Közélet

Elvenné Botkától a munkáltatói jogokat a Fidesz

Elvenné Botkától a munkáltatói jogokat a Fidesz

2011. február 22., kedd
Elvenné Botkától a munkáltatói jogokat a Fidesz

A pénteki közgyűlési ülés elé terjeszti önálló indítványát Gyimesi László (Fidesz) városfejlesztési és külügyi tanácsnok, melyben ismét a közgyűlés hatáskörébe helyezné az önkormányzati vagyon feletti tulajdonosi jogkörök gyakorlását, azaz a város cégeiben nem a polgármesternek lesz döntési joga, hanem a testületnek, a pénzügyi és a vagyongazdálkodási bizottságnak.

A korábbi közgyűlési döntést módosítva az önkormányzat vagyona feletti rendelkezési jogot ismét a testületre ruházná át

Gyimesi László

előterjesztésében. Az indítvány értelmében a városi gazdasági és nonprofit gazdasági társaságokkal kapcsolatban üzletrészek eladásánál a kft.-knél 50 millió forintig, az rt.-k esetében pedig 100 millió forintig a vagyongazdálkodási bizottság, az ezt meghaladó összegek esetében pedig a közgyűlés dönt. Az ingatlaneladások esetében eddig 10 millió forint alatti ügyekben a polgármester járhatott el, ez a rendelet úgy módosulhat, hogy 50 millió értékhatáron belül a pénzügyi bizottság dönt, afelett pedig a közgyűlés. Ha a közgyűlés elfogadja az indítványt, akkor ezentúl a nem százszázalékos tulajdonú városi cégek taggyűlésein nem a polgármester delegáltja képviseli a várost, hanem a vagyongazdálkodási bizottság által kijelölt személy. A képviselő a szervezeti és működési szabályzat módosításával pedig a százszázalékos önkormányzati tulajdonú cégek ügyvezetői feletti jogkörgyakorlást is megváltoztatná. Ezentúl a cégvezetők felett is – a megválasztás, visszahívás, díjazás megállapításának kivételével – az összes munkáltatói jogot a vagyongazdálkodási bizottság gyakorolná.

Mózes Ervin

főjegyző törvényességi észrevétellel élt e döntés ellen, a tisztségviselő szerint a polgármester e jogköreit nem lehet átruházni a bizottságra.

Gyimesi demokratikusabb modellről beszél

„A tulajdonosi jogok gyakorlása az önkormányzati törvényből levezetve a közgyűlés hatáskörébe tartozik, amit azonban átruházhat bizottságra, illetve polgármesterre. Szegeden utóbbi helyzet áll fenn, s úgy gondolom, hogy sokkal demokratikusabb, átláthatóbb modell az, ha nem egy emberhez tartozik a jövőben ez a jogkör” – nyilatkozta portálunknak Gyimesi László. „Azt tartom indokoltnak, ha a közgyűlés s a bizottságok hatáskörét bővítjük. Azért született ez a javaslat is, amely a közgyűléstől a polgármesterre átruházott tulajdonosi jogkörgyakorlást visszaszármaztatja. A bizottságok súlyának, a bizottsági munkának a szélesítése is indokolja e javaslatot, továbbá az is, hogy ne egy személy, hanem egy bizottság által megválasztott delegált képviselje a várost a nem százszázalékos tulajdonú cégek taggyűlésein. Véleményem szerint ez sokkal demokratikusabb modell. A munkáltatói jogkörök gyakorlásának átruházását érintő előterjesztésemet a jegyző véleménye mellett is benyújtom, a közgyűlés majd eldönti, hogy megszavazza-e vagy nem” – tette hozzá a politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.