Közélet

Nyilvános önkormányzati szerződések?

Nyilvános önkormányzati szerződések?

2008. június 6., péntek
Nyilvános önkormányzati szerződések?

Fotó: SZEGEDma

A Csongrád megyei önkormányzatok által kötött, folyamatban lévő vállalkozási szerződések nyilvánosságra hozatalát kezdeményezte Hegedűs Zoltán, a hódmezővásárhelyi közgyűlés pénzügyi és gazdasági bizottságának fideszes elnöke.

Hegedűs Zoltán

hódmezővásárhelyi képviselő felszólította a települések és a megyei önkormányzat vezetőjét, hogy Hódmezővásárhelyhez hasonlóan tegyék nyilvánossá és polgáraik számára elérhetővé az önkormányzatuk által kötött, folyamatban lévő vállalkozói szerződéseket. A felszólítás pártállástól független: Hódmezővásárhely egyaránt várja Szeged, Makó, Szentes, Csongrád, Mórahalom, Mindszent, Kistelek és a Csongrád Megyei Önkormányzat csatlakozását. Hegedűs Zoltán emlékeztetett arra, a hódmezővásárhelyi önkormányzat a lakosság naprakész és teljes körű tájékoztatása érdekében április 9-től minden folyamatban lévő, a város által kötött vállalkozói szerződést

honlapján nyilvánossá tett

. Az aktuális beruházások és beszerzések mellett a tanácsadói szerződések adatai is hozzáférhetők, így az önkormányzat teljes körű rálátást biztosít gazdálkodására és pontos, naprakész információkkal szolgál minden érdeklődőnek. „Az a célunk, hogy segítsük a társadalmi bizalom helyreállítását; szükségesnek és fontosnak tartjuk a társadalmi kontrollt, amihez a nyitottság alapvetően szükséges" - mondta a bizottsági elnök.

Lázár János

, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere az adófizetők pénzének törvényes felhasználása érdekében különösen fontosnak tartja, hogy folyamatosan biztosítsa az önkormányzat gazdálkodásának átláthatóságát, nyilvánossá és nyomon követhetővé tegye az adófizetők pénzének kezelését. A polgármester közölte: szeretné, ha a vásárhelyi példát az ország más települései is követnék, ennek kezdete Csongrád megye lehet. „A korrupcióellenes küzdelemnek, a korrupció felszámolásának ez az első lépése. Nekünk nincs titkolnivalónk, ahogyan bizonyára más település vezetőinek sincs, ezért reméljük, hogy a kezdeményezésünkben partnerek lesznek" - fogalmazott Lázár.

Göbl Vilmos

, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense elmondta, hogy a nyilvánosságra hozott szerződéseket az elmúlt szűk két hónap alatt több mint négyezren olvasták el a város honlapján. Szerettük volna megkérdezni Szeged város polgármesterét és a Csongrád Megyei Önkormányzat elnökét arról, hogy eleget tesznek-e a vásárhelyiek felszólításának, ám eddig nem sikerült az illetékesekkel beszélnünk. Természetesen az ügyet folytatjuk, amint a válaszok is rendelkezésünkre állnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.