Illegális bevándorlás

Dömötör Csaba: nem fogjuk feladni a határzárat (videó)

Dömötör Csaba: nem fogjuk feladni a határzárat (videó)

"Ebben a csomagban benne van minden, amit ellenzünk."

2024. április 12., péntek
Fotó: Szigetváry Zsolt
Dömötör Csaba: nem fogjuk feladni a határzárat (videó)

"A kormány álláspontja egyértelmű és változatlan: akármilyen döntést is fogadjanak el, mi nem fogjuk feladni sem a jogi, sem a fizikai határzárat" - mondta Dömötör Csaba a Facebook-oldalára pénteken feltöltött videóban.

DÖMÖTÖR Csaba
Fotó: Szigetváry Zsolt. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte: az Európai Parlament a héten elfogadta az új migrációs csomagot.

 Ebben a csomagban benne van minden, amit ellenzünk

 - jelentette ki. Mint ismertette, a paktum tartalmazza a migránsok elosztására vonatkozó szabályozást, amely szerint "ha valaki nem hajlandó befogadni őket, akkor bevándorlónként 8 millió forintot kell büntetésként fizetni."

Elvileg minden országra jut egy befogadási kvóta, de az Európai Bizottság már korábban egyértelművé tette, hogy veszélyhelyzet esetén a létszám felülről nyitott. És azt, hogy mikor van migrációs veszélyhelyzet, azt majd ők mondják meg

 - magyarázta Dömötör Csaba, megjegyezve: azt is előírják, hogy egy-egy országnak az eljárások mekkora hányadát kellene lefolytatnia.

Az államtitkár szavai szerint 

aránytalan, méltánytalan és elfogadhatatlan,

hogy Magyarországra jut az összes eljárás 28 százaléka. Úgy fogalmazott: a migrációs paktummal fellazítanák az egyébként nagyon szigorú magyar menekültügyi szabályozást, s így hoznák létre migránsgettókat.

Dömötör Csaba kitért arra is, hogy a Frontex adatai szerint 2023-ban 380 ezren akartak illegálisan bejutni Európába, vagyis "akkora volt a migrációs nyomás, mint 2016 legkritikusabb időszakaiban." Jelenleg a spanyol és olasz útvonalon, valamint a görög szigeteknél növekednek a számok - jelezte az államtitkár, aki hangsúlyozta: Brüsszelben "a kutyát nem kérdezték meg", hogy támogatják-e ezt a paktumot. Ha az állampolgárokat megkérdezték volna, kiderült volna, hogy "nem csak mi ellenezzük ezt az egészet" - fűzte hozzá.
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.