Közélet

Kerékkígyó tekergett Szegeden

Kerékkígyó tekergett Szegeden

2008. szeptember 22., hétfő
Kerékkígyó tekergett Szegeden

Kritikus Tömeg: a legnagyobb kerékpáros-felvonulás

Fotók: Gémes Sándor

Szeptember 22-e, az Európai Autómentes Nap. A tavaszi Föld Napja után erre az időpontra is szervez a Magyar Kerékpárosklub szegedi szervezete Critical Masst. A Kritikus Tömeg elnevezésű rendezvény egy biciklis demonstráció, ahol a résztvevők a környezettudatos gondolkodás keretében a kerékpáros-közlekedés előnyeire hívják fel a figyelmet. Így történt ez ma délután is: több ezer szegedi kerékpáros kígyózott Szeged utcáin két órán át.

A biciklisták a Dóm térről indultak, és úgy két órával később oda is érkeztek vissza. Az út szinte egész Szegedet átszelte. Érintették a nagykörút jelentős részét, a Csongárdi sugárutat, a Széchenyi teret, a Belvárosi hídon átmentek Újszegedre, megkerülték a Ligetet, majd vissza a múzeum felé, végig a rakparton a Dóm térig. Utóbbi szakaszon látszott csak igazán mennyi ember esküszik a két kerékre. Alighogy leértünk a Belveder felől a Tisza partra, és ráláthattam az egész küllőhüllő testére, mire a farok leér, a fej már az árvízi emlékműhöz ér.

Bringák az ég felé

A Kritikus Tömegben együtt bringáztak fiatalok és idősek, nők s férfiak, gyermeküléssel vagy a nélkül. Sokan választották a görkorcsolyát is. Több autós megértően vette tudomásul a demonstrációt, némelyek csak azt kérdezték dühösen, hogy mi értelme. Tényleg az Európai Autómentes Napon mi értelme felhívni a polgárok figyelmét a környezetbarát közlekedésre? Például példát mutatni. Lehet autó nélkül is. Bár szemtelen szemem észrevette, hogy Újszegeden az egyik alpolgármesterünk várt türelmesen Audijában, de lehet, hogy éppen parkolót keresett, hogy a hídon megnézhesse, ahogy több ezer ember emeli az ég felé biciklijét; és érti mindezt...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.