Közélet

Kedd reggel: Szeged továbbra sem indít vonatokat

Kedd reggel: Szeged továbbra sem indít vonatokat

2008. december 16., kedd
Kedd reggel: Szeged továbbra sem indít vonatokat

Fotó: Gémes Sándor

Kihalt volt kedden reggel a szegedi nagyállomás, ahonnan továbbra sem indulnak vonatok, az MTI tudósítója ottjártakor egyetlen utassal sem találkozott, az információs táblák üresek voltak, s a büfé sem nyitott ki.

Veréb Olga,

a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének helyi vezetője elmondta, a szolgálatváltások után a pályaudvar a jelek szerint továbbra sem fog indítani és fogadni vonatokat. Szeged-Kiskundorozsmáról - ha lesz utas és szerelvény - indulhat vonat a fővárosban, az azonban bizonytalan, meddig jutnak el a járatok - közölte a szakszervezeti vezető. Hozzátette: Békéscsaba felé Szeged-Rókus állomásról - utazószemélyzet hiányába - egyelőre nem indul vonat.

Mező István,

a Tisza Volán közszolgálati divízióigazgatója korábban elmondta, kedden is tíz buszt tartalékolnak a megnövekedett utazói igények kiszolgálására. A folytatódó vasutassztrájk miatt kedden is járatkimaradásokra, útvonal rövidülésekre és jelentős késésekre kell számítani a vasúti közlekedésben, de a MÁV kora reggeli tájékoztatása szerint remény van arra, hogy a reggeli műszakváltás után több járat közlekedik majd. Budapesten a Déli pályaudvaron szünetel a vasúti közlekedés, de a Nyugati és a Keleti pályaudvar működik. A Székesfehérvár, Pusztaszabolcs és Komárom felől érkező vonatok a Kelenföldi pályaudvart használják. Ezeken a vonalakon viszonylag rendszeres a közlekedés a vasúttársaság közlése szerint. A Nyugatiból indulnak és érkeznek vonatok Esztergomba, Vácra és Veresegyházára. Szolnok és Debrecen között távolsági vonatokkal utazhatnak. A Keleti pályaudvarról indulnak vonatok Újszász-Szolnok és Gödöllő felé. A Budapest-Kunszentmiklós-Tass vonalon nincs gond a menetrenddel. Miskolc térségében akadozik a vasút, Eger-Füzesabony között nem járnak a vonatok, csakúgy, mint Miskolc és Hidasnémeti között. A Miskolc előtti állomásokról Bz motorvonatokkal lehet közlekedni. Szeged és Kiskundorozsma között autóbuszok járnak, a békéscsabai vonatok Szeged-Rókust használják. A MÁV közlése szerint Debrecenben és Nyíregyházán minden jegyvizsgáló és kocsivizsgáló sztrájkol, Püspökladány és Biharkeresztes között sincs vonat. Szeged, Pécs, Kaposvár, Szombathely nem fogad és nem indít vonatokat. A Székesfehérvár-Veszprém vonalon egy-egy járat közlekedik. Győr-Kelenföld, valamint Pusztaszabolcs és Kelenföld között utazhatnak. A Budapest-Újszász-Szolnok és Budapest-Cegléd vonalon lehet közlekedni. A zalaegerszegi csomópont területén a nappali műszakban három vonatpár maradt el, a többi közlekedett. A vasúttársaság közlése szerint a veszprémi csomópont területén a forgalmi dolgozók közül mindenki felvette a munkát. Győr irányába nem indul vonat, Székesfehérvár felé minden második vonatpár közlekedik, Szombathely irányába is bizonytalan a közlekedés. Veszprémben munkavállalói oldalról a jegyvizsgálók és a kocsivizsgálók határozzák meg a vonatok közlekedését. A MÁV Cargo ZRt. tehervonatai az előző éjszakai, illetve a nappali gyakorlathoz hasonlóan zavartalanul közlekednek. A MÁV adatai szerint hétfőn főként a kocsivizsgálók és a jegyvizsgálók, valamint a pénztárosok sztrájkoltak, a forgalomirányítók közül csak néhányan csatlakoztak a sztrájkhoz. A mozdonyvezetők egyáltalán nem sztrájkolnak, csakúgy, mint a műszaki (gépészeti) karbantartók. A vasúti közlekedés aktuális helyzetét az utasok a MÁV-START Zrt. honlapján (www.mav-start.hu) követhetik figyelemmel, vagy a MÁVDIREKT számán (06-40-49-49-49) érdeklődhetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.