Közélet

A SZIN-hangzavar ellen tiltakozik a Jobbik és a Szögedi Védegylet

A SZIN-hangzavar ellen tiltakozik a Jobbik és a Szögedi Védegylet

2009. augusztus 28., péntek
A SZIN-hangzavar ellen tiltakozik a Jobbik és a Szögedi Védegylet
Közös sajtótájékoztatón tiltakozott pénteken a Jobbik szegedi szervezete és a Szögedi Védegylet a Szegedi Ifjúsági Napokkal járó nagy zaj és rendbontások miatt. Álláspontjuk szerint a rendezvény lebonyolításának módja zavarja a szegediek nyugalmát, ezért máshol és máshogyan kellene megtartani az ifjúsági napokat. Szabó László önkormányzati képviselő a szeptemberi közgyűlési ülésen vizsgálatot kezdeményez majd az ügyben. A SZIN főbejárata előtt tartott sajtótájékoztatót pénteken délután Szabó László önkormányzati képviselő, a Szögedi Védegylet elnöke és Tóth Péter, a Jobbik szegedi szervezetének elnöke. A két politikus azért döntött úgy, hogy közösen emeli föl szavát, mert álláspontjuk szerint az idei SZIN súlyosan zavarja a helyi lakosság nyugalmát, pihenését. Tóth Péter azt mondta, felháborítónak tartják, hogy a rendezvény ideje alatt a város több pontján is túllépik az elviselhető hangértéket, s mivel a hatalmas zaj munkanapokon is hajnali 4-ig tart, ez a munkába igyekvő szegedieket kizökkenti mindennapi életritmusukból. A gyermekes családok és az idős emberek nyugalmát is zavarja a rendezvény, s a háziállatokat is nyughatatlanná teszi. Ráadásul a környéken élők folyamatosan rendzavarásokról kénytelenek panaszt tenni.

Ujhelyi és a SZIN

Javában tartott a sajtótájékoztató, amikor a két politikus mellett Ujhelyi István MSZP-s országgyűlési képviselő haladt el a SZIN-ről kifelé sietve, s egy nagy fekete autóba szállt be az öreg híd alatt. Tóth Péter mindezt úgy kommentálta: elgondolkodtató, mit keresett itt az államtitkár – a SZIN nyilvánvalóan baloldali vállalkozás. A Jobbik szegedi elnöke szerint Ujhelyi most még szabadon közlekedhet, de a Zuschlag-ügyben hamarosan újra az ügyészségen és a bíróságon lesz a helye. „A jövő évtől pedig szeretettel várjuk a Csillag börtönben” – fogalmazott.
Nem a rendezvénnyel van bajuk, hanem lebonyolításának módjával – hangsúlyozta a szegedi Jobbik elnöke. Tóth Péter szerint a város külső, elszigeteltebb területein kellene megtartani a SZIN-t, például a sziksóstói vagy a holt-tiszai részen, s európai, nem pedig balkáni módon. A város ingyenes tömegközlekedést biztosíthatna a résztvevőknek. A politikus úgy fogalmazott, a szegedi baloldali városvezetés vagy megoldást talál arra, hogy a rendezvény ne háborgassa a helyiek nyugalmát, vagy – amennyiben a Jobbik hatalomra kerül 2010-ben – elfelejtheti a SZIN állami támogatását. A Szögedi Védegylet mint a városvédő egyesület a város és lakói érdekében bármely olyan szervezettel szívesen együttműködik, amely a város és lakóinak érdekében tenni hajlandó – indokolta meg a közös fellépést Szabó László. Különösen furcsának nevezte, hogy már a hivatalos megnyitó előtti napon (amit a szervezők -1-esnek neveztek...) sem lehetett hajnali háromig aludni a környéken – ő maga családjával néhány napra máshová is költözött. A Szögedi Védegylet elnöke szerint felfoghatatlan, miért kell 50 ezer szegedinek szenvednie 5 ezer ember szórakozásáért. A víz remekül viszi a hangot, hozzá még a Makkoserdő sorról és az Űrhajós utcából, a Tiszától 3-4 kilométerre fekvő részekről is érkeztek panaszok. Ez teljesen érthető, hiszen ebben a melegben csak nyitott ablaknál tudnának aludni az emberek – tette hozzá. S ha már a forróság, az önkormányzati képviselő az ellen is fölemelte szavát, hogy ezekben a kánikulai napokban kizárták a szegedieket a Partfürdőről, miközben az „elleisztingelt” Ligetfürdő átalakítása miatt egész nyáron nem lehetett használni a SZUE medencéjét sem. Ráadásul nemcsak a helyiek nem fürdőzhetnek most, hanem még azok a fesztiválozók sem, akik 6000 forintért váltottak napijegyet... Az önkormányzati képviselő azt mondta: ha a rendezvény – a mérések tanúsága szerint – betartja az előírt hangnormákat, úgy a jelenlegi szabályozás szorul javításra. A Szögedi Védegylet nevében a szeptemberi közgyűlésen kezdeményezi a zajrendelet felülvizsgálatát, különös tekintettel az éjféltől hajnalig terjedő órákra. Másrészt szerinte is alternatív helyszínt kell keresni a rendezvénynek, például Sziksóstót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.