Közélet

Közös fellépés a szlovákiai nyelvtörvénnyel szemben

Közös fellépés a szlovákiai nyelvtörvénnyel szemben

2009. július 14., kedd
Közös fellépés a szlovákiai nyelvtörvénnyel szemben
csepreghy1

Négy magyarországi parlamenti párt ifjúsági szervezete közös nyilatkozatban ítélte el kedden a diszkriminatív szlovák nyelvtörvényt.

Mint arról a SZEGEDma.hu-t

Csepreghy Nándor (képünkön)

, a Fidelitas alelnöke tájékoztatta, az egységes fellépést a Fidelitas kezdeményezte a szervezet elnöke,

Ágh Péter

július 7-én, Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt tartott sajtótájékoztatója kapcsán. Az akcióhoz az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségen kívül a Societas – Új Mozgalom és az Új Generáció is csatlakozott. „Meglátásunk szerint azzal, hogy a szlovák parlament június 30-án megszavazta az államnyelvtörvény módosítását, északi szomszédunknál felütötte a fejét a nyelvi rasszizmus. Nyilvánvalóan arról van szó, hogy a közelgő választások okán a belpolitikai érdekeknek rendelik alá a szlovákiai magyar kisebbség ügyét. Ugyanakkor tulajdonképpen az történt, hogy az EU egyik tagállamában be akarják tiltani az EU egyik hivatalos nyelvét. Ez a politikai lépés a demokratikus normákat, Szlovákia európai uniós vállalásait súlyosan sérti, így minden demokratikus szervezetnek kötelessége felemelnie ellene a szavát. Ezért fogtak össze a hazai parlamenti pártok ifjúsági szervezetei, hosszú idő után először, hogy kifejezzék: az alapvető normák, értékek mellett mindenkinek ki kell állnia” – fogalmazott Csepreghy Nándor, aki hozzátette: bíznak benne, hogy a nemzetközi felháborodás jobb belátásra bírja a szlovákokat. A négy ifjúsági szervezet, a Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, a Societas – Új Mozgalom és az Új Generáció képviselői kedden aláírták, majd a szlovák nagykövetség postaládájába dobták a közös álláspontjukat tartalmazó nyilatkozatot. A dokumentumban megállapítják, hogy a szlovák államnyelvtörvény június 30-án a pozsonyi parlamentben megszavazott módosítása „súlyosan sérti az európai normákat; nincs összhangban a nemzetközi szervezetek ajánlásaival”, az 1995-ös szlovák-magyar alapszerződéssel és Szlovákia alkotmányával sem.

Nyilatkozat

Mi, az emberi jogok és a kárpát-medencei magyarság ügye iránt elkötelezett fiatal politikusok, egységesen elítéljük a szlovák államnyelv-törvény 2009. június 30-i módosítását. A jogszabály egyetlen célja, hogy középkori módszerekkel tiltsa meg a magyar nyelv használatát a nyilvános érintkezéstől a közintézményeken, kórházakon és iskolákon át az emléktáblákig. Álláspontunk szerint a törvény: 1. Súlyosan sérti az európai normákat; nincs összhangban a nemzetközi szervezetek ajánlásaival, sőt az 1995-ös szlovák-magyar alapszerződéssel, de még a Szlovák Köztársaság alkotmányával sem; 2. Ismét egy választási kampány szolgálatába állítja a magyar kisebbség ügyét, belpolitikai számításból teszi kockára a jószomszédi kapcsolatokat és nemzetközi jogi vállalásait; 3. Törvényessé teszi a Szlovákiában élő magyar kisebbségek elnyomását, és megmérgezi a következő generációk békés, egymás kölcsönös megértésén alapuló együttélését. 4. Sérti az eddig közösnek hitt európai értékeket. A szlovák kormányzat nem érti az európai egység eszményét, ha büntetni akarja az unió egyik hivatalos nyelvének, a magyarnak a használatát. Az idő rég meghaladta mindazt a szellemiséget, melyet a jogszabály-módosítás képvisel. Elfogadása azt bizonyítja, hogy a pozsonyi kormány fél lábbal még mindig a múltban él. Mi, a magyarországi parlamenti pártok ifjúsági szervezetei, felszólítjuk a Szlovák Köztársaság Kormányát, hogy helyezze hatályon kívül az államnyelv-törvény módosítását! Felkérjük továbbá Magyarország kormányát, hogy addig ne vegyen részt legfelsőbb szintű szlovák-magyar csúcstalálkozón, amíg a törvénymódosítás eltörlésére nem kerül!

Budapest, 2009. július 14.

Csepreghy Nándor, Fidelitas Jagodits Zsuzsa, Új Generáció Varga László, Societas – Új Mozgalom Gaál Gergely, Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.