Közélet

„Gabonademonstráció”: a termelő tüntet, a cég hallgat

„Gabonademonstráció”: a termelő tüntet, a cég hallgat

2009. május 18., hétfő
„Gabonademonstráció”: a termelő tüntet, a cég hallgat
buzapenz

Aki az elmúlt hónapokban Röszke környékére figyelt, olvasta a helyi sajtót, tapasztalhatta, hogy a sok sebből is vérző mezőgazdaságunkon hogyan alakulnak ki azok a bizonyos hegek. Több őstermelőnek kellett a demonstráció eszközeihez folyamodnia, hogy a felvásárolt gabonája után megkapja pénzét. Legutóbb Bagi Ádám vonult ki a Gabona-Komplex Kft. telephelyére követelve a közel 13 millió forintját. A SZEGEDma utánajárt a folyamatnak.

Az első tüntető március végén jelent meg a cég telephelye előtt.

Tóth Sándor

, izsáki őstermelőnek majdnem 3 millió forinttal tartoztak már vagy négy hónapja. Néhány nap múlva csatlakozott hozzá

Bacsa János

, aki több embert is képviselt. Bacsáéknak 14 millióval tartoztak. A helyi napilapnak Tóth elmondta, hogy a demonstrációja alatt legalább harminc kamion hagyta el a telephelyet, tele áruval, így hát nem mondható, hogy nincs forgalom, ezért sem érti, miért nem fizetnek neki.

A jogvédő jogait is tiporják?

A harmadik demonstráló,

Bagi Ádám

-

ahogy arról portálunk is beszámolt

- a közelmúltban választotta ezt az eszközt, pénzét követelve. Neki 13 millióval tartozik a Gabona-Komplex Kft. Bagi Ádám, aki egyébként egy jogvédő, a családi gazdálkodókat tömörítő Csongrád Megyei Agráriroda ügyvezető igazgatója, a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hogy február 11-e volt a fizetési határidő. A bruttó vételárból azóta is csupán 611 ezer forintot utaltak át számlájára - közölte a gazdálkodó, hozzátéve, hogy a kiállított számla után időközben több mint 2 millió forintnyi ÁFÁ-t be kellett befizetnie. A határidő lejárta után egy héttel a cég vezetői azt ígérték, hogy egy hónapon belül négy részletben kiegyenlítik tartozásukat. „Ez azonban azóta sem történt meg, csak hitegettek, húzták az időt" - mondta Bagi Ádám, aki abban bízik, hogy a Gabona-Komplex Kft. a még raktáron lévő búzájának, kukoricájának és napraforgójának értékesítése után mégis fizetni fog, sőt már ő maga is elkezdett vevőket keresni. Az őstermelő a demonstráció ideje alatt három sorstársával is találkozott, akik a jussukat jöttek „behajtani".

Az egykori polgármester a cég hálójában

Felkerestük az első demonstrálót, Tóth Sándort, akinek a nejével sikerült beszélnünk. Ő elmondta, hogy a cég, miután értesült a tiltakozásról, kifizette tartozását. A többi termelő azonban nem volt ilyen szerencsés, sokuknak még mindig nem fizettek. A neve elhallgatását kérő egyik gazda elmondta, hogy gyakran kerestek kifogásokat a fizetés halasztására, vagy fel sem vették a telefont. A tulajdonos pedig az ügyvezetőre hárított mindent, azt mondta, hogy nem is tudott a tartozásokról. Természetesen először az ügyletek nagy részében eljáró egyik cégvezetőt,

Kiss Tibort

kerestük fel (Kiss a Csongrád Megyei Gabonaforgalmi Vállalat igazgatóhelyettese volt a rendszerváltás előtt), aki azonban áprilistól már nem áll kapcsolatban a Gabona-Komplex Kft.-vel. Mobiltelefonján hívtuk, de nem elérhető. Bagi Ádámmal és a többi kereskedővel a gabona megvételéről

Magyari László

, az MSZP-SZDSZ frakció megyei képviselője, Röszke egykori polgármestere kötött szerződést (Magyari az egykori Röszkei Kossuth Mgtsz.-ben dolgozott különböző vezető beosztásokban). Magyari László sajnálja a történteket, és ő is egy áldozatnak vallja magát. Magyari csupán vállalkozói szerződésben állt a céggel, és az volt a feladata, hogy gabonát vásároljon, minden mást a Gabona-Komplex Kft. intézett, ami szerinte már eleve szokatlan: „De az én vállalkozási díjamat sem fizették ki, ezért március közepétől már nem dolgozom a cégnek. A felvett gabonának csak a töredékét fizették ki, pedig a bank előfinanszírozza a termelők árujának ellenértékét." Mikor megkérdeztük, hogy mégis milyen módon, a képviselő elmondta, hogy ez a technika a gabonafelvásárlás késedelmes fizetéssel. Ez azt jelenti, hogy Gabona-Komplex Kft. megveszi a terményt, intervencióra betárolja, a közraktárjegyre pedig hitelt tud felvenni, ami a teljes árukészletnek akár a 70%-a is lehet. Ebből kellett volna kifizetni a gazdákat. Persze ez azért kockázatos, mert a cég profitja attól függ, hogy a gabonát el tudja-e adni jóval drágábban. Magyari szerint fenn állhat a sikkasztás és a megtévesztés lehetősége is. „Engem is megtévesztettek, hiszen én kötöttem a szerződést a termelőkkel, amit ők nem teljesítettek" - így az egykori polgármester.

Igaz-e a Monaco és a 30 millió szuperautókra?

A SZEGEDma.hu szerette volna megszólaltatni a cég illetékesét, az egyik tulajdonost,

Kiss Pál Csabát

is (aki 2009. február 19-én alapított egy másik, Gabonaunion Kft. nevű vállalatot is), de - hasonlóan, mint az összes többi médiumnak eddig - a vezető nem kívánt nekünk nyilatkozni. Pedig meg szerettük volna kérdezni többek között, hogy eladták-e a gabonát, s ha nem, miért nem fizették ki az őstermelőket a raktárjegyre kapott hitelből. Szerettünk volna érdeklődni, hogy az SCP RATIO nevű monacói (MC 9800. címen bejegyzett) cég vezetője mikor jár Magyarországon, tud-e a kialakult helyzetről? És igaz-e az a pletyka, hogy egy

offshore cégről

van szó? Továbbá igaz-e, hogy miközben a Gabona-Komlpex Kft. nem tud, akar, képes fizetni gazdák tucatjainak - veszélyeztetve ezzel a magyar őstermelő családok egzisztenciáját -, Kiss Pál Csaba tulajdonos cégein keresztül három autót is vásárolt, egy Audi A6-osat, egy Passat CC-t és egy 1,6-os Golf típusút, 14, 8 és 5 millió forint körüli értékben? Természetesen ha a cég vezetése időközben meggondolja magát, továbbra is helyet biztosítunk válaszaiknak, hasonló terjedelemben és helyen. Addig is a búzatermelő tovább tüntet, információink szerint kedden a cégtulajdonos háza elé vonul majd ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.