Közélet

Bajnai: iskolabezárás és kaszinóügy

Bajnai: iskolabezárás és kaszinóügy

2009. július 28., kedd
Bajnai: iskolabezárás és kaszinóügy

A miniszterelnök az önkormányzatoktól 2010-ben megvonandó 120 milliárd forintot az iskolák és a kórházak érintése nélkül szeretné előteremteni, de nem zárja ki, hogy mégis lesznek települések, ahol be kell zárni az oktatási intézményeket – számolt be a Magyar Nemzet. A sukorói kaszinó ügyében ugyan vizsgálatot indított, de Bajnai egyelőre nem zárkózik el a projekt megvalósításától.

A kormányfő elmondta, kabinetje igyekszik úgy takarékoskodni, hogy a válságkezelés miatt tervezett megvonás minél kevésbé érintse az önkormányzatok alapszolgáltatásait, illetve ne kelljen hozzányúlni az iskolákhoz és a kórházakhoz.

Bajnai Gordon

nem zárta ki, hogy lesz olyan önkormányzat, amely kénytelen lesz bezárni az iskoláját, de úgy vélte, ez nem közvetlenül a kormány intézkedései miatt lesz így. A miniszterelnök úgy fogalmazott, eddig is sok iskolát bezártak azokon a helyeken, ahol lecsökkent a tanulók létszáma és ezért alacsony lett a színvonal is – ugyanakkor kiemelte, hogy helyesnek tartja a most zajló folyamatokat, melyek eredménye egy „komolyabb integráció” lehet.

Sukorói kaszinó: vizsgálat ingatlancsere miatt

A Sukoróra tervezett óriási kaszinóberuházással kapcsolatban Bajnai az ügyben felmerült ingatlancseréről kért vizsgálatot, amely során a beruházó a földterülethez jutott. A parlamentben ugyanis az a vád hangzott el, hogy a vállalkozó által felajánlott föld és kifizetett összeg kevesebb, mint amennyit az állam adott a Velencei-tónál lévő telekért. A miniszterelnök úgy fogalmazott, ha kiderül az ügy kapcsán valami „disznóság”, akkor el fognak járni miatta, de ha nincs akkor a kormány igenis szeretne egymilliárd dollárt behozni és 2300 munkahelyet teremteni a térségben. Bajnai megígérte, hogy a beruházással kapcsolatosan felmerült környezetvédelmi aggályokat is ki fogják vizsgálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.