Közélet

Etikai kódex termelőknek, kereskedőknek, feldolgozóknak

Etikai kódex termelőknek, kereskedőknek, feldolgozóknak

2009. április 13., hétfő
Etikai kódex termelőknek, kereskedőknek, feldolgozóknak

Nyolcvan százalékban magyar

Az elmúlt két évtizedben, különösen az uniós csatlakozásunk után, egyre több csatát veszítettek a magyar és a külföldi kézen lévő hazai élelmiszer-feldolgozók, illetve agrártermelők idehaza. 1990-ben a boltokban még csak 7-10 százalék volt az import élelmiszerek aránya, ez mára 30 százalékra növekedett.

A magyar agrárium vesszőfutása az április 9-én elfogadott (hónapokig nagy titokban előkészített) Európában egyedül álló kereskedelmi-etikai kódexszel sem szűnik meg, legfeljebb mérséklődik. Ma oda jutottunk, hogy a száz éve hagyományosan élelmiszerexportáló, Európa éléskamrájaként emlegetett Magyarország nettó élelmiszerimportőrré vált az elmúlt 5 év alatt. Ez azt jelenti, hogy például Lengyelország és Szlovákia több élelmiszert szállít Magyarországra, mint mi hozzájuk. Az agrártárca által irányított, több hónapig tartó egyezkedés után 9 szakmai szervezet, kereskedők, termelők és feldolgozók képviselői aláírták a július 1-jétől életbe lépő, etikai kódexként ismert egyezséget, amelynek egyik fő célja, hogy a kiemelt termékkörökben (hús, baromfi, tej, édesvízi hal, zöldség, gyümölcs, gabona, méz, bor) az alapanyagok a hazai termelőktől kerüljenek friss áruként vagy a feldolgozók közvetítésével a boltokba. A kódex azt szeretné elérni, hogy az üzletláncok polcait legalább 80 százalékban magyar eredetű élelmiszerek foglalják el. Sok vita előzte meg a magyar áru elnevezést, végül az a megoldás született, hogy magyar termék lesz az import anyagokat is tartalmazó árucikk, ha megfelelő mértékű hazai hozzáadott értéket tartalmaz.

Ötven éve az élelmiszer-termelők a kiskereskedelmi árnak átlagosan a felét kapták kézhez. Ma már csak az ötödét, egyes országokban ennél is jóval kevesebbet. A többit a kis- és nagykereskedelmi láncok teszik zsebre. Aligha véletlen, hogy azokban az országokban a legnagyobb a különbség a termelői és fogyasztói árak között, ahol a legmagasabb az élelmiszer-kereskedelem koncentrációja, más szóval: ahol a legnagyobb a szuper- és hipermarketek súlya. Azért is az erőfölényben lévő kereskedelmi láncok okolhatók, hogy az elmúlt 2 év élelmiszer-áremelkedéséből a gazdákhoz szinte semmi, vagy vajmi kevés jutott el. A szuper-és hipermarketek tisztességtelen piaci magatartásáról árulkodik az a felháborító adat is, hogy a magyarországi kereskedelmi láncok 81-féle jogcímen kérhetnek díjfizetést a beszállítótól.

Font Sándor (képünkön)

,

az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint a legfőbb gond, hogy „a Magyarországon működő multinacionális kereskedők az anyaországaikból importált, a szavatossági idő lejártához közeli élelmiszereket hozzák ide dömpingáron, ami tönkreteszi a folyamatosan termelő magyar gazdálkodót." Font kényszeroptimista a kódexet illetően. Reméli, jelentősen átalakítja majd a profitelosztás arányát, noha ő inkább a szlovák modellt preferálja, ahol áprilistól törvény szabályozza ezt a területet. Közvetlenül a húsvéti ünnepek előtt a gazdasági versenyhivatal is hallatta hangját. Vizsgálat alá helyezi az etikai kódexet, mert szerinte e megállapodás több pontjával kapcsolatban is felmerülhet a versenykorlátozás lehetősége. Ha a versenyhivatal megtorpedózza a kezdeményezést, a tárca a törvényi szabályozás felé tesz lépéseket, miként a hasonló cipőben járó szlovákok vagy lengyelek. Kár lenne egy minden fél által elfogadott és betarthatónak ítélt megállapodást egy tollvonással megszüntetni, annál is inkább, mert közös cél a magyar termék részarányának növekedése és az export visszaszorítása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.