Közélet

Újra foroghat a szélmalom lapátja Dorozsmán

Újra foroghat a szélmalom lapátja Dorozsmán

2009. március 20., péntek
Újra foroghat a szélmalom lapátja Dorozsmán

Megújult a dorozsmai szélmalom törött lapátja, sőt az egész faszerkezetet kicserélték pályázaton nyert és önkormányzati támogatásból. A korábban általunk is bemutatott életveszélyes állapot megszűnése után ismét látogatható a nótából, képről a múlt század elején elhíresült malomépület.

Tavaly augusztusban még arról számoltunk be

, hogy a 2006-ban felújított dorozsmai szélmalom egyik lapátja eltört és életveszélyt okozhatott volna. Szerencsére nem lett belőle baleset, bár a faszerkezet újbóli kijavítására elég sokat kellett várni.

Vass József

szélmolnár, a malom gondnoka elmondta, hogy amikor 2007-ben eltört a lapát, hiába próbálta minél hamarabb helyrehozatni azt, a városrész önkormányzati képviselője,

Tóth József,

illetve a malom helyreállítását 2006-ban elvégző Alföldi Műemlék-helyreállító Kft. vezetője,

Höhn József

is „lerázták magukról a felelősséget". Mivel a malom 2006. decembere óta Szeged Önkormányzatának tulajdonában van, a Petőfi Sándor Művelődési Ház csak a műemlék kezelőjeként próbálkozott anyagi támogatást szerezni az eltörött vagy rosszul kijavított részek helyreállítására. A Nemzeti Kulturális Alap és a Tájházszövetség által kiírt „A mi házunk" című pályázaton sikerült a felújítási munkákra egymillió forinthoz jutniuk. Emellé az önkormányzat biztosította a pályázati önrészt és átvállalta a járulékos költségeket (pl. a szakértői díj), valamint segített a rendelkezésére álló saját eszközökkel, gépekkel (darus kocsival stb.). Hamar nyilvánvalóvá vált azonban, hogy hiába a megnyert pályázat, ennyiért sem találnak kivitelezőt erre a munkára, részben a speciális ismeretek hiánya, részben a feladat nagy munkaidő-igény miatt. Az árajánlat-tételre felkért szakemberek, cégek sorra utasították vissza a felkérést, illetve fejtették ki, hogy ennyi pénzből nem lehet elvégezni ezt a feladatot.

Önkéntesen és szakértelemmel

Tavaly decemberben azonban jelentkezett

Kárász Ervin

, fiatal szegedi ácsmester, aki ugyan korábban még nem csinált ilyen munkát, de nagyon izgatta a feladat, ezért elvállalta - bár látta, hogy kevesebb a rendelkezésre álló összeg, mint amennyi szükséges. „Mégis belevágott és mivel nem volt még ilyen jellegű tapasztalata, alázattal elfogadta munkájához a szakmai irányítást" - meséli Vass József. „Nem szerettünk volna úgy járni, mint 2006-ban, amikor a műszaki átadásra egyetlen malomépítéssel foglalkozó szakembert sem hívtak meg, ezért vehették át rosszul felújított faszerkezetet a kivitelezőktől." A Műemlékvédelmi Hivatal által kiadott határozat szerint is csak szakmai felügyelet mellett szabad javítani a malmot, ezért felkérték erre a feladatra

Osváth Gábor Dániel

molinológus (malmokkal foglalkozó) szakembert, aki elvállalta a felújítás szakmai ellenőrzését. A pályázati elszámolás határideje miatt múlt csütörtökön tartottak egy szakszerű műszaki átadást, de még nincs teljesen készen minden munka. Mostanra elkészült az új lapátokra szabott méretarányos vitorla is (megnövelt szélfogó felülettel), illetve a korábbi vásznak helyett most készül egy új. Egy helyi kárpitos ingyen, önkéntes munkában vállalta el az elkészítését. Az

1930-as évekbeli állapotnak

megfelelően állították helyre a malom új vitorláját, amikor még nagyüzemben dolgoztak az épületben. „Hiába működött akkor már két gőzmalom is a környéken, a helybeliek ragaszkodtak ennek a teljes kiőrlésű lisztjéhez." - mondja el a molnár.

Vizesblokk helyett információs táblák

Vass József elmondta, hogy az előzővel egyszerre kiírt „A mi kiállításunk" pályázaton is nyertek félmillió forintot, amiből a malom és a templom körül tájékoztató, információs táblákat készíttettek, illetve végre felkerülhettek a főút mellé az érdeklődőket a műemlék felé útba igazító táblák is. A pályázati pénzből egyébként a malom környezetébe illeszkedő vizesblokkot szerettek volna megvalósítani, de ez már nem fért bele a sürgősebb famunkák elvégzése mellé. Hamarosan az áramot is bevezetik az épületbe és várhatóan már az idén elkészül az alsó szinten kiállított tablók és hajdani használati tárgyak rejtett megvilágítása. A malom további hasznosításával kapcsolatban is számtalan ötletet sorol a szélmolnár. Jó ötletnek tartaná a malmot tematikus turistaútvonalakba beépíteni, kirándulóknak javasolni. A fontos és ritka ipartörténeti emléket fel lehetne használni az oktatásban az óvodától kezdve egészen az egyetemi szintig. Az épületet körülvevő tér pedig hagyományőrző, ünnepi vagy egyéb rendezvényeknek adhatna helyet, ha az elképzelésekre rábólintanának a megfelelő helyeken. A most kijavított új faszerkezet szakértők szerint - ha megfelelő módon kezelik, forgatják - 15-20 évig biztosan jó lesz. Először a június végi Dorozsmai Napokon szeretnék megforgatni az új vitorlát, de még előtte tartanak egy nyilvános főpróbát is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.