Közélet

Közgyűlés: falusi polgármesterek és sci-fi parkok

Közgyűlés: falusi polgármesterek és sci-fi parkok

2008. június 28., szombat
Közgyűlés: falusi polgármesterek és sci-fi parkok

Fotók: Gémes Sándor

Személyeskedésektől sem mentes éles viták jellemezték a szegedi közgyűlés nyári szünet előtti utolsó rendes ülését pénteken.

Botka László kifejtette, hogy csak a jelenlegi kormánypártoknak van reális elképzelésük Szeged jövőjét illetően, a város prosperál, miközben a képtelenebbnél képtelenebb ötletekkel, vádakkal előálló, egyébként falusi polgármesterek vezette szegedi jobboldal a funkciótlanná vált, elavult struktúrákat őrizné. Az ellenzék szerint viszont az elmúlt hat évben egyetlen termelőberuházás sem létesült Szegeden, a fejlesztési elképzelések pedig science fiction parkokban öltenek testet.

A konkrét határozatok és rendeletek mellett a csongrádi megyeszékhely fejlődési pályája állt a viták középpontjában. A polgármester arról beszélt, hogy a város sohasem látott ütemben fejlődik, erősödik az ipara (Sole, Pick, Szilánk, gyufagyár), miközben egy másik kormány alatt - melynek nevére, mint mondta, nem is emlékszik - folyamatosan zárták be a helyi gyárakat.

Botka László

azt állította: a jelenlegi koalíció a jövőnek építi Szegedet, miközben a Fidesz a sikeres dolgokat támadja.

A szocialista városvezető szerint nagy adag humorérzék szükségeltetik ahhoz, hogy elviselje az alaptalan vádakat és értelmetlen felvetéseket - így azt, mikor a héten a szegedi Fidesz vezetői, köztük „két falusi polgármester" a Mercedes-gyár Kecskemétre települése kapcsán az elszalasztott lehetőségek városának vezeték a Tisza-parti települést, mely egyébként évente „fél mórahalomnyi" lakossal bővül. A polgármester örömét fejezte ki, hogy - mint fogalmazott - a helyi Fideszt olyan politikusok alkotják, akik csak rombolják az országos nagy párt tekintélyét, népszerűségét.

A nagy szegedi kótyavetye

„Ha akarom, bezárom” Botka László a tőle megszokott stílusban vezette a közgyűlést. Jól példázza ezt Kalmár Ferencnek adott egyik válasza is. Az intézménybezárások ellen szóló kereszténydemokrata politikus arról beszélt, hogy az ellenzéknek a Hunyadi téri óvodát sikerült megmentenie, ezért nem került rá lakat. Botka alig tudta leplezni értetlenkedését: „Ha akarom, bezárom!” – utalt arra, hogy ebbéli szándéka eddig nem volt komoly…

A Fidesz-KDNP frakciószövetség vezérszónokai - Hüvös László fideszes frakcióvezető távollétében inkább a kereszténydemokraták vitték a prímet - viszont nemcsak konkrét kérdésekben, előterjesztésekben fejezték ki egyet nem értésüket az MSZP-SZDSZ elképzeléseivel, hanem azt is nehezményezték, hogy a városban csupán bevásárlóközpontok létesülnek, termelőberuházás egy sem, miközben Botka évente 400 új munkahelyről beszélt kampányában. Juhász Gyula (KDNP) furcsának nevezte, hogy egy prosperáló város közgyűlései másról sem szólnak, mint ingatlanok, kórházak, sportpályák, fürdők, művelődési házak, iskolák és óvodák eladásáról, bezárásáról. A Biopolisz program is halódik, hiszen a város közel 30 kiemeltprojekt-javaslata bukott el már az első szűrőn, ami a képviselő szerint azt jelenti: vagy a kormány nem gondolt valamit komolyan, vagy a kiemelt projektek készítői.

Kalmár Ferenc kereszténydemokrata frakcióvezető - utalva a Mercedes-gyárról tartott előző napi sajtótájékoztatóra - kifejtette, hogy Botka Lászlóék csak ígérgetni tudnak, s ahelyett, hogy ipartelepítéssel, munkahelyteremtéssel törődnénk, például Kecskeméttel ellentétben egyáltalán nem folytatnak vállalkozásbarát politikát. A polgármester azt mondta, azért nem Szegedet választotta a Mercedes, mert a városban hagyományosan más típusú szakemberek képzése folyik.

Semmi sem zavarja Botka álmát

Haág Zalán (KDNP) úgy összegzett, a város elkótyavetyéli vagyonát, fejlesztési elképzelései science fiction parkokká váltak. Az évek óta ígért déli Tisza-híd építése 2014 előtt biztosan nem kezdődik meg, a 2000 ágyas klinikai tömb mára 200 ágynál tart, de ha így halad tovább virtuális leépítése, a végén nulla ággyal adják át. Miközben a szegediek termelőberuházásokat várnak, Botka László - utalt a polgármester egy sajtónyilatkozatára a politikus - nyugodtan alszik, mert továbbra sem kopogtat be Szegedre egy autógyár sem.

