Közélet

Nemsokára Szegedet is elönti a „plakáttenger”

Nemsokára Szegedet is elönti a „plakáttenger”

2010. január 28., csütörtök
Nemsokára Szegedet is elönti a „plakáttenger”
Javában dübörög az országgyűlési választási kampány kishazánkban, és már ki is költözött az utcákra. Az első fecskék még óriásplakátok képében jelentek meg a szegediek előtt, de nem sokat váratnak már magukra a kisebb méretű, kiragasztható pártreklámok sem. Azonban nem árt, ha mi, választók tudjuk, és a pártok aktivistái is tisztában vannak azzal, hogy hova, mit, mivel lehet kiragasztani, és mi lesz, ha eljön a vég, vagyis megszületett a voksolás eredménye. Megkerestük tehát a pártokat és a leggyakrabban használt felületek tulajdonosait, illetékeseit.

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. tv. 42.§-a szabályozza a párthirdetések kihelyezését. A választási kampány végéig a jelölő szervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot. A plakátok korlátozás nélkül kihelyezhetők, azonban épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetőleg – állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén – a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet. Állami vagy önkormányzati hatóság székhelyéül szolgáló épületen vagy azon belül plakátot elhelyezni tilos. A politikai reklámposzter nem fedheti más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját, és károkozás nélkül eltávolíthatónak kell lennie. A plakátot az, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték, a szavazást követő 30 napon belül köteles eltávolítani. Egyes középületeken vagy a közterület meghatározott részén plakát elhelyezését a helyi önkormányzat műemlékvédelmi, környezetvédelmi okból rendeletben megtilthatja. Sajnos eddig csak a főváros néhány kerületében tiltották be így a kandeláberekre való ragasztgatást.

Pártvélemények pártatlanul

Gyimesi László

, a Fidesz Szegedi Szervezetének elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a választás időpontjának kihirdetése után a jogszabály adta keretek között ragasztják majd ki a kisebb választási plakátokat, melyeket a második fordulót követő 30 napon belül el is fognak távolítani. Az óriások mellett a kisebb plakátokat február közepéig fogják kihelyezni. Magánházra, épület falára semmiképpen sem fognak ragasztanak, de villanyoszlopokra, kandeláberekre kerülnek majd fel ilyen politikai hirdetések.

Mészáros Tamás

, az MSZP irodavezetője telefonon tájékoztatott arról, hogy nincsenek még kis utcai ragasztható plakátjaik, egyelőre nem is tervezik ezek használatát, de ha mégis lesznek ilyenek, a törvények betartásával fogják kihelyezni és eltávolítani a kiragasztott párthirdetéseket. A Jobbik Magyarországért Mozgalom szegedi szervezeténél

Rácz Tibor

alelnök szerint helyi szinten elsősorban ezzel a hirdetési formával fognak a szegediek felé fordulni. Aktivistáik a törvények betartásával helyezik ki a plakátokat, majd a második fordulót követő 30 napon belül el is távolítják. Szegedi irodájukhoz fordulnak olyan szimpatizánsok is, aki saját maguk helyezik ki a Jobbik hirdetéseit, így az ő figyelmüket is felhívják majd a szabályok betartására.

Nem szereti, de megtűri

Az EDF DÉMÁSZ Zrt. kommunikációs csoportja arról adott tájékoztatást, hogy politikai plakátok kihelyezésére engedélyt nem ad ki, azonban a választási eljárásról szóló törvény szerint tűri azok kihelyezését. A tulajdonában, illetve kezelésében lévő, a villamosenergia-ellátást és a közvilágítást szolgáló berendezésekre, transzformátorállomásokra kiragasztott választási plakátok eltávolítása nem az ő feladatuk, azonban ami a karbantartás során útban van, vagy veszélyezteti a villamosenergia-ellátás biztonságát, azt munkatársaik leszedik.

Városképünk plakátolva

Szélpál Gábor, a Városkép Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy kampányidőszakon kívül nem lehet plakátokat, hirdetéseket elhelyezni még a villanyoszlopokon sem, hiszen erre a városban lévő 32 db plakátozó henger szolgál, melyekért szerződés szerint kell fizetni, de jogkövető magatartást tanúsítva a választási kampány során nem szólnak bele a törvény adta kereteken belül kihelyezett politikai hirdetések kiragasztásába. A szabálytalanul kirakott plakátok ügyében azonban bárki kezdeményezhet szabálysértési eljárást, így például az épületek tulajdonosai, vagy a választási bizottság is emelhet kifogást. A korábbi választásoknál, több évre visszatekintve elenyésző volt a tiltott helyekre kihelyezett hirdetések száma, úgy tűnik tehát, hogy a pártok is jogkövető módon járnak el. A kampány végén azonban figyelni fogják, hogy a pártok eltávolították-e a plakátokat, viszont az adott eszköz, felület tulajdonosának kell figyelnie arra, hogy milyen módon történt meg a megtisztítás, ezért ha ez kívánnivalót hagy maga után, neki kell kezdeményeznie például a szabálysértési eljárást is.

Illés Tibor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.