Közélet

Balázs Péter: technikai változásokat hoz a Lisszaboni Szerződés a magyar elnökségnek

Balázs Péter: technikai változásokat hoz a Lisszaboni Szerződés a magyar elnökségnek

2010. február 16., kedd
Balázs Péter: technikai változásokat hoz a Lisszaboni Szerződés a magyar elnökségnek

A Lisszaboni Szerződés hatálybalépésével változik a soros EU-elnökségek feladatköre, ami Magyarország számára is konkrét technikai következményekkel jár - mondta Balázs Péter kedden az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának ülésén. A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a soros magyar elnökség idején a tanácskozások lehetséges helyszíneiként elsősorban öt település jöhet szóba: Budapest, Visegrád, Balatonfüred, Debrecen és Szeged.

Az Európai Tanács állandó elnöki tisztsége, valamint a külügyi főképviselői poszt létrehozásával csökken a soros elnökségek feladatköre, a soros tagállamok kormányfői és külügyminiszterei lényegesen kisebb, afféle segítő, "másodhegedűs" szerepet játszanak majd - közölte tájékoztatójában a tárcavezető. Magyarország jelenleg úgy számol, hogy elnöksége idején, 2011 első félévében 15 informális szakminiszteri ülés lesz és egy csúcstalálkozó, illetve további egy rendezvény, az Európai Bizottság testületi látogatása. A lehetséges helyszínek között elsősorban öt település jöhet szóba: Budapest, Visegrád, Balatonfüred, Debrecen és Szeged - közölte a külügyminiszter. Az Európai Tanács informális üléseit, illetve a harmadik országokkal tartandó csúcstalálkozókat - szintén a Lisszaboni Szerződésből adódóan - nem Magyarországon, hanem Brüsszelben tartják majd - tette hozzá.

Balázs Péter

szerint a magyar elnökség sikere egyrészt a felkészült köztisztviselői kar megerősítésétől, másrészt pedig annak a kilenc új miniszternek a megfelelő kiválasztásától függ majd, akik az uniós miniszteri tanácsok üléseit vezetik 2011 első félévében. Az elnökségi felkészülés költségvetése 9 milliárd forint, ez az összeg - mint a miniszter fogalmazott - "sziklaszilárd". A kiadási oldal pontosan tervezhető, a bevételi részben a költségvetés általános bevételeiből, részben - konkrétan 2,1 milliárd forint értékben - pedig értékes, használaton kívüli külképviseleti ingatlanok értékesítéséből tevődik össze - mondta a külügyminiszter. Az ingatlanokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. adhatja el, és a Külügyminisztérium mindent megtesz azért, hogy ezekből még az idén pénz legyen - tette hozzá.

Németh Zsolt

, a külügyi bizottság elnöke szerint elhibázott stratégia az uniós költségvetést ingatlanértékesítésekre alapozni. A fideszes politikus szerint az, hogy kezdeményezték a külföldi ingatlanok eladását, csak a forráshiány problémájának "szőnyeg alá söprése és kommunikációs szintű kezelése". Javasolta, hogy függesszék fel a külképviseleti ingatlanok értékesítését, és tervezzék újra a költségvetés bevételi oldalát. Hozzátette: a szóban forgó 2,1 milliárd forintnak a kivonása azt eredményezheti, hogy összeomolhat Magyarország uniós elnökségi költségvetése. Németh Zsolt kijelentette: az az érzése, hogy a kormány "fűnyíróelvszerű lefaragásra" készül, amit semmi nem magyaráz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.