Közélet

Fidesz: Aggasztó a szegedi bölcsődei helyzet

Fidesz: Aggasztó a szegedi bölcsődei helyzet

2008. december 11., csütörtök
Fidesz: Aggasztó a szegedi bölcsődei helyzet

Fotó: Gémes Sándor

Nem életszerű Dobrev Klára javaslata arról, hogy az édesanyák menjenek vissza dolgozni, és adják bölcsődébe gyerekeiket - hangzott el a Fidesz szegedi szervezete által szerdán tartott sajtótájékoztatón. Az ellenzéki párt különösen aggasztónak tartja a szegedi helyzetet: az egészségügyi ellátáshoz hasonlóan a bölcsődék esetében is akár egyéves várólisták léteznek, a kihasználtság 120-130 százalékos.

Emlékezetes,

Gyurcsány Ferenc

miniszterelnök felesége novemberben egy újbudai bölcsődében a hagyományos, konzervatív családmodellt hibáztatta a bölcsődebezárásokért.

Dobrev Klára

az egyik kerületi bölcsődei ünnepségen ahelyett, hogy a gyermekvállalást népszerűsítette volna, arra biztatta az édesanyákat, hogy menjenek vissza dolgozni, és adják bölcsődébe gyerekeiket.

Dobrev Klára és a konzervatív családmodell...

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetég női tagozata már elítélte a megnyilatkozást, szerdán a Csongrád megyei hölgypolitikusok is hallatták hangjukat az ügyben. „A magyar anyák valósága nem az, amit a miniszterelnök felesége lát. A magyar kormánynak pedig nincs családpolitikája!" - így kezdte mondandóját

Magyar Anna

. A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke beszélt arról, hogy kétgyermekes anyaként, háromunokás nagymamaként tapasztalatból tudja: a gyermeknek igenis szüksége van arra, hogy az édesanyja szorosan mellette legyen hároméves koráig, hiszen ez a korszak egy gyermek életében a testi-lelki fejlődés szempontjából a legfontosabb. Dobrev Klára kijelentését azért sem tartja életszerűnek a közgyűlési elnök, mert ha egy anya keserves anyagi helyzetéből adódóan úgy is dönt, hogy dolgozni szeretne, ennek ma Magyarországon nincsenek meg a feltételei. A kormányzati politika ugyanis egyáltalán nem támogatja a részmunkaidős foglalkoztatást - tette hozzá.

Bölcsődei várólisták Szegeden

Farkasné Pocsai Blanka

önkormányzati képviselő szerint ismét kibújt a szög a zsákból, hiszen az év utolsó közgyűlésén is csak a térítési és ellátási díjak emelése kapcsán kerülnek majd szóba a bölcsődék. A Fidesz női tagozatának alelnöke szerint is az volna optimális, ha az édesanyák hároméves korig otthon maradhatnának a kicsikkel, ugyanakkor ez a jelenlegi helyzetben gyakorlatilag kivitelezhetetlen, hiszen egy fizetésből nem lehet eltartani a családot. A képviselő asszony tavasszal éppen ezért interpellációt intézett

Botka László

polgármesterhez, melyben arról érdeklődött, felkészült-e a szegedi bölcsődei rendszer arra, hogy egyre több édesanya kénytelen munkába menni röviddel gyermeke születését követően. Botka akkor azt felelte, nincs zavar az ellátásban, várólisták sem léteznek. A valóság ezzel szemben az - fejtette ki az ellenzéki politikus -, hogy a tizenöt szegedi bölcsőde 120-130 százalékos kihasználtsággal működik, s bizony igen hosszú, gyakran egyéves várólistákról lehet csak bekerülni, ha be lehet egyáltalán... Farkasné Pocsai Blanka úgy összegzett: a bölcsődei nevelés támogatását költségvetési prioritássá kellene tenni. A részmunkaidős foglalkoztatás rendszerének megerősítése mellett érvelt Kunstár Pálné kisteleki bölcsődevezető és önkormányzati képviselő, aki szerint az anyák nyolcórás munkavégzése oda vezet, hogy nem marad idő a családra, a családi életre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.