Közélet

Bayer Zsolt: „Ide mindig begyűrűzik…”

Bayer Zsolt: „Ide mindig begyűrűzik…”

2008. december 5., péntek
Bayer Zsolt: „Ide mindig begyűrűzik…”

Fotók: Gémes Sándor

A szegedi megyeházán csütörtök este Bayer Zsolt, a Fidesz egyik alapítója, a Magyar Hírlap és az Echo TV munkatársa tartott előadást Magyarország jelenéről, jövőjéről és a világválság ölelésében kibontakozó problémákról. A népszerű publicistával Sándor János rendező és Gyimesi László, a szegedi Fidesz elnöke beszélgetett mintegy háromszáz érdeklődő előtt.

Mielőtt az aktuálpolitika viharos tengerére hajóztunk volna a meghívott vendég vezetésével, megtudhattuk, valójában miért is nem vállalt sosem kapitányi szerepet.

Bayer Zsolt

(képünkön)

bár tagja volt annak a 38 embernek, akik életre hívták annak idején a legnagyobb mai jobboldali pártot, a vérmérséklete miatt sosem gondolta komolyan, hogy akár egy percig is kibírná a parlamentben. Ezért inkább az írott szavaknál maradt. Majd rögvest előhúzott egy irodalmi hasonlatot politikai átiratban. Miszerint Ludas Matyi - aki egy ízig-vérig magyar nemzeti karakterrajz - hogyan korcsosul el, s lesz az, ami: megalkuvó, szolgalelkű, megtört ember. A metamorfózis beteljesedését egy mai bankreklám szinte pontosan leírja. Matyi ül a buszon, viszi libáját és dolgozna akár Döbröginél is...

A Gyurcsány-minta

Bayer szerint el kell kezdeni végre őszintén beszélni, mert sajnos ma már ott tartunk, hogy nemhogy nem állunk ki az igazságunkért, hanem még a botokat tartó kezeket is nyaldossuk, ha kapunk érte egy kis pénzt. A világválsággal kapcsolatban a publicista úgy vélekedett, hogy be kell látni, a régi szocialista idők vicce a nyugati típusú tőkés világra is igaz: nem a rendszerben van a hiba, a rendszer a hiba. Ki kell találni valami újat, de addig is a válság okozta sebeket kezelni kell.

Gyurcsán Ferenc

és kormánya a skandináv - magas adóterhek, erős szociális háló, oktatás és egészségügy - és az amerikai - kevés adó, minimális állami szolgáltatások - államműködési mintának egy új ötvözetét alkotta meg: brutális járulékterhek mellett nem kapunk szinte semmit.

Még a kommunistákból is a legalja jutott

„A kérdés az, hogy lehet-e tudatosan csinálni azt, amit ez a kormány már évek óta művel? - így az újságíró. „Sajnos lehet. Az a célja ezeknek a senkiháziaknak, hogy egy teljesen leépített államban 'konzumidiótákat' neveljenek, akik úgy és akkor nyaldossák a husángot tartó kezeket, amikor akarják. És mikor már nem lehet másra kenni a saját mocskosságaikat, történik valami a világban, amire jöhet a negyven éve bevált szöveg. Jól alakult volna, de most begyűrűzik ide a válság (mert ide mindig begyűrűzik). Szóval így megy ez már négy évtizede. A recept ugyan az. Lopnak, hazudnak és meghúzzák a nadrágszíjat, majd hitegetnek, hogy holnap jobb lesz." Bayer szerint a válság kezelése is iskolapéldája a szándékos rombolásnak. A világ országaiban a nemzeti bankok kamatot csökkentenek, hogy növeljék a fogyasztást, idehaza Gyurcsány az emelés mellett dönt. Az előadáson szó volt még a közbiztonságról - amihez első lépésként védelmet kellene biztosítani minden polgárnak, még a legkisebb falvakban is - és a négy évvel ezelőtt a határon túli magyarok kettős állampolgársága ügyében kiírt népszavazásról is. Bayer szerint azzal, hogy a magyar miniszterelnök kiállt az ellenkampány mellett, hazaárulást követett el. Hasonló esetben - legyen szó akár korábbi kommunista országról - egyetlen más nemzet vezetője sem cselekedett volna így. „Nekünk még a kommunistákból is a legalja jutott" - mondta végül Bayer Zsolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.