Közélet

Hamarosan rajtunk a sor: Közeleg Magyarország EU-elnöksége

Hamarosan rajtunk a sor: Közeleg Magyarország EU-elnöksége

2009. november 15., vasárnap
Hamarosan rajtunk a sor: Közeleg Magyarország EU-elnöksége
Pörögnek az események az Európai Unióban: hamarosan életbe lép az új lisszaboni szerződés, december elején itt a koppenhágai klímacsúcs, és az ajtón kopogtatnak Magyarország soros elnökségi feladatai is – mindezekről Horváth Zoltán, az Általános Vállalkozási Főiskola tanszékvezető főiskolai tanára beszélt az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által szervezett félnapos workshop-sorozat harmadik, szegedi állomásán csütörtökön. December 1-jén hatályba lép az új lisszaboni szerződés, mely új szereplőkkel gazdagítja a döntéshozatalt és az EU-képviseletet. Az Európai Tanács új, két és fél évre megválasztandó állandó elnököt kap – nem a soros elnökséget betöltő EU-s tagállam miniszterelnöke lesz tehát a testület feje. Emellett pedig megválasztanak egy uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselőt is, így végre lesz – a jelenlegi három személy helyett – egy állandó tisztségviselő, aki „uniós külügyminiszterként” tud majd tevékenykedni. Ezek összességében egy láthatóbb vezetést, egy nagyobb arculatot tudnak kölcsönözni az integrációnak – összegzett Horváth Zoltán. Növekedni fog az EP befolyása – és velük az EP-képviselőké is természetesen, több minősített többségben meghozható döntésre kerül majd sor, ami gyorsítja a folyamatokat. Nagy teret kap az állampolgári kezdeményezés: egymillió EU-s (de nem ugyanazon országban élő) állampolgár aláírásának összegyűjtésével felterjeszthető lesz egy ügy az EP elé.

Amitől sokan (túl?) sokat várnak

Szorosabb büntetőjogi és rendőrségi együttműködést is sürgetnek a tagállamok, valamint az energiapolitika terén is egyre égetőbbé válik az összefogás – részint ehhez is kapcsolódik a hamarosan, december 17-18-án megrendezendő koppenhágai klímacsúcs, melynek remélhetőleg egy konkrét szerződés lesz az eredménye. Jelenleg az a követelmény, hogy az iparosodás előtti szintet ne haladja meg két fokkal az éghajlatváltozás. Az EU javaslata, hogy 2050-re 50%-kal csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását globális szinten, ebből a fejlett országok 80-90%-os csökkentést vállaljanak. Sőt, az unió még tovább megy, és már 2020-ra 30%-os csökkentést ígér, ha a többi fejlett ország – főként az USA – is hajlandó erre. Emellett hangsúlyozzák, hogy a fejlődő országokat segíteni kell, hogy ők is teljesíteni tudják a rájuk eső részt. Az viszont kétségtelenül komoly, 10-20-30 éven belül látványos gazdasági előnyt jelenthet, ha az EU energiafüggőségét megújuló energiaforrásokra tudja cserélni – emelte ki az előadó.

Amikor rajtunk lesz az EU szeme

Magyarország soros elnöksége is lassan forró témává válik az uniós diskurzusokban. Ismeretes, hogy 2007 óta fix hármasok dolgoznak együtt, annak ellenére, hogy egy ország viszi a soros elnökséget. Magyarország a 2010 első felében elnökséget vivő Spanyolországgal, és az utána következő Belgiummal kerül így egy „csapatba” – 2011 első fele lesz a mienk. Ígéretes az így összeálló SBH-trió, hiszen a három ország álláspontja egységes az integráció megközelítését és az unió jövőjét érintő kérdésekben, nincsenek alapvető érdekütközések sem. Ez az első trió, amely közös operatív programtervezetet is készít. A ránk eső elnökségi félévben Magyarországnak lehetősége lesz országimázsának építésére, és bizonyos magyar prioritások napirenden tartására is. Speciális magyar tématerület lehet például a kulturális sokszínűség, melynek keretében helyet kaphat a nemzeti kisebbségek kérdése. Hasonlóképpen „hot topic” az energiabiztonság. Az a tapasztalat, hogy általában a kompromisszumkészség tekintetében ítélik meg, hogy egy adott EU-tagállam elnöksége jó, vagy kevésbé jó volt. Mintegy 600 fős elnökségi stábra lesz szükség az elnökségi feladatok ellátására, ideiglenesen ki kell bővítenünk például a külképviseleteinket is. Magyarországon várhatóan Budapesten és Visegrádon lesznek informális ülések, szóba jöhet még egy-egy ülésre Balatonfüred vagy Szeged is, egy-egy rendezvénynek pedig bizonyosan otthont ad majd Miskolc, Pécs és Debrecen. Az elnökségre való felkészülés 2009 óta zajlik és 2011-ig – mindent egybevetve – mintegy 100 millió euróra fog rúgni, értve ebben az infrastuktúrafejlesztéstől a kulturális eseményekig minden járulékos költséget. Ha azonban jól sáfárkodunk, sokszorosan térülhet meg ez az összeg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.