Közélet

B. Nagy a felelősségről és Szeged érdekéről

B. Nagy a felelősségről és Szeged érdekéről

2010. október 8., péntek
B. Nagy a felelősségről és Szeged érdekéről

Exkluzív nagyinterjú a Fidesz szegedi polgármesterjelöltjével

A vasárnapi önkormányzati választást követően első alkalommal adott interjút B. Nagy László, a Fidesz szegedi polgármesterjelöltje, aki vereséget szenvedett Botka Lászlótól, a szocialisták jelöltjétől. Az országgyűlési képviselő egyebek mellett azt mondja: a Fidesz-KDNP egyéni jelöltjeinek sikerét hosszabb távon nem halványíthatja el, hogy nem lett övék a városvezetői szék.

– Vasárnap este sokakat meglepett az a bejelentése, hogy miután alulmaradt a polgármester-jelölti versenyben, nem kíván képviselőként dolgozni Szegeden. Hirtelen elhatározás szülte a döntést, vagy előzetesen is így tervezte?

– Régen meghoztam már ezt a döntést, sokakkal közöltem korábban is. Engem polgármesterjelöltnek kértek föl, a feladatom pedig az volt, hogy legyőzzem

Botka Lászlót.

Ezt a választók nem így akarták, úgyhogy nekem le kellett vonnom a következtetést, ezt így tartom helyesnek. Ha valami nem sikerül, az ahhoz kapcsolódó folyamodványokat is meg kell szüntetni.

– Nem arról van tehát szó, hogy a vereség miatt megfutamodott a szegedi politikától?

– Nem fogok megfutamodni, csak – ismétlem – levontam a konzekvenciákat. Majd jönnek olyanok, akik sikeresebbek lesznek nálam ebben a helyzetben. Természetesen nem szakadok el a helyi politikától, maradok Szegeden és Csongrád megyében mint országgyűlési képviselő, s más feladatokat szándékozok a jövőben ellátni.

– Megtudhatunk ezekről már konkrétumokat is?

– Nem.

– Térjünk akkor vissza október 3-ához! Számtalan különböző elemzés látott napvilágot a szegedi eredményekkel kapcsolatban: győzött az MSZP-s polgármesterjelölt, de nincs többsége a közgyűlésben; a Fidesz-KDNP-é a legnagyobb frakció, de nem ők adják a város első emberét. Ön hogyan ítéli meg ezt a politikai helyzetet?

– Október 3-án alapvetően szép sikert ért el a Fidesz-KDNP, amit elhomályosított a polgármesteri szék elvesztése. Olyan történt, ami nyolc éve nem: miénk a közgyűlési többség. Ebből kell kiindulnunk. Úgy gondolom azonban, egy város irányításának az olyan helyzet nem szokott jót tenni, mint ami itt van kialakulóban. Félő, hogy ez nem lesz jó hatással Szegedre. Mindent el kell tehát követn – s ennek felelőssége a jobboldalé is –, hogy a város érdeke és működése a politikai patthelyzettől függetlenül elsődleges maradjon. Remélem, ezt mindenki tudomásul veszi, s csak ezután következik az, hogy kitől mit követel meg a politikai érdeke.

– Látszik már, hogy a Fidesz-frakciónak milyen mozgástere lehet, illetve milyen taktikát követhet?

– A többség elég erős mozgásteret jelent. Azon fog múlni minden, mennyire lesznek következetesek a többségben lévő emberek.

– Több héten át folyt a kampány Szegeden, az MSZP és a Fidesz is számtalan pozitív és negatív eszközt is bevetett, a végén 4100 szavazattal a szocialista jelölt, Botka László győzött. Ön szerint milyen körülmények játszottak szerepet ebben? A polgármester azt mondta: a Fidesz hibái is őt segítették, hiszen azzal, hogy támadták őt, mellette mozgósították a helyi lakosságot...

– Először is szeretném elmondani: a kampánycsapat tagjai, illetve minden segítőnk megtette a magáét. Szegednek az utóbbi nyolc év alapján igen erős volt a baloldali beágyazottsága, ez most sokat gyengült annak ellenére, hogy Botka László megszerezte a polgármesteri széket. Nem érdemes boncolgatni a kampányt: azok közül, akik elmentek szavazni, többen ikszeltek Botka Lászlóra, mint rám. Ez egy demokratikus választás volt, az emberek így döntöttek, ebből indulok ki, nem érdemes magyarázni, ki mikor milyen hibát követett el.

– Mégis, ha visszapörgethetnénk az időt júniusig, s újrakezdhetné, mit csinálna másként?

– Utólag könnyű elemezni a problémákat, s hogy mit kellett volna másként csinálni. Ha valaki látja, hogy felbukik, előtte leül. Úgy gondolom, minden más csak felesleges belemagyarázás – történt, ami történt, a választói akaratot tiszteletben kell tartani.

– Keres-e ön vagy a párt felelősöket a vereségért?

