Közélet

A városvédő levele Nógrádi Zoltánnak

A városvédő levele Nógrádi Zoltánnak

2009. november 16., hétfő
A városvédő levele Nógrádi Zoltánnak

A megyei közgyűlés múlt csütörtökön határozatot szeretett volna elfogadni, melyben arra kérte volna a szegedi városvezetést, hogy a belváros rehabilitációja ne érintse a 3. honvéd huszárezred hősi emlékművét és annak parkját. Az előterjesztésről tartott szavazás érvénytelennek bizonyult, mert a jobboldali képviselők nem voltak elegen az érvényes voksszámok eléréshez. Az ellenzékiek pedig semmilyen gombot nem nyomtak. V. Szilágyi Árpád, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnöke nyílt levél formájában adott hangot felháborodásának, amit alább teszünk közé. Természetesen amint a megszólított, Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő válaszol a felvetésekre, közzé tesszük azt.

Nyílt levél Nógrádi Zoltán, országgyűlési és megyei képviselőnek

Tisztelt Nógrádi Zoltán!

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnökeként már közel egy éve küzdök azért, hogy a 3. Honvéd Huszárezred Emlékmű a tervezett belvárosi rekonstrukció folyamán ne sérüljön, a szobor és annak kertje, mely történeti és kegyeleti hely, változatlan formában maradjon, a tér felújításánál ezt az építészek tartsák tiszteletben. Örömmel vettem tudomásul, hogy a Csongrád Megyei Közgyűlés november 12-i ülésén Zakar Péter javaslatot terjesztett a közgyűlés elé, melyben arra kéri szegedi önkormányzatot, hogy a belvárosi rehabilitációs beruházások ne érintsék a kegyeleti emlékhelyet és annak parkját. Önnek ezt az előterjesztést feltétlenül olvasnia kellett, melyben leírásra került, hogy Magyarországon ebben a témában legjáratosabb személyiségek – mint például Melocco Miklós és Kő Pál Kossuth-díjas szobrászok, Csete György Kossuth-díjas építész, Ráday Mihály híres városvédő, Holló József a hadtörténeti múzeum, Zombori István a Móra Ferenc Múzeum igazgatója, Katona Tamás történészprofesszor – mellett a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti bizottság határozata, Képző- és Iparművészeti Lektorátus szakvéleménye, valamint számos szegedi közéleti személyiség is a szobor áthelyezése ellen érvelt. Ezért nagyon sajnálatosnak minősítem, hogy amikor a napirendi pontot kitűzték a megszavazásnál ön tartózkodott. Mélyen megdöbbentem viszont akkor, amikor a 27-es napirendi pontban szavazás történt és az eredmény az ön távolmaradása miatt – mellyel véleményem szerint a frakciófegyelmet is megsértette – a szavazás eredménytelenül zárult. Ezúton kérdezném önt, hogy egy polgári, keresztény értékrendet magáénak valló polgármester, megyei és országgyűlési képviselő milyen indokkal tartózkodik, és nem szavaz a hősök emlékének háborítatlan megőrzése érdekében. Továbbá milyen halaszthatatlan hivatalos ügyet szolgált távozásával, hogy nem volt még tíz perce kivárni a szavazást. Döntésénél ön tudta, hogy Baláspiri képviselő hiányzása miatt ön lehet a mérleg nyelve, távolmaradásával így a szocialista frakciót, közvetve pedig Botka László féle szegedi városvezetést támogatta. Most már világosan látom, hogy míg a polgári oldal kiállt a szobor mellett, ön miért íratott propaganda cikket a Térségi Tükör nevű újságjában. Míg minden nemzetünket féltő ember az országos és helyi polgári kormányzatért küzd, addig ön sorozatosan politikai és gazdasági érdekszövetséget vállal Botka Lászlóval és az MSZP-vel, s így már az sem lepne meg, ha egy szép napon átülne az MSZP-frakcióba. Fenti cselekedeteiről tájékoztatni fogom az ön parlamenti frakcióját és a Fidesz országos vezetőségét.

Nyílt válaszát várva, tisztelettel:

vitéz Szilágyi Árpád városvédő polgár elnök a Magyar Kultúra Lovagja

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.