Közélet

Az állami tulajdon védelmét ígérte Semjén Zsolt Szegeden

Az állami tulajdon védelmét ígérte Semjén Zsolt Szegeden

2008. szeptember 18., csütörtök
Az állami tulajdon védelmét ígérte Semjén Zsolt Szegeden

Fotók: Gémes Sándor

A kisebbségi kormány agóniájának legnagyobb veszélye, hogy a már bukását érző politikai elit a maradék állami vagyon, így a hazai vízkészlet és az állami erdők egy részének privatizálását készíti elő - erről a Kereszténydemokrata Néppárt országos elnöke-frakcióvezetője beszélt csütörtökön Szegeden. Semjén Zsolt az Országgyűlés feloszlatását és előrehozott választások kiírását sürgette. A politikus a szegedi KDNP székházának ünnepélyes avatására érkezett a Tisza-parti városba - a kereszténydemokraták közel egy évtized után kapták vissza a régi otthonukat a Victor Hugo utcában.

Az ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón

Semjén Zsolt

mellett

Kalmár Ferenc

országos alelnök, megyei elnök, szegedi frakcióvezető, illetve

Polner Eörs

, a KDNP városi vezetője vett részt. Az aktuális belpolitikai helyzetről szólva Semjén Zsolt kifejtette,

Gyurcsány Ferenc

miniszterelnök semmitől sem riad vissza, hogy politikai ámokfutását néhány hónappal meghosszabbítsa, ugyanakkor minden hét, minden hónap veszteség az ország számára, amivel eltolódik az új parlamenti választások kiírása.

Ezt többek között azzal indokolta, hogy ijesztő mértékű a munkanélküliség és az államadósság: míg a Kádár-rendszer összesen 21 milliárd dollár államadósságot halmozott fel, a Gyurcsány-kormány már most 25 milliárdnál jár, miközben eltüntette az állami vagyont. Az elnök szerint a kisebbségi kormány semmiképp sem tudja kivezetni a válságból az országot, mert nincs meg az ehhez szükséges tényleges társadalmi támogatottsága és stabil parlamenti többsége. A káoszból - jelentette ki - csak az előrehozott parlamenti választások kiírása jelenthet kiutat: az egyetlen megoldás, ha visszaadjuk az emberek kezébe a döntés lehetőségét. „Ez az ország ettől a parlamenttől már semmi mást sem várhat, legfeljebb azt, hogy feloszlatja önmagát" - fogalmazott. A kisebbségi kormány elhúzódó agóniájának veszélyire is felhívta a figyelmet a politikus. A kormány és klientúrája hatalmon maradásának utolsó pillanatáig a maradék állami vagyon eltüntetésén dolgozik - mondta. A Gyurcsány-kormány a regionális vízművek eladásának álcájával az ország vízkészletét próbálja meg privatizálni, emellett az állami erdők magánkézbe juttatásán dolgozik a legkülönfélébb technikákkal. Semjén kijelentette: a KDNP most azt tekinti legnagyobb feladatának, hogy elsősorban parlamenti eszközökkel, de ha kell, közvetlenül a néphez fordulva megakadályozza az állami vagyon elherdálását. Hozzátette: „Amennyiben a KDNP a Fidesszel kormányzati pozícióba kerül, azon lesz, hogy visszavegye állami tulajdonba mindazon dolgokat, amelyek a nemzet szuverenitása és az emberek alapvető ellátása szempontjából meghatározó jelentőségűek".

Kalmár Ferenc emlékeztetett: a szegedi KDNP a rendelkezésére álló eszközökkel igyekszik fellépni a hasonló módszerekkel történő szegedi privatizáció, a helyi vagyon elkótyavetyélése ellen. Ők hívták fel a figyelmet arra, hogy a város a Ligetfürdő hét termálkútját is át kívánja játszani a magánbefektető kezére - ebből a Botka-féle vezetés először a kereszténydemokraták figyelmeztetésére kihátrálni látszott, majd a kutak gépészetének privatizálásán keresztül mégis visszatért eredeti szándékához... Túllépve az aktuálpolitikai helyzetelemzésen Semjén Zsolt gratulációját fejezte ki a Móra Ferenc Múzeum és a Csongrád Megyei Önkormányzat munkatársainak a páratlan szépségű és gazdagságú Biblia-kiállítás megrendezés miatt, s arról is beszélt, hogy pártja továbbra is nagy erőfeszítéseket tesz a „legszögedibb szögedi",

Bálint Sándor

néprajztudós, KDNP-s országgyűlési képviselő (1947/1948) mihamarabbi boldoggá avatása érdekében. A régi-új székházat színes kulturális műsorral avatták fel, s

Kiss-Rigó László s

zeged-csanádi megyés püspök is megáldotta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.