Közélet

Vörösiszap: 17-en még kórházban

Vörösiszap: 17-en még kórházban

2010. november 6., szombat
Vörösiszap: 17-en még kórházban

Az október 4-én bekövetkezett vöröiszap-katasztrófa során tíz ember vesztette életét, a legutóbbi áldozat péntek délelőtt halt bele súlyos égési sérüléseibe a győri kórházban. Magyarország legsúlyosabb ipari és ökológiai katasztrófájában 123 ember szerzett égési sérüléseket az erősen lúgos, maró hatású anyagtól. Az ÁNTSZ közlése szerint péntekre a kórházban ápoltak száma tovább csökkent, már csak 17 ember van fekvőbetegosztályon.

Az ÁNTSZ közölte: a vörösiszap-katasztrófa során összesen 302 ember ellátása történt meg. A fekvő- és járóbeteg-ellátás folyamatosan biztosított, gyógyszer- és kötszerhiány nincs. A legutóbbi, 24 órás mérés egyesített adatai alapján elmondható, hogy a csütörtöki adatokhoz képest a levegőben szálló por tartalma csökkent a mérési pontok többségén, de a mért értékek még mindig meghaladják az 50 mikrogramm/m3-es egészségügyi határértéket. A védelmi bizottság tudatta: a 100 mikrogramm/m3-es riasztási határértéket továbbra is a kolontári polgármesteri hivatalnál (180,7 mikrogramm/m3), a devecseri polgármesteri hivatalnál (108,3 mikrogramm/m3), valamint a devecseri rendelőintézetnél (105,7 mikrogramm/m3) haladta meg a levegő szálló por tartalma. Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet a munkavégzés közben az egyéni védőeszközök, különösen a porvédő álarc használatára, míg a légúti megbetegedésben szenvedők, idősek, gyerekek esetében azt kérik, a szabadban tartózkodás idejét korlátozzák a minimálisan szükséges szintre. Az ÁNTSZ megjegyezte, a szálló por koncentrációja az időjárási viszonyok miatt az ország több településén jellemzően magasabb az átlagosnál. A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság pénteki, Devecserben tartott ülésén egy Devecserben felállítandó egészségügyi központ létrehozására tett javaslatot a kormánynak. Mindezt azért kezdeményezik, hogy pontos állapotfelmérés készüljön a vörösiszappal érintett településeken élő emberek egészségügyi állapotáról, és megnyugtató válaszokat kapjanak azokra a „kósza hírekre”, amelyek mérgezett talajról, levegőről és rákos megbetegedésekről szólnak. (Forrás:

mno.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.