Közélet

Napfényfürdő: 3000 fő 4400 négyzetméteren pancsizhat, örülünk?

Napfényfürdő: 3000 fő 4400 négyzetméteren pancsizhat, örülünk?

2008. október 8., szerda
Napfényfürdő: 3000 fő 4400 négyzetméteren pancsizhat, örülünk?

Fotók: Gémes Sándor

Egy állófogadás keretében írták alá az uniós támogatásról szóló szerződést és rakták le az alapkövet az újszegedi fürdőfejlesztésben érdekelt felek október 8-án szerda délelőtt. A kontraktust a város részéről Botka László polgármester, míg a beruházó, Hunguest Hotels Zrt. képviseletében Hülvely István vezérigazgató látta el kézjegyével. A város sikertörténetről, az ellenzék közvagyon átjátszásáról beszél.

Az asztal mögött tollat ragadott még a munkálatok első felét elnyerő kivitelező cég, a Szeviép Zrt. képviselője,

Oltávnyi József

,

Maklári Józsefné

, a Liget Fürdő Kft. ügyvezetője,

Balogh László

, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács (DARFT) Kht. ügyvezető igazgatója és a térség országgyűlési képviselője,

Ujhelyi István

.

Jövő karácsonykor akár csúszhatunk

A polgármester beszédében kifejtette, hogy Szegeden az elmúlt években a legnagyobb fejlődés a turizmus területén tapasztalható, hiszen közel öt év alatt megduplázódott a városba érkező látogatók száma. Éppen ezért örvendetes, hogy egy olyan, Magyarországon is egyedülálló fejlesztés készül, ami még tovább fokozhatja az idegenforgalmat, és igazi fürdővárossá változtathatja Szegedet. A beruházás ráadásul az adófizetőknek egy fillérjébe nem kerül, és az átadást követően a Napfényfürdőre keresztelt vizes komplexum 80%-a a városé, 20%-a a Hunguesté lesz.

Hülvely István

a szállodalánc képviseletében hozzátette, hogy a létesítmény az itt élő vállalkozásoknak, munkavállalóknak is épül, hiszen a fürdő és a kiszolgálóegységek üzemeltetésénél elsősorban rájuk számítanak. Az új létesítmény közel 3000 fő befogadóképességű, 4400 négyzetméternyi vízfelületű és Európa legnagyobb, 27 méter magas csúszdáján is „szánkázhatnak" az érdeklődők. A fürdő három részből áll majd. Egy családi wellness, egy gyógyászati és egy csendes wellness részből; utóbbiba nem engednek be 16 év alattiakat. A beruházás teljes költsége közel 8 milliárd forint, ebből 3 milliárdot az EU-s pályázatból finanszíroznak, egy milliárdot a város apportál a költségekbe, a maradékot a Hunguest biztosítja, kölcsönökből és tőkeemelésből. A beruházás várhatóan 2009 karácsonyára befejeződik. Az ünnepi beszédek után a felek aláírták a szerződést, majd lerakták a Napfényfürdő alapkövét.

Az ellenzék aggályai

Az ellenzék több fórumon támadta a terveket, többek között arra hivatkozva, hogy a kisebb jövedelmű szegedi polgárok kiszorulhatnak a luxusszolgáltatásokat nyújtó magánfürdőből, és számos szabálytalanságot véltek fölfedezni a beruházás előkészítésében, és reális annak a veszélye is, hogy 2015-től teljesen kikerülhet a város kezéből a fürdő területe, medencéstől, gyógyvizestől, csúszdástól együtt, hiszen ekkor jár le az az öt éves határidő, ami után eladható a komplexum. Egy másik cikkünkben a neve elhallgatását kérő kereskedő pedig arról panaszkodott, hogy egyáltalán nem biztosított a szegedi vállalkozók szerepe a fürdőben. Elmondása szerint már le vannak osztva a lapok fővárosi vendéglátósoknak. Portálunk mindezek mellet beszámolt arról is, hogy civilek és természetvédők mindenáron megakadályoznák, hogy a fürdőfejlesztés bármilyen módon is érintse a helyi védettség alatt álló újszegedi Ligetet, ugyanakkor a projekt keretében a zöldterület szélén álló katolikus templom mellé tervezik átköltöztetni a plébániát. Az ünnepélyes átadás napján a szegedi Fidesz elnöke,

Gyimesi László

egy közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe Ligetfürdő-panama címen.

Közleményben tiltakoznak jobb oldalon

„A Fidesz szegedi szervezete üdvözli a városunkban részben uniós forrásból tervezett fürdőkomplexum építésének megkezdését, azonban sajnálattal állapítja meg, hogy annak megvalósításához az MSZP-SZDSZ többség olyan pénzügyi és vagyoni konstrukciót szavazott meg, melynek önkormányzatunk csak vesztese, míg a kisebbségi tulajdonos, a Leisztinger-cégbirodalomhoz tartozó Hunguest Hotels Zrt. csak nyertese lehet. A munkálatok befejezését követően a több mint 8 milliárd forint értékű fürdőkomplexumot a Hunguest Hotels Zrt. mindösszesen 1,5 milliárd forintért szerezheti meg, miközben a beruházás megvalósításhoz szükséges telket a város biztosította, és az egyéb forrásokat egy önkormányzati többségi tulajdonban lévő cég, önkormányzati ingatlanokra terhelt jelzáloggal felvett hitelből fedezi. Álláspontunk szerint ez a konstrukció évek múlva többmilliárd forintos vagyonvesztést okoz az önkormányzatnak és minden szegedi polgárnak, ezért az elfogadhatatlan."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.