náluk már tavaly decemberben elkezdődött a szervezési munka, a központok pedig január 3-án nyíltak meg. Erdély-szerte többnapos oktatás előzte meg a Demokrácia Központok megnyitását Székelyföldön, Közép-Erdélyben és Partiumban egyaránt. Erre azért is volt szükség, mert például egy jogi nyelven megfogalmazott kérdés nem mindenki számára egyértelmű. Magyarország dél-keleti, keleti és északi részén lesznek a kormányablakok jobban megterhelve március közepe után Zatykó szerint, a honosítási kérelmek intézése miatt. „A mostani megbeszélésen elmondtam eddigi tapasztalatainkat, így a gyerekbetegségeket is, melyek például az anyakönyvvezetőknél jelentkeztek mindkét oldalon. Mi, a Demokrácia Központokban előkészítünk minden szükséges iratot, ezzel segítjük a magyar hatóságok munkáját” – magyarázta feladataikat. A szegedi megbeszélésen javasolta azt is, hogy csoportos kérelembenyújtásokat is szervezzenek. Azok nevét, akik a kormányablakokban kívánják benyújtani kérelmüket, előre le tudják majd adni, ami gyorsíthatja az ügyintézést.

Partiumban eddig tizenötezer kérelem

„A Máramarostól Temesvárig terjedő Partiumban tíz Demokrácia Központ működik január eleje óta, s eddig mintegy tizenötezer kérelemhez gyűjtöttük össze a szükséges iratokat” – tudtuk meg Zatykó Gyulától. Ez mintegy ötezer dossziét jelent, hiszen családok esetében a tizennyolc éven aluli gyermekeket beleértve egy dossziét elegendő összeállítani. „Partiumban van olyan kérelmező, aki harmadjára lesz magyar állampolgár. 1920 előtt magyar állampolgárnak született, 1945-ig volt meg állampolgársága, s most azt mondta, ha egy percre is, de szeretne újra magyar állampolgár lenni” – mondta el az Erdélyi Demokrácia Központ Partium régióért felelős igazgatóhelyettese. Patriumban a központok megnyitásakor azt gondolták, hogy kitárják kapuikat, s minden ügyet elintéznek. Hamar rájöttek azonban, hogy a kérelmezők nagy száma miatt ez tarthatatlan, s a végeláthatatlan sorok elkerülése miatt most már időpontot kell kérni. „Nagyváradon most már csak május végére, júniusra tudunk időpontot adni az ügyfeleknek” – szemléltette Zatykó a nagy érdeklődést. Az eddigi tapasztalataikkal kapcsolatban elmondta, hogy a román Igazságügy Minisztérium által közzétett listán szereplő fordítók végezhetik el csak az anyakönyvi kivonatok magyarra fordítását. Az ügyintézéshez az eredetei idegen nyelvű iratot le kell fénymásolni és össze kell tűzni a fordítással, melyet le is bélyegeznek. Romániában ráadásul egyszer adnak csak ki egy okmányt, így annak, aki elveszti, vagy másolatot kell beszereznie, vagy az egyháztól tud kérni. „Általában a magyarságot bizonyító okirat szokott elkallódni, hiszen esetenként hetven-nyolcvanéves papírokról van szó, s ez idő alatt volt háború, forradalmak vagy egyszerűen csak költözések. Ilyen esetekben elfogadják az egyházi iratot is” – mondott egy jellemző példát. Ettől függetlenül az állam által kibocsátott iratoknak van prioritása. A Demokrácia Központok munkatársai az idős kérelmezőket személyesen keresik fel, s előkészítenek minden iratot a honosításhoz. Zatykó úgy értesült, tervezik, hogy „mobil” konzul is legyen Erdélyben, hiszen az idősek már nem tudják személyesen átadni irataikat az illetékes magyar hatóságnak. Erre azért is lenne szükség, mert a konzulok nagyon leterheltek, s így nem tudnak kihelyezett konzuli napot tartani. Őket tehermentesíthetné a „mobil” konzul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.