Közélet

Surján: 70 százalékos uniós támogatás a vállalkozásoknak

Surján: 70 százalékos uniós támogatás a vállalkozásoknak

2009. március 14., szombat
Surján: 70 százalékos uniós támogatás a vállalkozásoknak

A Kereszténydemokrata Néppárt szegedi szervezetében hagyomány, hogy március 15-ére egy vacsorával emlékeznek, melyre meghívják pártjuk egyik kiemelkedő, országosan ismert alakját is. Idén Surján László európai parlamenti képviselő, a költségvetési bizottság tagja látogatott Szegedre.

A párt Victor Hugo utcai székházában pénteken

Polner Eörs

, a szervezet szegedi elnöke és

Kalmár Ferenc

országos alelnök és megyei elnök fogadta az EP-képviselőt, aki a sajtó megjelent képviselői előtt először a krízis természetéről beszélt. Szerinte tévesek azok a következtetések, melyek a 1920-as évek világválságához hasonlítják a mostanit. Hiszen a jelen helyzet alapvetően pénzügyi probléma, mely a bankok megalapozatlan hitelfolyósítása miatt kezdődött. A hitelek folyamatos bedőlése azonban főleg azokat a területeket érinti, ahol hitelért vásárolnak a fogyasztók. És ez csak egyes ágazatokra vonatkozik, igaz, hogy így is tömeges elbocsátásokkal kell számolni, valamint a gazdasági termelés csökkenésével.

A magyar vállalkozó „csóró"

A megoldás ilyenkor az, hogy pénzt kell pumpálni a gazdaságba. Az Európai Unió is ezt teszi, a kérdés viszont az, hogy jól használjuk-e föl a forrásokat. Brüsszel is változtat támogatási rendszerén, hiszen a lehívható pénzeknek csak a töredékét használták fel a tagok. Ezért az EU könnyít a szabályozásán, és a bürokráciát is csökkenti majd. Ehhez kapcsolódik Magyarország problémája, amely a frissen csatlakozott államok között a legelmaradottabb. A kormány a kis- és középvállalkozások fejlesztésére mindössze 800 milliárd forintot költött, a 8000 milliárdból. De a legfőbb probléma az, hogy csak 30 százalékos uniós forrással támogatta a vállalkozásokat a pénzből, a maradék összeget önerőként a cégeknek kellett biztosítania. Ezt az arányt 70 százalékra kell emelni, hiszen a magyar vállalkozó alapvetően „csóró", nincs tőkéje. Arra a kérdésre, hogy miért minket érint a legjobban a válság, a politikus úgy felelt, hogy az iparkamarai adatok szerint 2003 óta az adóváltozások miatt 800 milliárd forint került ki a gazdaságból, ez az összeg hiányzik ahhoz, hogy a magyar gazdaság talpra álljon. Az unió kiemelten támogatja a termelőberuházásokat, ezért nálunk is az a teendő, hogy a már meglévő fejlesztéseket fejezzük be, és a brüsszeli pénzeket ezentúl csak termelőberuházásra, munkahelyteremtésre költsük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.