Kalmár Ferenc a rókusiak képviseletében, Haág Zalán és Péter Szilveszter (Fidesz) az I. kórház eladása ellen emelt szót. Utóbbi szerint az egyetem február 28-áig nem tudja kiüríteni a kórházat, s nem tisztázott, hová telepítik az egyes osztályokat, ágyakat, így a betegek érdekeivel ellenkezik a város törekvése. Botka László erre azt válaszolta: az egyetem rektora és klinikai központjának elnöke ígéretet tett arra, hogy február végéig befejezik a kiürítést. Péter Szilveszter az egészségügyi integrációt, annak eredményeit is átvizsgálandónak tartja, felvetésére a közgyűlés az egyetem egyéves összefoglalója alapján októberben napirendjére tűzi a kérdést. Bár az eladásra ítélt kórház helyi védelem alá kerül, a jobboldal azt is nehezményezte, hogy a városképi jelentőségű, komoly történeti értékű épület a hírek szerint szállodává alakul.

Híd a jövőbe(n)

A kórház mellett az újszegedi Interspar-beruházással kapcsolatban alakult ki a legélesebb vita. Juhász Gyula szerint a korábbi Heavytex területen Újszeged városközpontjának kellene létrejönnie, a bevásárlóegységeket Újszeged és agglomeráció közé kellene telepíteni. A kereszténydemokrata politikus szerint közlekedési káosz fenyegeti a városrészt az 100 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont megnyitását követően, nem hiába fejtette ki a város főépítésze, hogy a déli híd átadásáig várni kell a terület „berobbanásával", addig nem indulhat meg Újszeged komolyabb fejlesztése. Botka László viszont azt mondta, épp hogy javul majd a közlekedés, ha az újszegediek nem az egész városon keresztül járnak bevásárolni. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester szerint pedig senki sem ígérte 2014 előtt a déli hidat, csak a tervezés elindítását, ami egyrészt milliárdokba kerül, másrészt folyamatban van. Az SZDSZ-es képviselő hozzátette: a magánberuházó négysávos utat és körforgalmakat is létesít majd Újszegeden.

Össztűz alatt Szentgyörgyi

A közgyűlésen az ellenzék lemondásra szólította fel Szentgyörgyi Pál szocialista gazdasági alpolgármestert. Gyimesi László (Fidesz) a Fidelitas sajtótájékoztatójára is utalva úgy fogalmazott, Szentgyörgyi az elmúlt hónapokban kétszer is vállalhatatlan helyzetbe került. Először előterjesztésére kis híján a szegedi kutakat is átadták a Ligetfürdő-beruházást végző projektcégnek, újabban pedig ingatlanbotrányba keveredett, mikor is egy videofelvétel tanúsága szerint egy még ki nem írt pályázaton hirdetett előre győztest.

Botka László indulatosan védte meg alpolgármesterét, s azt mondta: azoknak kellene visszavonulniuk a közéleti szerepléstől, akik alaptalanul jelentgetik fel a szavai szerint munkáját évtizedek óta becsülettel végző, köztiszteletben álló alpolgármestert. Frakciótársával, Pintér Ferenccel együtt a polgármester elsősorban a fideszes Kohári Nándor ellen irányította támadását, aki az elmúlt hónapok során több alkalommal is felhívta a figyelmet a városvezetés visszaélésgyanús ingatlanügyeire.

Nem csökken az újszegedi feszültség

Az ülésen az ellenzék a Bartók Béla Művelődési Központ bezárását is támadta, különösen, hogy napvilágot látott: a városvezetés 1,9 milliárd forintból - uniós támogatással - új, a Csodák Palotájához hasonló közművelődési intézmény létrehozását tervezi a Kálvária sugárút-Jósika utca területén. Oláh János (Fidesz) javasolta, a lakosság érdekében minél hamarabb nyissanak szabad strandot Szegeden, a polgármester és Mózes Ervin jegyző szerint viszont a vízminőség és a balesetveszély nem teszik ezt lehetővé.

A szintén fideszes Farkasné Pocsai Blanka az újszegedi távvezeték feszültségemelésével kapcsolatos lakossági aggodalmakról beszélt - az ügyről és a lakosok összefogásáról a SZEGEDma.hu több cikkében is beszámolt. Botka László válaszában elmondta, bár a Démász mérései szerint az elektromágneses tér 120 kilovolt esetében is csak a határérték egy százada lesz, az áramszolgáltató szeptember 15-éig alternatív megoldási lehetőségeket is kidolgoz. A polgármester egyébként ebben az esetben sem állhatta meg, hogy a lakossági félelmekre való hivatkozást egyszerű pártpolitikai támadással azonosítsa...

A közgyűlés döntött a távhő díjának 1,24 százalékkal történő emeléséről, az I. kórház eladásáról, az új közművelődési intézmény létesítéséről, a szegedi élcsapatoknak juttatandó kiemelt támogatásról. A Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatójává július 1-jétől Baross Gábort választották. Az ellenzék a távhő díjának emelésére és az I. kórház eladására is nemmel szavazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.