– A Fideszről nem tudok nyilatkozni, én biztosan nem. Hadd ismételjem meg: megmérettettünk, s én személy szerint könnyűnek találtattam, ezt így értékelem magamban, ezért is nem kívánok részt venni a következő időszak szegedi közgyűlési munkájában. Úgy gondolom, tudok találni megfelelő elfoglaltságot magamnak ahhoz, hogy Szeged érdekeit képviselni tudjam. Ez az én döntésem, többen óvtak tőle, de így tartottam és tartom tisztességesnek.

– Említette, hogy tisztában volt vele: nagyon erős az MSZP és Botka László beágyazottsága a városban. Ennek ellenére, illetve a választás előtti utolsó napok felmérési adatait ismerve bízott benne, hogy sikerülhet győznie?

– Végig abban bíztam, hogy győzni fogok, másként nem is vállaltam volna. Mikor kijöttek az első, második részeredmények vasárnap este, tiszta lett a kép, hogy ezt nem fogjuk tudni megcsinálni. Azokban a városrészekben, ahol tulajdonképpen elment a választás, Botka László és kampánycsapata jobban be volt ágyazva, ügyesebben, jobban dolgozott, mint mi.

– A panelkörzetekre gondol.

– Nem szeretem ezt a kifejezést, hogy panel, hiszen ott is mindenféle ember él. A többi városrészben is volt mindenféle szavazati arány, de valóban azokban a körzetekben veszítettem leginkább; az ottani emberek így döntöttek. Lehet elemezni, mi volt ennek az előzménye, de a helyzeten nem változtat...

– Beszélt Botka Lászlóval vasárnap este óta?

– Nem, mert nem ismerem a telefonszámát, ezért a médián keresztül gratuláltam neki a győzelméhez. Ha találkozunk, személyesen is gratulálok, hiszen nem háború dúlt közöttünk, hanem verseny a választók kegyeiért, ők pedig most így határoztak. A képviselő-testület arányai alapján más a kép, de egyelőre kicsit elhalványul a Fidesz-KDNP jelöltjeinek jelentős sikere. Pedig ez alapján kell építeni a jövőt a politikai szereplőknek.

– Sokat beszélgettünk a nyár folyamán, s mindig beszámolt róla, hogy egyre többen jelennek meg a környezetében, egyre több „ismerős” tűnik föl. Milyen volt a visszhangja a választási vereségnek, elmaradtak a hirtelen jött „barátok”?

– Éppen ellenkező érzéseim vannak. Nagyon jól érzem most magam, ismeretlen emberek állítanak meg az utcán, gratulálnak, további sikereket, kitartást kívánnak nap mint nap, ez a kedvesség nagyon jólesik, erőt ad. Ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet annak a több mint 28 ezer szegedinek, aki rám szavazott. Nagy felelősség ez a támogatás! Az, hogy az önkormányzatban nem vállalok szerepet, nem azt jelenti, hogy az ő érdekeiket nem fogom képviselni a továbbiakban.

– A kormánytól is komoly segítséget kapott a kampány során, több miniszter, sőt, maga a miniszterelnök is járt Szegeden, s kifejezték, a városnak sokat jelentene, ha a Fidesz jelöltje győzne. Hogyan befolyásolhatja most a viszonyt, hogy MSZP-s a polgármester?

– Nagyon remélem, hogy a többség képes lesz arra, hogy képviselje azt az érdeket, amivel a többség jár! Nem a polgármesternek van ugyanis képviselő-testülete, hanem a képviselő-testületnek polgármestere. A közgyűlés a választóktól kapta a felhatalmazást, felelőssége megkerülhetetlen. Hogy Szeged sorsa hogyan alakul a jövőben, azért a testület többségi, illetve kisebbségi része – beleértve a polgármestert is – egyaránt felelős lesz. Semmiképpen sem lenne kívánatos, ha elfajulna a politikai harc, ami a város kárára menne. A kormánytól kapott támogatásomat továbbra is a város érdekében kívánom kihasználni. Számomra Szeged érdeke az első, magam is itt élek továbbra is, s a több mint 28 ezer szavazóm is szép Szegedet és élhető várost szeretne. Úgy gondolom, a programom elemeire a közgyűlésnek hangsúlyt kell fektetnie. Bízom benne, hogy elkötelezett s kifejezetten Szeged érdekét képviselő többsége alakul Szegeden a Fidesz-KDNP-nek, mely képes lesz együttműködni a kisebbséggel, melynek van egy győztes polgármestere. Az emberek egymáshoz való viszonya sokat fog számítani ebben a kérdésben; az, hogy ki mennyire tud majd önmérsékletet tanúsítani a magasabb rendű szempont, Szeged város érdekében!

– Orbán Viktor azt ígérte, hogy a kormány támogatja a harmadik tiszai híd és a lézerközpont megépítését. Ön is segíti majd azt országgyűlési képviselőként, még akkor is, ha adott esetben Botka László vágja át ezeken a szalagot?

– Engem nem zavar, hogy ki vágja át a szalagot egy új hídnak vagy a lézerközpontnak az átadásakor. A lényeg, hogy megvalósuljanak ezek a beruházások, illetve hogy új munkahelyek jöjjenek létre a városban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.